Home Artykuły

Artykuły

Stosowanie pasz GMO w żywieniu zwierząt

GMO to genetycznie zmodyfikowane organizmy roślinne lub zwierzęce, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Innymi słowy GMO to organizm, do genomu którego celowo wprowadzono fragment DNA będący konstrukcją genową warunkującą nabycie nowej, pożądanej cechy. Takie zabiegi mają na celu udoskonalenie cech jakościowych lub agrotechnicznych […]

Czy wielkość nasion ma znaczenie?

Zbliżają się siewy kukurydzy. Prawidłowo dobrany materiał siewny jest podstawą do rozpoczęcia rentownej produkcji. Decydując się na zakup nasion należy zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Najważniejszym z nich jest zdolność kiełkowania, gdyż w największym stopniu wpływa na normę wysiewu, obsadę i tym samym wysokość plonu. Czy wielkość nasion ma znaczenie? Czy małe są tak […]

Nowości maszynowe zimy: ciągniki

Minął rok pod znakiem koronawirusa, targów rolniczych nadal nie ma, ale rolnictwo przecież nie może się zatrzymać. Nie zatrzymuje się też produkcja maszyn. Producenci działają, czasem obchodzą jubileusze, a gdy mają do zaprezentowania coś nowego, robią to jak dawniej, choć mają mniej okazji do pokazywania swoich nowości na żywo. Tym bardziej warto napisać o tym, […]

Kwasy huminowe i fulwowe

Zabiegi z użyciem nawozów biostymulujących coraz powszechniej włączane są do tradycyjnej agrotechniki. Ten segment nawożenia rozwija się wyjątkowo intensywnie. Wielu rolników uznaje zalety tego typu preparatów i zaczyna je masowo stosować, z korzyścią dla upraw i konsumentów.

Analiza sitowa TMRu

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Pszenica – wiosenne odżywianie

Kończy się zima. To ostatni moment, by przyjrzeć się oziminom i podjąć ostateczną decyzję co do wyboru wiosennego systemu nawożenia azotem. Warto zainwestować w efektywną technologię odżywiania roślin tym pierwiastkiem. Nawożenie uznajemy za efektywne, jeżeli zaspokojone są potrzeby pokarmowe roślin we wszystkich fazach rozwojowych, w których niezbędny jest dany składnik. W przypadku startowego, wiosennego nawożenia […]

70-lecie ciągników Valtra

Niedawno pisaliśmy o 75-leciu Zetora. Tymczasem w tym roku jubileusz obchodzi także młodsza o pięć lat Valtra. Utytułowany fiński producent, słynący z ciągników „szytych na miarę”, również zasługuje na to, by prześledzić jego historię. Zwłaszcza że jeden z jego produktów, G135, zdobył niedawno tytuł Best Utility w konkursie Ciągnik Roku.

Jak nawozić rzepak azotem?

Jesienią rośliny rzepaku ozimego były w dobrej kondycji. Zdążyły uformować rozetę złożoną z 8-10 liści, wytworzyły korzeń długości 20-25 cm i szyjkę korzeniową o grubości przekraczającej 10 mm. Na większości plantacji, niezależnie od terminu siewu, rośliny były odpowiednio przygotowane do spoczynku zimowego. Prawidłowa agrotechnika, a przede wszystkim odpowiednie wiosenne nawożenie azotem plantacji, powinny skutkować maksymalnym […]

Trochę historii — skąd wzięło się ekorolnictwo?

Ostatnimi czasy dużo mówi się o rolnictwie ekologicznym. Coraz więcej osób chętnie wybiera uprawy, które są traktowane w szczególny sposób. Skąd jednak wzięło się rolnictwo ekologiczne? Jakie początki miała ta koncepcja? Przyglądając się historii ekorolnictwa, należy zwrócić uwagę na dwa różne tła, które zupełnie inaczej ukazują początek pojawienia się tego typu gospodarstw.