Warzywnictwo

Warzywa kapustne – dobry start

Efektywne wykorzystanie potencjału biologicznego warzyw kapustnych wymaga od ich producentów fachowej wiedzy z zakresu specyficznych wymagań uprawowych tych roślin. O wielkości plonu i jego jakości decyduje wiele czynników, zarówno takich, na które plantator ma znikomy wpływ lub w przypadku przebiegu pogody – wpływu żadnego nie ma i takie, którymi może sprawnie zarządzać.

Papryka – bezstresowy wzrost

Ogrodnicy stale poszukują możliwości poprawy jakości produkowanych warzyw, gdyż wymagania konsumentów w tej kwestii wciąż rosną. Ich zadaniem jest wypracowanie takich technologii upraw, które przy racjonalnych nakładach na produkcję zapewnią wysoką rentowność. W uprawie warzyw kluczowym zagadnieniem, które determinuje zyski jest nawożenie i ochrona.

JESIENNE ZBIORY WARZYW KORZENIOWYCH

Warzywa korzeniowe są niezwykle cenione w polskich ogrodach oraz polskiej kuchni. Są one nie tylko smaczne, ale także stanowią ważne źródło niezbędnych witamin i minerałów, mają właściwości lecznicze oraz przyczyniają się do poprawy odporności. Zalicza się do nich marchew (Daucus carota), pietruszkę (Petroselinum crispum), seler (Apium graveolens) oraz burak ćwikłowy (Beta vulgaris). Zakwalifikowane są one […]

‘Białuty’ rozbudowują bazę przechowalniczą

Spółdzielnia rolnicza ‘Białuty’ powstała w 1976 roku bazując na kilku indywidualnych gospodarstwach i gruntach PFZ (Państwowego Funduszu Ziemi). Firma uzyskała osobowość prawną w 1976 roku. Wtedy również zarząd podjął się organizacji spółdzielni rolniczej ukierunkowując jej działalność na rolnictwo i przetwórstwo owoców i warzyw.