Home Artykuły Holenderskie banany ze szklarni – pierwsze zbiory
Holenderskie banany ze szklarni – pierwsze zbiory

Holenderskie banany ze szklarni – pierwsze zbiory

0
0

Naukowcy pracujący w Wageningen University & Research w Holandii zebrali pierwsze holenderskie banany z uprawy prowadzonej w szklarni.

Holenderskie banany

W szklarniach eksperymentalnego gospodarstwa Unifarm w Wageningen (Holandia) od stycznia prowadzono dość innowacyjny eksperyment badawczy. Celem eksperymentu było sprawdzenie, czy nowoczesne sposoby uprawy są w stanie pomóc w zwalczaniu grzybobójczych chorób glebowych, zagrażających produkcji bananów na całym świecie. Chodzi o zagrożenie wynikające z obecności grzybów z rodzaju Fusarium. Obecnie w szklarni w Wageningen znajduje się 60 roślin, które rosną w doniczkach, na sztucznych podłożach do wzrostu roślin. Pomysł regionalnych bananów zastał opracowany z okazji 100-lecia miejscowego uniwersytetu.

Profesor Gert Kema, specjalizujący się w roślinach tropikalnych, zaangażowany w doświadcznie naukowe powiedział – „Eksperyment wydaje się być bardzo udany. Rośliny bananowe rosną bardzo dobrze na podłożu z torfu kokosowego i wełny, przy zastosowaniu tylko roztworu odżywczego”. Ponadto pochodzące z eksperymentu banany nie potrzebują środków ochrony roślin, co sprawia, że uprawa jest bardziej zrównoważona niż na tradycyjnych obszarach produkcyjnych. Naukowiec wytłumaczył – „Jedną z rzeczy, których się nauczyliśmy (w trakcie trwania eksperymentu), jest to, że gęstość roślin jest obecnie zbyt wysoka. Dostosujemy to, abyśmy mieli więcej światła, dzięki temu w kolejnych eksperymentach grona będą mogły szybciej dojrzewać”.

Gotowe do zbioru holenderskie banany firma Boerenhart, zajmująca się na co dzień dostawą świeżych i lokalnych produktów, będzie proponowała jako „produkt regionalny” zarówno w restauracjach, jak i szpitalach w regionie Wageningen. Szklarniową metodą uprawy bananów zainteresowali się partnerzy holenderskiego projektu jak np. Chiquita.

Światowa produkcja bananów

Bez względu na to, czy w przyszłości Holandia podejmie się wyzwania i będzie kontynuować uprawę bananów, warto przypomnieć, które państwa przodują w tej kwestii. Oszacowano, że w 2014 roku wielkość zbiorów bananów na świecie wyniosła ponad 114,1 mln ton. Uprawiane są one w 130 krajach na całym świecie, z tym, że pierwszych dziesięciu największych producentów zaspokaja ponad 75% globalnego zapotrzebowania. Do państw, które mogą poszczycić się miejscem wśród najbardziej znaczących producentów bananów zaliczane są Indie (w 2014 roku zebrały 29,7 mln ton tych owoców), Uganda (11,1 mln ton), Chiny (10,7 mln ton), Filipiny (9,2 mln ton), Ekwador (8,0 mln ton), Brazylia (7,3 mln ton). Największym producentem bananów w UE jest Hiszpania, której zbiory stanowią około 60 proc. całkowitej unijnej produkcji tych owoców. Co ciekawe, jednym z producentów europejskich bananów jest Islandia. Uprawa tych egzotycznych owoców rozpoczęła się tam już w 1941 roku. Islandzka plantacja bananów należy do Akademii Rolniczej, zajmuje powierzchnie 11 tysięcy stóp kwadratowych.

Na koniec warto dodać, że największym na świecie importerem bananów jest Unia Europejska, która generuje ok. 30% całego światowego importu.

Autor: Dr inż Anna Wilkanowska

Facebook Comments