Home Artykuły Wykorzystanie kwasu masłowego w walce z czynnikami chorobotwórczymi
Wykorzystanie kwasu masłowego w walce z czynnikami chorobotwórczymi

Wykorzystanie kwasu masłowego w walce z czynnikami chorobotwórczymi

0
0

Młode zwierzęta gospodarskie często zmagają się z zaburzeniami układu pokarmowego np. biegunkami co spowodowane może być przez bakterie lub wirusy, błędy w żywieniu oraz niewłaściwą opiekę i pielęgnację nowo narodzonych prosiąt i piskląt.

Kwasy organiczne to związki występujące w postaci naturalnych metabolitów komórkowych, są mało toksyczne oraz dobrze tolerowane przez organizm zwierzęcia. Kwasy organiczne od wielu lat stosowane są jako konserwanty i zakwaszacze paszy w żywieniu trzody chlewnej, bydła, królików, drobiu oraz ryb. Celem stosowania kwasów jest również sanitaryzacja wody, inhibicja rozwoju patogennej mikroflory (bakterii, grzybów i pleśni), zapobieganie wtórnym zakażeniom karmy i wody, stabilizacja mikroflory jelitowej oraz poprawa kondycji młodych zwierząt.

Kwasy organiczne obniżają pH w żołądku oraz jelicie cienkim stwarzając niekorzystne warunki dla namnażania mikroflory chorobotwórczej, bez negatywnego wpływu na rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej, stymulując wydzielanie enzymów trawiennych oraz sprzyjając wzrostowi i regeneracji nabłonka jelitowego. Symbiotyczna mikroflora przewodu pokarmowego produkuje substancje o charakterze bakteriostatycznym i bakteriobójczym: lizozym, bakteriocyny, acidolina, acidofilina stymulujące działanie układu immunologicznego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe stosowane są jako dodatki paszowe do zwalczania niektórych patogennych mikroorganizmów, o obniżonej tolerancji na środowisko kwaśne np. E. сoli, Salmonella sp. czy Campylobacter ssp. W jelicie cienkim obniżeniu ulega także poziom toksycznego amoniaku i amin biogennych, co wpływa na polepszenie wchłanialności białek, minerałów oraz tłuszczów co sprzyja przyrostowi masy ciała zwierząt. 

Preparaty zawierające w swoim składzie kwasy tłuszczowe dostępne są w formie proszku lub płynu działającego w żołądku. Kwasy tłuszczowe dostępne są również w formie otoczkowanej, która ulega rozkładowi dopiero w jelicie cienkim poprzez działanie enzymów lipolitycznych, umożliwiając tym samym eliminację szkodliwych drobnoustrojów w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego.

Kwas masłowy, jako dodatek paszowy, może występować w formie maślanu wapnia, magnezu lub cynku. Z uwagi na mniej intensywny zapach zjełczałego masła częściej stosowany jest maślan sodu.

Kwas masłowy zmniejsza zdolność wniknięcia, namnożenia się oraz uszkodzenia tkanek organizmu zainfekowanego przez bakterie Salmonella. Otoczkowany kwas masłowy oraz jego połączenie z formą tradycyjną wyraźnie zmniejszały kolonizację bakterii Salmonella enteritidis w narządach wewnętrznych: wątrobie, śledzionie oraz jelicie ślepym kurcząt. Stosowanie otoczkowanych form kwasu masłowego redukuje ilość bakterii Salmonella enteritidis wydalanej z kałomoczem, co znacznie zmniejsza skażenia środowiska i ryzyko zakażenia człowieka przez spożycie zanieczyszczonej odchodami ptaków żywności. 

Dodatek kwasowów organicznych pozwala na zwiększenie produkcyjności zwierząt, jednak osiągane rezultaty zależą w głównej mierze od zalecanej zawartości białka, aminokwasów, energii metabolicznej, składników mineralnych i witamin w mieszance paszowej.

Autor; Martyna Wilk

 

Facebook Comments