Bydło

Produkty pszczele w żywieniu bydła

Pszczoły jako owady użytkowe dostarczają człowiekowi wartościowych produktów tj.: miód, pyłek, propolis. Najpopularniejszy miód, ceniony jest przede wszystkim za antybakteryjne oraz odżywcze działanie na organizm, a także za walory smakowo-zapachowe. Okazuje się, że zarówno miód jak i inne produkty pszczele znajdują zastosowanie w żywieniu zwierząt przeżuwających. Po raz pierwszy zauważyli to nowozelandzcy hodowcy bydła mlecznego, […]

Choroby metaboliczne bydła wywołane nieprawidłowym żywieniem

Świadoma hodowla bydła nastawiona jest na doskonalenie cech wpływających na wydajność mleczną krów. Postęp, jaki dokonał się w tej dziedzinie jest ogromny. Należy jednak pamiętać, że krowy o wysokim potencjale produkcyjnym, wymagają wysokiego poziomu dobrostanu. Pojęcie to dotyczy nie tylko warunków utrzymania, ale także systemu zadawania paszy oraz jej jakości. Błędy popełnione w tym zakresie […]

Żywienie bydła w okresie zimowym

Właściwe żywienie w poszczególnych okresach życia zwierząt gwarantuje intensywny wzrost, prawidłowy rozwój oraz efektywne wykorzystanie paszy. Skarmianie pełnowartościową dawką pokarmową o wysokiej jakości wpływa pozytywnie na wydajność zwierząt, wspierając tym samym aspekt ekonomiczny chowu i hodowli bydła. Zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe zmienia się w zależności od wieku, płci, typu użytkowego oraz stanu fizjologicznego. Jednakże […]

Zaplanuj termin zbioru kukurydzy kiszonkowej przed jej siewem

Trwa zima, a rolnicy sukcesywnie skarmiają przygotowaną jesienią kiszonkę. To doskonały czas na podsumowanie i analizę zeszłego sezonu. Co zrobić, żeby maksymalnie zredukować ryzyko niepowodzenia uprawy i wyeliminować błędy w produkcji kiszonki? Przede wszystkim zaplanować właściwy termin koszenia. Oczywiście data zbioru kukurydzy nie jest podyktowana kalendarzem, a aktualną sytuacją polową, niemniej jednak warto zwrócić uwagę […]

Zioła w żywieniu bydła

Zioła od wieków pełnią ważną rolę w tradycji polskiej, dawniej stosowane były w trakcie leczenia, profilaktycznie w codziennej diecie, a nawet w obrzędach kulturowych. Jednakże warto przypomnieć jak wielkie znaczenie mają one w żywieniu zwierząt m.in. bydła.

Żywienie cieląt preparatami mlekozastępczymi.

Podczas intensywnego wzrostu i rozwoju cieląt nie ma lepszej paszy niż pełne mleko matki. Mleko matki charakteryzuje się wysoką strawnością oraz obecnością związków biologicznie czynnych (hormony, enzymy, czynniki wzrostu), które odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. W tradycyjnym systemie odchowu, cielęta przez pierwsze 5-6 dni życia dostają siarę (pierwszą wydzielinę gruczołu mlekowego). W […]

Żywienie krów mlecznych a mastitis

Mastitis, czyli zapalenie wymienia jest jednym z najczęstszych i najbardziej kosztownych schorzeń występujących u krów mlecznych. W ostatnich latach obserwuje się trend spadkowy w liczbie przypadków mastitis, jednakże schorzenie to nadal pojawia się u około 35% zwierząt. Na pojawienie się stanu zapalnego wymienia wpływa wiele czynników takich jak: niewłaściwa higiena ściółki, źle zaprojektowany lub utrzymywany […]

Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy

Pojęcie  mikrobiom powstało na przełomie XX i XXI wieku i oznacza wszelkie drobnoustroje, w tym bakterie i grzyby, zasiedlające organizmy żywe. Mikrobiom zlokalizowany jest w określonych miejscach w organizmie, np. na skórze, w układzie rozrodczym, oddechowym czy też pokarmowym. Z hodowlanego punktu widzenia, jednym z najważniejszych jest mikrobom układu pokarmowego. Najbardziej zaskakującym i różnorodnym mikrobiomem […]