Home Artykuły Uprawa pasowa zdobywa nowych zwolenników
Uprawa pasowa zdobywa nowych zwolenników

Uprawa pasowa zdobywa nowych zwolenników

0
0

Uprawa pasowa buraka cukrowego,  kukurydzy, rzepaku i pszenicy ozimej zyskuje na popularności, bo jest bardziej opłacalna

Coraz więcej rolników zaczyna doceniać zalety uprawy pasowej (strip-till). W odróżnieniu od metody tradycyjnej, podczas jednego przejazdu wykonujemy spulchnianie wąskiego pasa gleby, nawożenie i siew. Obie technologie zostały porównane przez naukowców podczas spotkania polowego w Sokołowie na Kujawach w dniu 14.07.2017 r.

Największe korzyści stosowania technologii strip-till to wyższy plon korzeni, krótszy czas pracy, efektywniejsze wykorzystanie nawozów i niższe koszty. Potwierdzają to testy porównawcze uprawy tradycyjnej i pasowej w buraku oraz kukurydzy,  przeprowadzone przez ekpsertów z IOR-PIB w Toruniu oraz firmy Syngenta, Czajkowski i Pfeifer & Langen. Należy jednak pamiętać, że uprawa pasowa wymaga odpowiednio przygotowanego pola. Ważne jest, aby zadbać o odpowiednie zaplanowanie zmianowania, zwłaszcza ze względu na większe prawdopodobieństwo wystąpienia fitotoksyczności i pozostałości środków ochrony roślin w stosunku do uprawy tradycyjnej.

Podczas warsztatu rolnicy mogli ocenić skuteczność działania nowych rozwiązań na chwasty w kukurydzy w jednym zabiegu.

Prof. dr hab. Jerzy Szukała z Katedry Agronomii UP Poznań przedstawił wyniki badań mających na celu doskonalenie uprawy roślin strączkowych takich jak bobik, soja, łubin biały czy groch siewny w uprawie tradycyjnej orkowej, uproszczonej i pasowej. Z badań wynika, że najlepsze wyniki upraw roślin strączkowych zostały osiągnięte podczas uprawy pasowej z siewem w rzędach po facelii jako przedplon oraz podczas bezpośredniego siewu w mulcz po facelii.

Główny agronom gospodarstwa Macieja Czajkowskiego Andrzej Potopowicz przestawił technologię uprawy głównych roślin w gospodarstwie w zmianowaniu po innych roślinach.

W buraku cukrowym uprawianym po kukurydzy wysiew nawozu w postaci potasu i fosforu według analiz gleby następuje na jesieni. W miesiącach jesiennych wykonuje się mulczowanie ścierniska. W marcu następuje wysiew kizerytu oraz oprysk glifosatem w dawce 3 do 6 litrów. Przed siewem wylewa się gnojowicę, a przy siewie nawóz azotowy w dawce 40 kg N + Mg.

Andrzej Potopowicz podkreślił, że jeśli chodzi o produkcję pszenicy ozimej po rzepaku to w sierpniu następuje zbiór rzepaku oraz oprysk glifosatem na samosiewy w dawce 1 l/ha lub więcej w samosiewach o wysokości 5 cm. W tym samym miesiącu wapnuje się glebę oraz mulczuje ściernisko wałami, a potem sieje się nawozem wieloskładnikowym.

Po wykładach uczestnicy warsztatów autobusami wynajętymi przez gospodarstwo Macieja Czajkowskiego udali się na poletka, na których mogli porównać rośliny uprawiane pasowo oraz tradycyjnie orką.

Po prezentacjach polowych, pracownicy gospodarstwa oraz sam gospodarz przedstawiali maszyny do uprawy pasowej produkowane w gospodarstwie Maciej Czajkowskiego w Sokołowie.

Autor: Tomasz Kodłubański