Home Artykuły Wartość pokarmowa olejarki abisyńskiej (Guizotia abyssinica)
Wartość pokarmowa olejarki abisyńskiej (Guizotia abyssinica)

Wartość pokarmowa olejarki abisyńskiej (Guizotia abyssinica)

0
0

W związku ze stale wzrastającą liczbą ludzi na świecie pojawia się globalny problem związany z pokryciem zapotrzebowania na żywność. Jednocześnie rośnie potrzeba na pasze stosowane w żywieniu zwierząt hodowlanych, od których pozyskiwać będzie można produkty zwierzęce – mleko, mięso, jaja.

Olejarka abisyńska (Guizotia abyssinica) jest rośliną należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae), znana  jest również jako: niger, noog, noug. W języku polskim nazywana jest murzynkiem. Roślina ta wywodzi się z Etiopii. Jest źródłem nasion oleistych stosowanych w żywieniu zarówno ludzi, zwierząt gospodarskich oraz ptaków egzotycznych. Roślina ta jest uprawiana na glebach ubogich, na przykład gliniastych, w uprawie wymaga umiarkowanej wilgotności. Rośnie zarówno w strefie tropikalnej, jak i umiarkowanej, jednak źle znosi chłodne noce. Największą wydajność plonu osiąga przy temperaturze otoczenia od 15°C do 23°C w czasie wegetacji. Olejarka abisyńska jest zapylana przez owady, najczęściej przez pszczoły.

Olejarka abisyńska charakteryzuje się suchą masą na poziomie 92%. Strawność masy organicznej wynosi około 64%, a poziom energii metabolicznej około 9,6 MJ/kg suchej masy. W suchej masie zawartość frakcji włókna neutralno-detergentowego (NDF) wynosi 358 g/kg, frakcji włókna kwaśno-detergentowego (ADF) 298 g/kg, ligniny 110 g/kg.  Białko surowe (około 285 g/kg suchej masy) charakteryzuje się wysokim poziomem argininy ok. 600 mg/g (bez glutaminy oraz kwasu glutaminowego). Białko nasion oraz poziom energii metabolicznej zaspokajają zapotrzebowanie afrykańskich ras bydła mlecznego oraz ich krzyżówek z rasami bydła europejskiego na te składniki. Tłuszcz surowy oscyluje w granicach 30-35 g/kg suchej masy. Olej z roślin nougu zawiera dużą ilość tokoferolu (posiadającego właściwości przeciwutleniające), przeważnie alfa-tokoferolu (90%) – 720-935 µg/g oleju. Zawartość popiołu surowego na poziomie 104 g/kg (50-470 mg wapnia oraz 180-800 mg fosforu). Dodatkowo olejarka abisyńska bogata jest w witaminy tj. tiaminę, ryboflawinę, niacynę, uboga natomiast jest w kwas askorbinowy. Oprócz wykorzystania nasion olejarki abisyńskiej istnieje możliwość wykorzystania również całej rośliny. Świeża zielonka z olejarki abisyńskiej stosowana jest w żywieniu owiec, natomiast bydło może być skarmiane wyłącznie kiszonkami z tej rośliny.

Zawartość składników pokarmowych olejarki abisyńskiej oraz ich strawność różni się pomiędzy etapami wegetacji rośliny. We wczesnym okresie wzrostu, pasza charakteryzowała się niższym poziomem suchej masy, co znacznie poprawiało jej smakowitość. Wzrost rośliny doprowadza do zwiększenia zawartości włókna – frakcji NDF i ADF oraz ligniny. Olejarka abisyńska uprawiana w okresie letnim ulega pełniejszej lignifikacji, niż rośliny dojrzewające w okresie jesiennym. Obniżenie strawności prawdopodobnie odzwierciedla równoczesne zwiększenie zdrewnienia komórek roślinnych. Porównując rośliny ze wczesnego etapu wegetacji do roślin z etapu wypełnienia ziarna zawartość białka surowego zmniejsza się dwukrotnie, maleje również poziom popiołu surowego (składników mineralnych). Według przeprowadzonych badań dojrzewanie rośliny nie wpływa na zawartość oraz profil lipidowy. Olejarka abisyńska charakteryzuje się wysokim poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jak: α-linolenowy oraz kwas linolowy, które stanowią około 700-750 g/kg sumy kwasów tłuszczowych oraz niskim udziałem kwasów nasyconych.

Wysoka zawartość białka oraz niska zawartość włókna sprawia, że nasiona z rośliny nougu znajdują szerokie zastosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich. Natomiast zielonka oraz kiszonka z olejarki abisyńskiej może być alternatywną paszą objętościową stosowaną w żywieniu zwierząt przeżuwających.

Autor: Yelyzaveta Kochneva, Martyna Wilk

 

Facebook Comments