Bydło

Kiszonka z kukurydzy

Duża wydajność i wysoka wartość pokarmowa kukurydzy sprawiają, iż jest ona w krajach słabo rozwiniętych podstawą wyżywienia ludzi, a w wysoko rozwiniętych stosowana jest jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Ostatnio wykorzystywana jest coraz częściej do produkcji biogazu i bioetanolu.

Młóto browarniane w żywieniu bydła

Młóto browarniane, tak jak inne produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego, jeszcze do niedawna uważano za problematyczny “odpad”, który nie posiada zastosowania. Analizy chemiczne oraz badania wykazały jednak, że młóto browarniane jest pełnowartościowym komponentem paszowym o wysokiej zawartości białka, obniżającym koszty produkcji mleka i mięsa. 

Metody oceny jakości kiszonki – ocena organoleptyczna

Wzrost wydajności krów mlecznych wymaga od hodowcy szczególnej kontroli procesu sporządzania kiszonki, jakości zadawanych pasz, znajomości ich wartości pokarmowej oraz bilansowania skarmianych pasz. Krowy o wysokiej wydajności mlecznej są najbardziej narażone na niedostateczne pokrycie potrzeb żywieniowych, zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, choroby metaboliczne oraz krótszy okres użytkowania.

Mocznik w żywieniu bydła

W żywieniu bydła mlecznego hodowcy często spotykają się z deficytem białkowym. Pokrycie zapotrzebowania na energię i białko wymaga największego wkładu finansowego, dlatego wielu hodowców decyduje się na  zastąpienie części białka surowego – mocznikiem. Mocznik i jego pochodne (związki azotowe niebiałkowe) to dodatki paszowe, które umożliwiają dokładne zbilansowanie dawki pokarmowej.

Zaburzenia trawienia u młodych przeżuwaczy

Trawienie i wchłanianie pokarmu u cieląt odbywa się podobnie jak u zwierząt monogastrycznych. Przez pierwsze tygodnie życia pobierane przez oseska mleko przedostaje się za pomocą rynienki przełykowej bezpośrednio do trawieńca. Rozwój przedżołądków następuje w pierwszych tygodniach życia. Jest on uwarunkowany pobieraniem paszy zawierającej duże ilości włókna surowego oraz przeszczepianiem drobnoustrojów, pochodzących z otoczenia, paszy oraz […]

Fermentacja węglowodanów w żwaczu

Głównym źródłem energii dla przeżuwaczy są węglowodany pasz roślinnych, tym samym są one jednym z czynników limitujących produkcyjność krów. Efektywność wykorzystania energii z pasz roślinnych zależy od procesów fermentacyjnych zachodzących w żwaczu, budowy chemicznej węglowodanów oraz składu mikroflory żwacza.

Znaczenie składników mineralnych w diecie zwierząt gospodarskich – Sód w diecie krów mlecznych

Podstawą żywienia krów mlecznych, jest odpowiednie zbilansowanie dawki pokarmowej. Dawka pokarmowa uzależniona jest od stanu fizjologicznego krowy. Ważnym czynnikiem jest zapewnienie utrzymania prawidłowych poziomów makroelementów – wapń (Ca), fosfor (P), sód (Na), potas (K), chlor (Cl), siarka (S), magnez (Mg) oraz mikroelementów – żelazo (Fe), miedź (Cu), mangan (Mn), cynk (Zn), kobalt (Co), jod (I) […]