Warzywnictwo

Papryka – bezstresowy wzrost

Ogrodnicy stale poszukują możliwości poprawy jakości produkowanych warzyw, gdyż wymagania konsumentów w tej kwestii wciąż rosną. Ich zadaniem jest wypracowanie takich technologii upraw, które przy racjonalnych nakładach na produkcję zapewnią wysoką rentowność. W uprawie warzyw kluczowym zagadnieniem, które determinuje zyski jest nawożenie i ochrona.

JESIENNE ZBIORY WARZYW KORZENIOWYCH

Warzywa korzeniowe są niezwykle cenione w polskich ogrodach oraz polskiej kuchni. Są one nie tylko smaczne, ale także stanowią ważne źródło niezbędnych witamin i minerałów, mają właściwości lecznicze oraz przyczyniają się do poprawy odporności. Zalicza się do nich marchew (Daucus carota), pietruszkę (Petroselinum crispum), seler (Apium graveolens) oraz burak ćwikłowy (Beta vulgaris). Zakwalifikowane są one […]

‘Białuty’ rozbudowują bazę przechowalniczą

Spółdzielnia rolnicza ‘Białuty’ powstała w 1976 roku bazując na kilku indywidualnych gospodarstwach i gruntach PFZ (Państwowego Funduszu Ziemi). Firma uzyskała osobowość prawną w 1976 roku. Wtedy również zarząd podjął się organizacji spółdzielni rolniczej ukierunkowując jej działalność na rolnictwo i przetwórstwo owoców i warzyw.

Mniejsi plantatorzy warzyw nie mają siły przebicia

Wieś Piekary znana była kiedyś z przetwórni warzyw, która funkcjonowała z powodzeniem przez kilkadziesiąt lat. Producenci warzyw dostarczali świeży towar do zakładu, który przez wiele lat produkował przetwory ze świeżych warzyw, produkty drobiowe oraz garmażeryjne. Jednym z dostawców warzyw do przetwórni był Waldemar Borczyński zajmujący się uprawą warzyw.