Home Artykuły Ostropest plamisty (Silybum marianum) w żywieniu zwierząt
Ostropest plamisty (Silybum marianum) w żywieniu zwierząt

Ostropest plamisty (Silybum marianum) w żywieniu zwierząt

0
0

Zwierzęta hodowlane borykają się z dużym obciążeniem organizmu poprzez żywienie paszami wysokoenergetycznymi i wysokobiałkowymi, intensywny cykl hodowlany oraz stosowaną antybiotykoterapię. Zaburzenia funkcjonowania wątroby, sprzyjające wystąpieniu syndromu tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, wielokrotnie prowadzą do skrócenia okresu użytkowania zwierzęcia. W celu wydłużenia okresu użytkowania warto wspomóc organizm zwierzęcia w składniki wspomagające regulację czynności wątroby oraz trzustki.

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych (Asteraceae). W Polsce jest rośliną uprawną, rośnie dziko oraz bywa sadzony w ogrodach jako roślina ozdobna. 

Łupina nasienna niełupek ostropestu plamistego bogata jest w szereg substancji biologicznie czynnych: sylimarynę, kompleks flawonolignanów pochodzenia roślinnego obejmujących przede wszystkim: sylibinę, izosylibinę, sylikrystynę i sylidianinę oraz flawonoidy – głównie taksyfoliny. Sylimaryna wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, detoksykujące, żółciotwórcze i żółciopędne, ogranicza skutki zatruć mykotoksynami pochodzenia paszowego, toksynami bakteryjnymi oraz prowadzoną antybiotykoterapią. Sylibinina nasila syntezę białek, co jest niezbędne do regeneracji wątroby oraz do przebiegu procesów naprawczych wątroby po jej uszkodzeniach. Ponadto przeprowadzane liczne badania wykazały, że lek ten odznacza się szerokim marginesem bezpieczeństwa. Ostropest plamisty dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym działa ochronnie na komórki wątrobowe, zapobiega nadmiernemu stłuszczeniu wątroby – w konsekwencji syndromu tłuszczowego zwyrodnienia wątroby (ZNMT), wytrącaniu się złogów oraz kamieni żółciowych. Ostropest plamisty znajdzie również zastosowanie w karmach dla zwierząt domowych z problemami układu moczowego, w krwawieniach z układu pokarmowego, niestrawności i przy braku łaknienia. 

Na rynku dostępne są preparaty łączące w swoim składzie ostropest, kurkumę oraz karczochy, które intensyfikując metabolizm węglowodanów i tłuszczy poprawia funkcjonowanie wątroby, trzustki oraz wspomagają przyswajanie białka przez organizm. Obecna w ostropeście plamistym sylimaryna pobudza wydzielanie żółci, zwiększając pobranie paszy przez kurczęta brojlerów. Podobne efekty uzyskuje się, stosując w żywieniu tuczników mieszankę ziołową z udziałem owoców ostropestu. Owoce lub ekstrakt mogą być stosowane w żywieniu intensywnie tuczonych zwierząt, u których wątroba jest szczególnie obciążona. Produkt uboczny w produkcji sylimaryny – obłuszczone niełupki ostropestu – również znalazły zastosowanie jako komponent paszowy. Dodatkowo owoce ostropestu, mielone razem z owocami kminku i korą kruszyny, poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego przy zaparciach. Kiszonka przygotowana z roślin ostropestu plamistego znalazła zastosowanie w żywieniu bydła. Uzyskane wyniki pokazały, że znajdująca się w pożywieniu sylimaryna spowodowała obniżenie poziomu trójglicerydów w surowicy krwi, a jednocześnie nie wywołuje zmian w zawartości cholesterolu oraz bilirubiny. Ponadto przeprowadzone doświadczenia wykazały, że średnia wydajność mleczna u osobników otrzymujących dodatek sylimaryny była wyższa, niż u zwierząt, którym nie podawano tego komponentu, bez znacznej utraty ich masy ciała.

Autor: Martyna Wilk

 

Facebook Comments