Home Artykuły CO NALEŻY WIEDZIEĆ O UPRAWIE CEBULI OZIMEJ
CO NALEŻY WIEDZIEĆ O UPRAWIE CEBULI OZIMEJ

CO NALEŻY WIEDZIEĆ O UPRAWIE CEBULI OZIMEJ

0
0

Świeża cebula cechuje się zdecydowanie wyższą wartością odżywczą i jest atrakcyjniejsza dla konsumenta niż ta pochodząca z długiego przechowywania.

Dlatego też, aby wydłużyć okres zaopatrzenia w świeżą cebulę, dąży się do uzyskania jak najwcześniejszych zbiorów. Spośród różnych metod uprawy cebuli, największe możliwości przyspieszenia zbiorów daje uprawa ozima, którą w Polsce zaczęto stosować w połowie lat dziewięćdziesiątych XX. wieku. Jak wynika z praktyki, produkcja cebuli tą metodą daje możliwość przyspieszania zbiorów nawet o 10 tygodni w porównaniu z produkcją cebuli z siewu wiosennego. Szacuje się, że w ostatnich latach powierzchnia jaką zajmuje w naszym kraju cebula ozima wynosi ok. 1000 ha.

Uprawa ozima cebuli polega na wysiewie nasion do gruntu w drugiej połowie lata. Przyjmuje się, że optymalnym terminem przeprowadzenia wysiewu jest okres między 10 a 25 sierpnia. Warto podkreślić, że termin powinien być dobierany indywidualnie do tempa wzrostu i rozwoju zastosowanej odmiany, stanowiska uprawy oraz warunków do przeprowadzania zabiegów agrotechnicznych. Krytyczne dla uprawy cebuli ozimej są:

  • okres wschodów (zwykle następują one 12-15 dni po wysiewie nasion), kiedy część wegetatywna rośnie szybko,
  • wiosną – gdy tworzy się zgrubienie cebulowe.

Planując termin uprawy należy pamiętać, że przed nastaniem zimy, rośliny powinny posiadać już wykształcone 4-5 liści, oraz cebulki o grubości ołówka. W tej fazie wzrostu są niewrażliwe na niskie temperatury; odporne są na spadki do -15oC bez okrywy śnieżnej. Niemniej jednak, w celu zabezpieczenia plantacji przed przemarznięciem polecane jest stosowanie jako osłony włókniny polipropylenowej, którą należy usunąć z uprawy w połowie kwietnia. Zbiór plonu cebuli ozimej przeprowadza się w miesiącach wiosennych, następnego roku. Przy uprawie tą metodą cebula jest zbierana około 1,5-2,5 miesiąca wcześniej w porównaniu do cebuli z siewu wiosennego oraz 1-1,5 miesiąca wcześniej od uprawy z dymki wysadzanej wiosną. W zależności od odmiany oraz fazy zbiorczej z przeznaczeniem na świeży rynek, zbioru można dokonać już pod koniec kwietnia (zbiór pęczkowy).

Do uprawy cebuli z siewu zimowego zalecana jest gleba strukturalna, o znacznej pojemności wodnej, przepuszczalna i nie zaskorupiającą się. Odczyn gleb mineralnych powinien wynosić powyżej 6, natomiast organicznych pH 5,5-6,5. W przypadku konieczności korekty odczynu należy wiedzieć, że cebula jest wrażliwa na bezpośrednie wapnowanie, które trzeba przeprowadzić przynajmniej 6 miesięcy przed rozpoczęciem uprawy. Poza pH gleby, dla prawidłowego plonowania ważny jest odpowiedni przedplon. W tej roli sprawdzają się warzywa strączkowe, dyniowate oraz zboża (wyjątek stanowi owies). Pod przedplon dobrze jest zastosować obornik w dawce 35 t/ha. Planując nawożenie przed siewem, w oparciu o analizę gleby zawartość składników pokarmowych należy doprowadzić do następującego poziomu (mg/l gleby): azot 80-120, fosfor 70-90, potas 180-250, magnez 60-80, wapń 1000-2000. Można stosować nawozy zarówno jednoskładnikowe, jak i właściwie dobrane nawozy wieloskładnikowe.

Bezsprzeczną wadą tego systemu uprawy cebuli jest jej podatność na białą zgniliznę, której sprawcą jest grzyb Sclerotinium cepivorum. Głównym źródłem tej choroby jest zakażona gleba, bądź porażony materiał wysadkowy. Największą szkodliwość białej zgnilizny odnotuje się w okresie zawiązywania zgrubień. Porażone rośliny zamierają, i co za tym idzie nie wydają plonu handlowego. Co więcej, w uprawie ozimej istnieje duże ryzyko wymarzania cebul, zwłaszcza w bezśnieżne zimy. Groźnym zjawiskiem jest nagłe ocieplenie oraz występujące po nim okresy mrozów. Dlatego uprawę cebuli ozimej najlepiej prowadzić w rejonach o łagodnej zimie obfitującej w pokrywę śnieżną lub stosować okrywanie agrowłókniną.

W związku z tym, że cebula ozima jest narażona na przemarznięcie nie bez znaczenia jest dobór odmiany. Do uprawy ozimej należy wykorzystać odmiany, które charakteryzują się zarówno odpornością na niskie temperatury, jak również na wybijanie w pędy kwiatostanowe, a także cechują się szybkim tempem wzrostu po przezimowaniu. Wśród odmian cebuli polecanej do uprawy ozimej jest na przykład wczesna odmiana- Hielo (termin siewu przypada pomiędzy 10 a 15 sierpnia); średnio wczesna odmiana Wolf F1 (do uprawy między 10 a 20 sierpnia), która wykazuje wysoką odporność na wymarzanie; polecana na wczesny zbiór pęczkowy- Augusta; średnio wczesna odmiana Algida, która wyróżnia się małą skłonnością do wybijania w pędy kwiatostanowe; cebula zimująca Galatea F1 o wysokim potencjale plonotwórczym; czy też Labrador – odmiana o wysokiej zimotrwałości oraz szybkim tempie wzrostu.

Autor: Dr inż. Anna Wilkanowska

Facebook Comments