Home Artykuły Produkcja zwierzęca Żywienie zwierząt

Żywienie zwierząt

Kiszonka z kukurydzy

Duża wydajność i wysoka wartość pokarmowa kukurydzy sprawiają, iż jest ona w krajach słabo rozwiniętych podstawą wyżywienia ludzi, a w wysoko rozwiniętych stosowana jest jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Ostatnio wykorzystywana jest coraz częściej do produkcji biogazu i bioetanolu.

Wartość pokarmowa runi pastwiskowej – na podstawie liczby wartości użytkowej

Wypas pastwiskowy to najtańszy sposób żywienia przeżuwaczy. Liczne czynniki wpływają na zmianę jakości runi, a w konsekwencji również pasz poddanych procesom konserwacji. Zmiany wartości pokarmowej wynikające ze składu botanicznego runi, charakterystyki biologicznej i składu chemicznego poszczególnych gatunków, nawożenia i technik konserwacji runi oraz przebiegu konserwacji zielonki dostarczają wstępnych informacji o parametrach żywieniowych otrzymanej paszy. Jednakże […]

Zastosowanie produktów ubocznych produkcji syropu kukurydzianego w żywieniu zwierząt

Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego coraz częściej znajdują zastosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich. Podczas produkcji syropu kukurydzianego, w procesie mielenia ziarna na mokro do powstałych produktów ubocznych zaliczyć można gluten kukurydziany oraz mączkę z glutenu kukurydzianego (CGM). Pomimo podobieństwa w nazwie, glutenu kukurydzianego nie należy mylić z mączką z glutenu kukurydzianego, są to pasze zupełnie inne […]

Rola aminokwasów w żywieniu prosiąt

O jakości i wartości odżywczej białka decyduje przede wszystkim zawartość aminokwasów niezbędnych, odpowiednia ich podaż ma szczególne znaczenie dla osobników w okresie wzrostu i rozwoju. Wśród nich najistotniejsze są aminokwasy ograniczające, czyli te, których jest w białku najmniej w stosunku do potrzeb zwierzęcia. Aminokwasami, które najczęściej ograniczają pokrycie zapotrzebowania u prosiąt jest lizyna i metionina. […]

Ostropest plamisty (Silybum marianum) w żywieniu zwierząt

Zwierzęta hodowlane borykają się z dużym obciążeniem organizmu poprzez żywienie paszami wysokoenergetycznymi i wysokobiałkowymi, intensywny cykl hodowlany oraz stosowaną antybiotykoterapię. Zaburzenia funkcjonowania wątroby, sprzyjające wystąpieniu syndromu tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, wielokrotnie prowadzą do skrócenia okresu użytkowania zwierzęcia. W celu wydłużenia okresu użytkowania warto wspomóc organizm zwierzęcia w składniki wspomagające regulację czynności wątroby oraz trzustki.

Młóto browarniane w żywieniu bydła

Młóto browarniane, tak jak inne produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego, jeszcze do niedawna uważano za problematyczny “odpad”, który nie posiada zastosowania. Analizy chemiczne oraz badania wykazały jednak, że młóto browarniane jest pełnowartościowym komponentem paszowym o wysokiej zawartości białka, obniżającym koszty produkcji mleka i mięsa.