Home Artykuły Produkcja zwierzęca

Produkcja zwierzęca

Stosowanie pasz GMO w żywieniu zwierząt

GMO to genetycznie zmodyfikowane organizmy roślinne lub zwierzęce, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Innymi słowy GMO to organizm, do genomu którego celowo wprowadzono fragment DNA będący konstrukcją genową warunkującą nabycie nowej, pożądanej cechy. Takie zabiegi mają na celu udoskonalenie cech jakościowych lub agrotechnicznych […]

Analiza sitowa TMRu

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Warunki produkcji sianokiszonki

Sianokiszonka obok kiszonki z kukurydzy jest główną paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła. Do jej zalet zaliczyć można: bardzo wysoką jakość paszy, minimalne straty związane ze zbiorem, łatwe pobieranie i porcjowanie oraz oszczędność powierzchni składowania. Na wartość pokarmową sianokiszonki wpływają m.in.: skład runi łąkowej, odpowiedni dobór odmian, stosowane zabiegi agrotechniczne, rodzaj nawożenia, termin i wysokość […]

Fermentowana śruta rzepakowa

Jednym z wiodących kierunków badań w dziedzinie żywienia zwierząt gospodarskich jest bezwątpienia poszukiwanie alternatywnych źródeł białka paszowego, które zastąpić (lub ograniczyć) miałoby stosowanie śruty sojowej, zwłaszcza zawierającej organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO), w diecie zwierząt produkcyjnych.

Węglowodany jako substancje antyżywieniowe

Pasze, którymi skarmiane są zwierzęta hodowlane są źródłem niezbędnych dla życia składników pokarmowych – energii, białka, związków mineralnych oraz witamin. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że pasze te są równocześnie źródłem niepożądanych, a nawet szkodliwych, składników żywieniowych takich jak toksyny pleśniowe, czy metale ciężkie.

Czym jest NDF?

Włókno to jeden z najważniejszych składników żywieniowych w dawce pokarmowej zwierząt przeżuwających. Stanowi ono źródło energii oraz wpływa na motorykę przewodu pokarmowego bydła zapewniając prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Pasze zawierające włókno strukturalne stymulują wydzielanie śliny i buforowanie płynu żwacza, ułatwiają przeżuwanie oraz wydalanie gazów fermentacyjnych.

Potencjał roślin tropikalnych

Sorgo (Sorghum vulgare) z uwagi na podobieństwo morfologiczne do kukurydzy (Zea mays) zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Problemy w uprawie kukurydzy sprawiły, że hodowcy, zaczęli poszukiwać roślin alternatywnych, odpornych na niedobór wilgoci w glebie w okresie wegetacji, a równocześnie plonujących na satysfakcjonującym poziomie i nadających się do uprawy w warunkach klimatycznych oraz glebowych […]