Home Artykuły Produkcja zwierzęca

Produkcja zwierzęca

Fermentowana śruta rzepakowa

Jednym z wiodących kierunków badań w dziedzinie żywienia zwierząt gospodarskich jest bezwątpienia poszukiwanie alternatywnych źródeł białka paszowego, które zastąpić (lub ograniczyć) miałoby stosowanie śruty sojowej, zwłaszcza zawierającej organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO), w diecie zwierząt produkcyjnych.

Węglowodany jako substancje antyżywieniowe

Pasze, którymi skarmiane są zwierzęta hodowlane są źródłem niezbędnych dla życia składników pokarmowych – energii, białka, związków mineralnych oraz witamin. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że pasze te są równocześnie źródłem niepożądanych, a nawet szkodliwych, składników żywieniowych takich jak toksyny pleśniowe, czy metale ciężkie.

Czym jest NDF?

Włókno to jeden z najważniejszych składników żywieniowych w dawce pokarmowej zwierząt przeżuwających. Stanowi ono źródło energii oraz wpływa na motorykę przewodu pokarmowego bydła zapewniając prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Pasze zawierające włókno strukturalne stymulują wydzielanie śliny i buforowanie płynu żwacza, ułatwiają przeżuwanie oraz wydalanie gazów fermentacyjnych.

Potencjał roślin tropikalnych

Sorgo (Sorghum vulgare) z uwagi na podobieństwo morfologiczne do kukurydzy (Zea mays) zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Problemy w uprawie kukurydzy sprawiły, że hodowcy, zaczęli poszukiwać roślin alternatywnych, odpornych na niedobór wilgoci w glebie w okresie wegetacji, a równocześnie plonujących na satysfakcjonującym poziomie i nadających się do uprawy w warunkach klimatycznych oraz glebowych […]

Kiszonka z kukurydzy

Duża wydajność i wysoka wartość pokarmowa kukurydzy sprawiają, iż jest ona w krajach słabo rozwiniętych podstawą wyżywienia ludzi, a w wysoko rozwiniętych stosowana jest jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Ostatnio wykorzystywana jest coraz częściej do produkcji biogazu i bioetanolu.