Home Artykuły

Artykuły

Zastosowanie produktów ubocznych produkcji syropu kukurydzianego w żywieniu zwierząt

Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego coraz częściej znajdują zastosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich. Podczas produkcji syropu kukurydzianego, w procesie mielenia ziarna na mokro do powstałych produktów ubocznych zaliczyć można gluten kukurydziany oraz mączkę z glutenu kukurydzianego (CGM). Pomimo podobieństwa w nazwie, glutenu kukurydzianego nie należy mylić z mączką z glutenu kukurydzianego, są to pasze zupełnie inne […]

Rola aminokwasów w żywieniu prosiąt

O jakości i wartości odżywczej białka decyduje przede wszystkim zawartość aminokwasów niezbędnych, odpowiednia ich podaż ma szczególne znaczenie dla osobników w okresie wzrostu i rozwoju. Wśród nich najistotniejsze są aminokwasy ograniczające, czyli te, których jest w białku najmniej w stosunku do potrzeb zwierzęcia. Aminokwasami, które najczęściej ograniczają pokrycie zapotrzebowania u prosiąt jest lizyna i metionina. […]

Agritechnica 2019: laureaci Innovation Awards

Wielkimi krokami zbliża się Agritechnica – największe światowe targi rolnicze, które odbywają się co dwa lata w Hanowerze. W tym roku będą to dni 10-16 listopada. Organizator, Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, DLG), już 19 września ogłosił laureatów głównej nagrody tej wystawy, czyli Innovation Awards.

Nowe wyzwania w rolnictwie

W ofercie firm nawozowych pojawia się coraz więcej produktów, które nie tylko wzbogacają glebę w niezbędne dla roślin uprawnych składniki odżywcze, zapobiegają deficytom tych substancji, ale także są efektywniejsze i wydajniejsze od funkcjonujących obecnie na rynku rozwiązań.

Ciągnikowe nowości lata

Producenci maszyn rolniczych prześcigają się w zapowiedziach nowości, z którymi będzie można się zapoznać na nadchodzących wielkich targach rolniczych (Agro Show za pasem, a czas do listopadowej Agritechniki również zleci jak z bicza strzelił). Oto najnowsze produkty marek Claas, Deutz-Fahr, Fendt i Steyr.