Home Artykuły

Artykuły

Młóto browarniane w żywieniu bydła

Młóto browarniane, tak jak inne produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego, jeszcze do niedawna uważano za problematyczny “odpad”, który nie posiada zastosowania. Analizy chemiczne oraz badania wykazały jednak, że młóto browarniane jest pełnowartościowym komponentem paszowym o wysokiej zawartości białka, obniżającym koszty produkcji mleka i mięsa. 

Uprawa ścierniska

Nadeszły żniwa. To ostatni moment na podjęcie decyzji dotyczącej uprawy ścierniska. Proces ten jest bardzo ważny w kontekście przygotowania stanowiska pod rośliny następcze. Błędy popełnione już na tym etapie mogą negatywnie wpłynąć na przyszłoroczne plony. Jak zatem przygotować glebę pod nowe zasiewy – jak skutecznie zarządzać ścierniskiem?

Krajowe źródła białka w żywieniu zwierząt

Już od kilku lat zmagamy się z problemem zastąpienia soi krajowymi paszami białkowymi. Zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego miał obowiązywać od 2006 roku, jednakże z uwagi na pojawiające się protesty producentów zwierząt i przemysłu paszowego zdecydowano, że restrykcyjne prawo wejdzie w […]