Bydło

Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy

Pojęcie  mikrobiom powstało na przełomie XX i XXI wieku i oznacza wszelkie drobnoustroje, w tym bakterie i grzyby, zasiedlające organizmy żywe. Mikrobiom zlokalizowany jest w określonych miejscach w organizmie, np. na skórze, w układzie rozrodczym, oddechowym czy też pokarmowym. Z hodowlanego punktu widzenia, jednym z najważniejszych jest mikrobom układu pokarmowego. Najbardziej zaskakującym i różnorodnym mikrobiomem […]

Probiotyki w żywieniu przeżuwaczy

Dieta jest jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na dobrostan i stan zdrowia zwierząt, w tym przeżuwaczy. Oddziałuje na ich ogólną kondycję, płodność, wzrost, rozwój, a także wydajność użytkową. U młodych osobników racjonalne odżywianie powoduje prawidłowy przyrost masy ciała, umięśnienia, rozwój narządów wewnętrznych oraz kości. Dodatkowo wpływa na zwiększoną odporność na choroby.

Analiza sitowa TMRu

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Warunki produkcji sianokiszonki

Sianokiszonka obok kiszonki z kukurydzy jest główną paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła. Do jej zalet zaliczyć można: bardzo wysoką jakość paszy, minimalne straty związane ze zbiorem, łatwe pobieranie i porcjowanie oraz oszczędność powierzchni składowania. Na wartość pokarmową sianokiszonki wpływają m.in.: skład runi łąkowej, odpowiedni dobór odmian, stosowane zabiegi agrotechniczne, rodzaj nawożenia, termin i wysokość […]

Kiszonka z kukurydzy

Duża wydajność i wysoka wartość pokarmowa kukurydzy sprawiają, iż jest ona w krajach słabo rozwiniętych podstawą wyżywienia ludzi, a w wysoko rozwiniętych stosowana jest jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Ostatnio wykorzystywana jest coraz częściej do produkcji biogazu i bioetanolu.

Młóto browarniane w żywieniu bydła

Młóto browarniane, tak jak inne produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego, jeszcze do niedawna uważano za problematyczny “odpad”, który nie posiada zastosowania. Analizy chemiczne oraz badania wykazały jednak, że młóto browarniane jest pełnowartościowym komponentem paszowym o wysokiej zawartości białka, obniżającym koszty produkcji mleka i mięsa.