Home Artykuły

Artykuły

Czy kukurydza nadrobi wiosenne straty?

Niekorzystne warunki pogodowe na początku sezonu wegetacyjnego zredukowały wielkość plonowania kukurydzy. Susza w połączeniu z niską temperaturą i lokalnymi przymrozkami zahamowały już na starcie rozwój roślin. Na przełomie maja i czerwca opóźnienie w rozwoju, w porównaniu z poprzednimi latami, szacowano na trzy tygodnie. Na szczęście pogoda radykalnie się zmieniła. Zrobiło się ciepło i słonecznie. Do […]

Dokarmianie w trakcie kłoszenia

Stan zbóż ozimych na początku tegorocznego sezonu wegetacyjnego oceniany był dość dobrze. Ubiegłoroczne siewy około 80% rolnikom udało się przeprowadzić w optymalnym terminie. Jesienią stan wschodów oceniono na 3,8 w pięciostopniowej skali. To dobry wynik. Większość roślin prawidłowo się rozkrzewiła, a temperatura powietrza umożliwiła ich odpowiednie zahartowanie.

Metody obróbki pasz

W celu zwiększenia strawności, przyswajalności i bezpieczeństwa skarmianych materiałów paszowych w wielu przypadkach należy je poddać procesom obróbki. Rozdrobnienie, nawilżanie, gotowanie, amoniakowanie, suszenie i zakiszanie to najpopularniejsze metody obróbki pasz, które mogą być stosowane bezpośrednio w gospodarstwie.

Wiosenne szkodniki rzepaku ozimego

W warunkach klimatycznych Polski rzepak ozimy jest atakowany przez około 30 gatunków szkodników, które mogą spowodować straty w plonie dochodzące do 50%, a czasami nawet wyższe. Dlatego zwalczanie agrofagów jest jednym z najważniejszych elementów współczesnej agrotechniki, który decyduje o wysokości i jakości plonu.

Warzywa kapustne – dobry start

Efektywne wykorzystanie potencjału biologicznego warzyw kapustnych wymaga od ich producentów fachowej wiedzy z zakresu specyficznych wymagań uprawowych tych roślin. O wielkości plonu i jego jakości decyduje wiele czynników, zarówno takich, na które plantator ma znikomy wpływ lub w przypadku przebiegu pogody – wpływu żadnego nie ma i takie, którymi może sprawnie zarządzać.