Bydło

Zioła w żywieniu bydła

Zioła od wieków pełnią ważną rolę w tradycji polskiej, dawniej stosowane były w trakcie leczenia, profilaktycznie w codziennej diecie, a nawet w obrzędach kulturowych. Jednakże warto przypomnieć jak wielkie znaczenie mają one w żywieniu zwierząt m.in. bydła.

Żywienie cieląt preparatami mlekozastępczymi.

Podczas intensywnego wzrostu i rozwoju cieląt nie ma lepszej paszy niż pełne mleko matki. Mleko matki charakteryzuje się wysoką strawnością oraz obecnością związków biologicznie czynnych (hormony, enzymy, czynniki wzrostu), które odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. W tradycyjnym systemie odchowu, cielęta przez pierwsze 5-6 dni życia dostają siarę (pierwszą wydzielinę gruczołu mlekowego). W […]

Żywienie krów mlecznych a mastitis

Mastitis, czyli zapalenie wymienia jest jednym z najczęstszych i najbardziej kosztownych schorzeń występujących u krów mlecznych. W ostatnich latach obserwuje się trend spadkowy w liczbie przypadków mastitis, jednakże schorzenie to nadal pojawia się u około 35% zwierząt. Na pojawienie się stanu zapalnego wymienia wpływa wiele czynników takich jak: niewłaściwa higiena ściółki, źle zaprojektowany lub utrzymywany […]

Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy

Pojęcie  mikrobiom powstało na przełomie XX i XXI wieku i oznacza wszelkie drobnoustroje, w tym bakterie i grzyby, zasiedlające organizmy żywe. Mikrobiom zlokalizowany jest w określonych miejscach w organizmie, np. na skórze, w układzie rozrodczym, oddechowym czy też pokarmowym. Z hodowlanego punktu widzenia, jednym z najważniejszych jest mikrobom układu pokarmowego. Najbardziej zaskakującym i różnorodnym mikrobiomem […]

Probiotyki w żywieniu przeżuwaczy

Dieta jest jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na dobrostan i stan zdrowia zwierząt, w tym przeżuwaczy. Oddziałuje na ich ogólną kondycję, płodność, wzrost, rozwój, a także wydajność użytkową. U młodych osobników racjonalne odżywianie powoduje prawidłowy przyrost masy ciała, umięśnienia, rozwój narządów wewnętrznych oraz kości. Dodatkowo wpływa na zwiększoną odporność na choroby.

Analiza sitowa TMRu

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Warunki produkcji sianokiszonki

Sianokiszonka obok kiszonki z kukurydzy jest główną paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła. Do jej zalet zaliczyć można: bardzo wysoką jakość paszy, minimalne straty związane ze zbiorem, łatwe pobieranie i porcjowanie oraz oszczędność powierzchni składowania. Na wartość pokarmową sianokiszonki wpływają m.in.: skład runi łąkowej, odpowiedni dobór odmian, stosowane zabiegi agrotechniczne, rodzaj nawożenia, termin i wysokość […]