Home Artykuły Analiza sitowa TMRu
Analiza sitowa TMRu

Analiza sitowa TMRu

0
0

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Struktura TMRu  w dużej mierze zależy od wielkości cząsteczek poszczególnych komponentów paszy. Rozdrobnienie oraz wymieszanie komponentów TMRu wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego krów, w szczególności na motorykę największego przedżołądka – żwacza. Jednym z najważniejszych narzędzi pozwalających na określenie struktury TMR-u są sita pensylwańskie, składające się z trzech sit o różnej wielkości oczek oraz podstawy.

W celu wykonania analizy sitowej należy połączyć sita w kolejności od największej do najmniejszej średnicy oczek, a pod dolnym sitem umieścić podstawę. Następnie odmierzoną próbę materiału paszowego należy umieścić na górnym sicie. Cały zestaw sit należy poruszać pięciokrotnie po płaskiej powierzchni do przodu i do tyłu, bez odrywania separatora od blatu. Następnie sita obracamy o ¼ obrotu i powtarzamy całą czynność.

Górne sito separatora posiada otwory o największej średnicy – 19 mm, największe cząstki stanowią strukturę paszy, odpowiadają za utrzymanie właściwego pH w żwaczu oraz jego odpowiedniej motoryki. Duże cząsteczki paszy pływają na powierzchni płynnej frakcji żwaczowej i wymagają dodatkowego przeżuwania przed przejściem do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Optymalna struktura dawki pokarmowej oraz odpowiednia ilość włókna pokarmowego zapewniają produkcję śliny na odpowiednim poziomie (100 – 200 l/dobę). Ślina bydła ma silne właściwości buforujące dzięki czemu zapobiega nagłym zmianom pH żwacza i stabilizuje jego funkcje trawienne.

Na drugim sicie o średnicy oczek 8 mm odseparowane zostają cząsteczki paszy, które mają niewielki wpływ na podrażnienie mechanoreceptorów przedżołądków i wymagają mniejszej obróbki fizycznej podczas przeżuwania. 

Najmniejsze sito charakteryzujące się średnicą oczek 4 mm zatrzymuje drobne komponenty paszy. Cząsteczki zatrzymane na ostatnim sicie mogą zostać łatwo i szybko rozłożone przez mikroflorę żwacza. 

Materiał paszowy pozostały na podstawie sit dostarcza informacji o rozdrobnieniu pasz np. w czasie mielenia.

Struktura fizyczna pełnoporcjowej dawki TMR uzależniona jest od rodzaju komponentów paszowych wykorzystywanych do jej przygotowania. W przypadku prawidłowo rozdrobnionego TMRu nie więcej niż 8% masy cząstek powinno pozostać na górnym, największym sicie. Wartość powyżej 15% na pierwszym sicie sugeruje, że zwierzęta prawdopodobnie będą sortowały TMR zadany na stół paszowy, a wartość poniżej 7% wskazuje na zbyt mocne rozdrobnienie pasz. Na drugim sicie powinno pozostać ok 30 – 50% prawidłowo rozdrobnionego TMRu. Na dolnym sicie o najmniejszej średnicy oczek powinno pozostać ok 10 – 20% materiału paszowego, a na podstawie 30 – 40%. 

Autor: Martyna Wilk

 

Facebook Comments