Home Artykuły Argentyńska wołowina – dlaczego taka dobra?
Argentyńska wołowina – dlaczego taka dobra?

Argentyńska wołowina – dlaczego taka dobra?

0
0

Wołowina argentyńska przez wielu uważana jest za jeden z najwartościowszych produktów pochodzenia zwierzęcego. Uznanie zdobyła za sprawą cenionych przez konsumentów walorów smakowych i wysokiej wartości odżywczej. Pojawiają się jednak pytania, co czyni ją tak wyjątkową? Gdzie tkwi tajemnica doskonałej wołowiny? I co mogliby zrobić polscy hodowcy bydła mięsnego aby uzyskać mięso, którego walorami zachwycać się będą odbiorcy w wielu zakątkach świata.

Z miłości do wołowiny

Argentyńczycy kochają wołowinę, i jak się okazuje miłość ta trwa nie od dziś. Pierwsze pojedyncze sztuki bydła przywieźli do Argentyny w XVI wieku Hiszpanie. Rozpierzchły się one po rozległej płaszczyźnie i szybko zaczęły się rozmnażać. Według danych szacunkowych do XVIII wieku ich liczba wzrosła do około 40 milionów sztuk. Dziś Argentyńczycy są świadomi wartości swojej wołowiny i widzą w niej dobro narodowe. W Argentynie istnieje niezwykle bogata tradycja spożywania mięsa wołowego. W tamtejszych domach ten rodzaj mięsa jest składnikiem potraw podawanych na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Potwierdzeniem tego są statystyki – przeciętny mieszkaniec południowoamerykańskiego kraju zjada kilkadziesiąt kilogramów wołowiny rocznie.

Sposób hodowli ma znaczenie

Aby mięso spełniało wygórowane wymagania argentyńskich konsumentów musi ono pochodzić od bydła hodowanego w ekstensywnych warunkach. Międzynarodową sławę mięsa wołowego Argentyna zawdzięcza sprzyjającym warunkom naturalnym oraz specjalnemu procesowi produkcji. Tamtejsze krowy od wieków niespiesznie pasą się w swoim środowisku naturalnym na zielonych pastwiskach pampasów, gdzie nabierają wagi. Łagodny, ciepły klimat argentyński oraz czyste łąki o ogromnych powierzchniach umożliwiają efektywny chów ekstensywny. Polega on na tym, że zdecydowaną większość roku bydło mięsne spędza swobodnie na pastwiskach, zażywając kąpieli słonecznych, ruchu i żywiąc się jedynie czystą trawą nie mając ani przez chwilę kontaktu z hormonami stymulujących wzrost. Taki rodzaj hodowli znacznie różni się od systemu europejskiego nazywanego intensywnym, który polega na dokarmianiu bydła karmą przyspieszającą wzrost.

Rasa bydła ma znaczenie

Większość krów hodowanych w Argentynie jest rasy mięsnej. Jest to istotna informacja zważywszy na fakt, że te w Polsce w większości dysponujemy osobnikami mlecznymi. W XIX wieku argentyńscy gauchos (właściciele stad bydła) aby dopasować smak mięsa do upodobań europejskich konsumentów, sprowadzili do Argentyny m.in. bydło rasy Angus, które do dnia dzisiejszego cieszy się tam popularnością. Jest to bowiem rasa reprezentująca wybitnie mięsny typ użytkowy zaliczany do wcześnie dojrzewających i szybko rosnących. Bydło Angus jest drugą (obok herefordów) najbardziej liczną rasą mięsną na świecie. Popularność swą rasa ta zawdzięcza:

  • dużej żywotności,
  • zdolności dostosowania się do różnych warunków klimatycznych,
  • odporności na choroby,
  • łagodnemu temperamentowi.

Ponadto Angus ma bardzo dobre dzienne przyrosty masy ciała na poziomie 1000 g. Wydajność rzeźna wynosi średnio 70%. Mięso jest soczyste, kruche i wykazuje cechy marmurkowatości w przekroju.

Rasą krów hodowaną w Argentynie jest również rasa Wagyu charakteryzująca się najlepszym mięsem ze wszystkich znanych ras bydła. Była ona hodowana już 170 lat temu w Japonii i zasłynęła tam szczególnie w prowincji Kobe. Jeżeli zachowana zostaje czystość rasy oraz wszystkie standardy hodowli, to mięso rasy Wagyu nazywa się wołowiną Kobe, której wspaniałe walory smakowe i rzeczywisty potencjał ekonomiczny na rynku kulinarnym dostrzegły inne państwa, m.in. USA i Argentyna. Wagyu jest rogatą rasą o czarnym bądź czerwonym umaszczeniu. Wysokość buhajów w kłębie to 140-142 cm, przy wadze 800-1000 kg. Krowy osiągają w kłębie125-130 cm przy wadze 450-600 kg.

Jakość argentyńskiej wołowiny

Bezstresowa hodowla bydła mięsnego w Argentynie daje mięso soczyste o doskonałym smaku. Na tym jednak nie koniec, poza pozytywnym odbiorem walorów sensorycznych, wołowina argentyńska jest również bardzo zdrowa. Odznacza się ona wyjątkowo korzystnym składem tłuszczu śródmięśniowego w porównaniu do mięsa pochodzącego od zwierząt hodowanych w innych krajach. Cechą charakterystyczną tego produktu jest niska zawartość niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz duża zawartość sprzężonego kwasu linolowego – CLA, który przyczynia się do obniżenia poziomu cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi, czyli wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Wołowina argentyńska cechuje się również bogactwem kluczowych dla zdrowia minerałów, takich jak cynk i żelazo. Dla przykładu w 100 gramach mięsa z europejskich hodowli znajdziemy średnio 3,75 mg cynku i 1,91 mg żelaza. Identyczna porcja wołowiny z Argentyny zawiera odpowiednio około 6 mg cynku i aż 3 mg żelaza.

Autor: Dr inż. Anna Wilkanowska

Facebook Comments Box