Home Artykuły PRODUKCJA MIĘSA GĘSIEGO W POLSCE I NA ŚWIECIE
PRODUKCJA MIĘSA GĘSIEGO W POLSCE I NA ŚWIECIE

PRODUKCJA MIĘSA GĘSIEGO W POLSCE I NA ŚWIECIE

0
0

Polacy na całym świecie słyną z tego, że są doskonałymi hodowcami drobiu. Biegające po podwórzu kury, gęsi, kaczki to typowy krajobraz polskiej wsi.

Nawet w najmniejszych gospodarstwach można spotkać choć kilka sztuk różnych gatunków drobiu. W naszej polskiej, tradycyjnej kuchni od wieków popularne były gęsi. W Polsce na stałe zagościły około 300 lat temu. Niemniej jednak wyraźny rozkwit produkcji gęsiny nastąpił dopiero w XIX wieku. W tym czasie na warszawskiej giełdzie sprzedawano co roku ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Obecnie gęsina w Polsce postrzegana jest jako produkt delikatesowy, a przede wszystkim markowy. Cieszy się ona opinią mięsa o wyjątkowym smaku, kruchego oraz delikatnego; to jednak nie wszystkie jej zalety. Mięso z gęsi ma także walory sprzyjające zdrowotności. Zawarte w nim białko jest bardzo łatwo przyswajalne, a tłuszcz należy do najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych, dzięki temu że obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do redukcji cholesterolu. Co więcej, gęsina jest kopalnią witamin: A, B1, B2, D, E i PP oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo i magnez.

Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Niemniej jednak, ocenia się, że w tym roku produkcja gęsi może być mniejsza niż w poprzednich latach. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że od stycznia do sierpnia br. liczba piskląt gęsich w kraju wyniosła 6,3 mln sztuk i spadła o 22% w porównaniu do analogicznego okresu minionego roku. Ponadto, była średnio o 8% niższa niż w latach 2012-2016. Sugeruje się, że zmniejszenie produkcji gęsiny może wynikać między innymi z problemów związanych z grypą ptaków. Do 20 lipca bieżącego roku Polska nie posiadała statusu kraju wolnego od tej choroby, w związku z tym hodowcy wszystkich gatunków drobiu borykali się z ograniczeniami eksportowymi. Warto również podkreślić, że mimo wysokiej produkcji Polacy jedzą niewiele gęsiny. Oszacowano, że bilansowe spożycie gęsiny w kraju w ubiegłym roku wyniosło około 260 g na osobę (dla porównania: do 2009 roku Polak zjadał średnio 17 gramów tego mięsa).

Ponadto Polska jest głównym eksporterem gęsiny wśród państw Unii Europejskiej. Ocenia się, że ponad 90% krajowej produkcji gęsiny wysyłane jest na eksport. Według danych prezentowanych przez Eurostat w 2016 roku eksport mięsa i podrobów z gęsi wyniósł 21,7 tys. ton. Od wielu lat głównym kierunkiem eksportu polskiej gęsiny są Niemcy, gdzie jest sprzedawane ok. 80% naszej krajowej produkcji. W 2016 roku do zachodnich sąsiadów wysłano 16,1 tys. ton mięsa gęsi. Nasza gęsina trafia także do innych krajów; głównym pozaunijnym odbiorcą był Hongkong, gdzie trafiło 2,5 tys. ton tego gatunku mięsa. Ponadto smakiem polskiej gęsiny zachwycają się konsumenci z Francji, Danii i Rosji. Zagłębiem produkcji mięsa gęsi na krajowy i europejski rynek jest kujawsko-pomorskie. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach zlokalizowanych w tym województwie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80% w rolnych gospodarstwach rodzinnych. Z dostępnych danych wynika także, że produkcja w regionie stanowi 12% produkcji krajowej, a wzrost produkcji mięsnej w tej dziedzinie to prawie 40% rok do roku.

W Unii Europejskiej głównymi konkurentami Polski w produkcji gęsiny są Włochy oraz Węgry. Z kolei największymi producentami gęsiny na świecie są Chiny i Egipt.

Autor: Dr inż. Anna Wilkanowska

Facebook Comments