Home Artykuły Produkcja zwierzęca

Produkcja zwierzęca

Zioła w żywieniu bydła

Zioła od wieków pełnią ważną rolę w tradycji polskiej, dawniej stosowane były w trakcie leczenia, profilaktycznie w codziennej diecie, a nawet w obrzędach kulturowych. Jednakże warto przypomnieć jak wielkie znaczenie mają one w żywieniu zwierząt m.in. bydła.

Żywienie cieląt preparatami mlekozastępczymi.

Podczas intensywnego wzrostu i rozwoju cieląt nie ma lepszej paszy niż pełne mleko matki. Mleko matki charakteryzuje się wysoką strawnością oraz obecnością związków biologicznie czynnych (hormony, enzymy, czynniki wzrostu), które odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. W tradycyjnym systemie odchowu, cielęta przez pierwsze 5-6 dni życia dostają siarę (pierwszą wydzielinę gruczołu mlekowego). W […]

Żywienie krów mlecznych a mastitis

Mastitis, czyli zapalenie wymienia jest jednym z najczęstszych i najbardziej kosztownych schorzeń występujących u krów mlecznych. W ostatnich latach obserwuje się trend spadkowy w liczbie przypadków mastitis, jednakże schorzenie to nadal pojawia się u około 35% zwierząt. Na pojawienie się stanu zapalnego wymienia wpływa wiele czynników takich jak: niewłaściwa higiena ściółki, źle zaprojektowany lub utrzymywany […]

Wysłodki buraczane

W żywieniu zwierząt gospodarskich od lat popularne są produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego np. wysłodki buraczane. Szacunkowo, podczas produkcji cukru z jednej tony buraków cukrowych otrzymuje się ok. 150 kg cukru i ok. 250 kg wysłodków buraczanych.

Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy

Pojęcie  mikrobiom powstało na przełomie XX i XXI wieku i oznacza wszelkie drobnoustroje, w tym bakterie i grzyby, zasiedlające organizmy żywe. Mikrobiom zlokalizowany jest w określonych miejscach w organizmie, np. na skórze, w układzie rozrodczym, oddechowym czy też pokarmowym. Z hodowlanego punktu widzenia, jednym z najważniejszych jest mikrobom układu pokarmowego. Najbardziej zaskakującym i różnorodnym mikrobiomem […]

Probiotyki w żywieniu przeżuwaczy

Dieta jest jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na dobrostan i stan zdrowia zwierząt, w tym przeżuwaczy. Oddziałuje na ich ogólną kondycję, płodność, wzrost, rozwój, a także wydajność użytkową. U młodych osobników racjonalne odżywianie powoduje prawidłowy przyrost masy ciała, umięśnienia, rozwój narządów wewnętrznych oraz kości. Dodatkowo wpływa na zwiększoną odporność na choroby.

Stosowanie pasz GMO w żywieniu zwierząt

GMO to genetycznie zmodyfikowane organizmy roślinne lub zwierzęce, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Innymi słowy GMO to organizm, do genomu którego celowo wprowadzono fragment DNA będący konstrukcją genową warunkującą nabycie nowej, pożądanej cechy. Takie zabiegi mają na celu udoskonalenie cech jakościowych lub agrotechnicznych […]

Analiza sitowa TMRu

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Warunki produkcji sianokiszonki

Sianokiszonka obok kiszonki z kukurydzy jest główną paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła. Do jej zalet zaliczyć można: bardzo wysoką jakość paszy, minimalne straty związane ze zbiorem, łatwe pobieranie i porcjowanie oraz oszczędność powierzchni składowania. Na wartość pokarmową sianokiszonki wpływają m.in.: skład runi łąkowej, odpowiedni dobór odmian, stosowane zabiegi agrotechniczne, rodzaj nawożenia, termin i wysokość […]