Home Artykuły Produkcja zwierzęca

Produkcja zwierzęca

Analiza sitowa TMRu

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Warunki produkcji sianokiszonki

Sianokiszonka obok kiszonki z kukurydzy jest główną paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła. Do jej zalet zaliczyć można: bardzo wysoką jakość paszy, minimalne straty związane ze zbiorem, łatwe pobieranie i porcjowanie oraz oszczędność powierzchni składowania. Na wartość pokarmową sianokiszonki wpływają m.in.: skład runi łąkowej, odpowiedni dobór odmian, stosowane zabiegi agrotechniczne, rodzaj nawożenia, termin i wysokość […]

Fermentowana śruta rzepakowa

Jednym z wiodących kierunków badań w dziedzinie żywienia zwierząt gospodarskich jest bezwątpienia poszukiwanie alternatywnych źródeł białka paszowego, które zastąpić (lub ograniczyć) miałoby stosowanie śruty sojowej, zwłaszcza zawierającej organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO), w diecie zwierząt produkcyjnych.

Węglowodany jako substancje antyżywieniowe

Pasze, którymi skarmiane są zwierzęta hodowlane są źródłem niezbędnych dla życia składników pokarmowych – energii, białka, związków mineralnych oraz witamin. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że pasze te są równocześnie źródłem niepożądanych, a nawet szkodliwych, składników żywieniowych takich jak toksyny pleśniowe, czy metale ciężkie.

Czym jest NDF?

Włókno to jeden z najważniejszych składników żywieniowych w dawce pokarmowej zwierząt przeżuwających. Stanowi ono źródło energii oraz wpływa na motorykę przewodu pokarmowego bydła zapewniając prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Pasze zawierające włókno strukturalne stymulują wydzielanie śliny i buforowanie płynu żwacza, ułatwiają przeżuwanie oraz wydalanie gazów fermentacyjnych.

Potencjał roślin tropikalnych

Sorgo (Sorghum vulgare) z uwagi na podobieństwo morfologiczne do kukurydzy (Zea mays) zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Problemy w uprawie kukurydzy sprawiły, że hodowcy, zaczęli poszukiwać roślin alternatywnych, odpornych na niedobór wilgoci w glebie w okresie wegetacji, a równocześnie plonujących na satysfakcjonującym poziomie i nadających się do uprawy w warunkach klimatycznych oraz glebowych […]