Home Artykuły

Artykuły

Pszenice – walka z suszą

Tegoroczna susza daje się we znaki. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w opublikowanym późną wiosną raporcie stwierdził występowanie suszy rolniczej na terytorium prawie całego kraju. Naukowcy przewidują obniżenie plonowania nawet o 20%. Na liście zagrożonych upraw znajdują się między innymi zboża. Na ich plantacjach obserwuje się objawy stresu wodnego i spadki biomasy.

Zróżnicowanie doboru odmian

Zainteresowanie uprawą rzepaku jest duże. Ceny kontraktacji nasion z tegorocznych zbiorów są nawet dwukrotnie wyższe niż rok temu. Po ostatnim lekkim spadku notowań, ceny rzepaku na giełdzie MATIF utrzymują się na poziomie około 800 €/t.  Z informatora umów terminowych na zbiór 2022 opracowanego w maju br. przez KZPRiRB  wynika, że poszczególnie podmioty oferują za tonę […]

Natłuszczanie pasz dla trzody chlewnej

Natłuszczanie pasz dla trzody chlewnej niesie ze sobą szereg korzyści m.in. zwiększa koncentrację energii, poprawia smakowitość i wykorzystanie paszy, jest źródłem witamin lipofilnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Współczesne rasy świń osiągają dzienne przyrosty masy ciała na poziomie ok. 1000 g, co wiąże się z wysokim zapotrzebowaniem energetycznym. Tłuszcze roślinne zapewniają odpowiednią koncentrację energii w paszy, […]

Produkty pszczele w żywieniu bydła

Pszczoły jako owady użytkowe dostarczają człowiekowi wartościowych produktów tj.: miód, pyłek, propolis. Najpopularniejszy miód, ceniony jest przede wszystkim za antybakteryjne oraz odżywcze działanie na organizm, a także za walory smakowo-zapachowe. Okazuje się, że zarówno miód jak i inne produkty pszczele znajdują zastosowanie w żywieniu zwierząt przeżuwających. Po raz pierwszy zauważyli to nowozelandzcy hodowcy bydła mlecznego, […]

Choroby metaboliczne bydła wywołane nieprawidłowym żywieniem

Świadoma hodowla bydła nastawiona jest na doskonalenie cech wpływających na wydajność mleczną krów. Postęp, jaki dokonał się w tej dziedzinie jest ogromny. Należy jednak pamiętać, że krowy o wysokim potencjale produkcyjnym, wymagają wysokiego poziomu dobrostanu. Pojęcie to dotyczy nie tylko warunków utrzymania, ale także systemu zadawania paszy oraz jej jakości. Błędy popełnione w tym zakresie […]

Gdy kwitnie rzepak

Jest druga połowa kwietnia. Zbliża się kwitnienie rzepaku ozimego. To newralgiczny moment dla tej uprawy i okres wzmożonego wysiłku plantatorów. Rośliny narażone są na infekcje chorób grzybowych, jak i na ataki szkodników. Nasze reakcje na te zagrożenia zdeterminują kondycję plantacji, jej zdrowotność. Trafne decyzje podjęte na tym etapie produkcji przyniosą  satysfakcjonujące rezultaty. Zaważą na rentowności. […]