Home Artykuły

Artykuły

PODZIAŁ KOMBAJNÓW DO ZBIORU ZIEMNIAKÓW

Produkcja ziemniaków na tle innych roślin uprawnych wyróżnia się dużą pracochłonnością, a nakłady ponoszone na zbiór bulw mogą stanowić nawet 40-50% ogólnych nakładów. Ważne jest by podkreślić, że zbiór roślin okopowych – ziemniaków – wykonać należy przy pełnej dojrzałości bulw, gdy skórka jest skorkowaciała i nie przesuwa się pod naciskiem palca.

UŻYCIE DRONÓW W ROLNICTWIE

Współczesna technologia służąca rolnictwu niemal każdego roku dostarcza nowych rozwiązań poprawiających proces produkcji rolnej. Sterowanie laserowe w trakcie procesu równania gleby, zastosowanie nawigacji satelitarnej, czy też automatyczna regulacja ciśnienia w oponach – to tylko kilka z udogodnień technologicznych pomagających usprawnić dobrze zorganizowane wielkoobszarowe gospodarstwa.

JAK PRZYGOTOWAĆ OBORĘ DO ZIMY?

Zima zbliża się do nas dużymi krokami. Zmieniamy opony, ocieplamy domy, kupujemy nowe kurtki, ocieplone buty, szczepimy się. Nie można w tym czasie zapominać o zwierzętach. Bez względu na to czy zajmujemy się hodowlą drobiu, trzody chlewnej, bydła, czy też mniejszych przeżuwaczy trzeba pamiętać, że również zwierzęta nie są obojętne na niekorzystne warunki panujące w […]

Biegunki cieląt

Status zdrowotny cieląt jest podstawowym czynnikiem kształtującym wyniki odchowu.  Choroby występujące w tym okresie rzutują negatywnie na tempo wzrostu i rozwoju zwierząt, ich przeżywalność, czy  przyszłą użytkowość. Biegunki (wraz ze schorzeniami układu oddechowego) stanowią najczęstszą przyczynę  zachorowalności wśród cieląt. Przyczyniają się one do częstych upadków. Szczególnie narażone są zwierzęta w pierwszym miesiącu życia, u których […]

GMO W ŻYWIENIU DROBIU

Według definicji zawartej w art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych, GMO (ang. Genetically Modified Organisms) jest organizmem innym niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Celem modyfikacji genetycznych jest poprawa cech żywieniowych i sensorycznych żywności, […]

Robot udojowy – genialne rozwiązanie czy przerost formy nad treścią?

Trudno nam sobie wyobrazić codzienne życie bez korzystania z najnowszych technologii. Codziennie trzymamy w ręku telefon komórkowy, korzystamy z komputera i oglądamy telewizję. Inteligentny ekspres przygotowuje naszą ulubioną kawę, odtwarzacz muzyki dopasowuje grane utwory do naszego nastroju, a samochód sam znajduje miejsce parkingowe, w którym idealnie parkuje bez naszej pomocy.