Bydło

Technologie produkcji sianokiszonki

Ogromny wpływ na opłacalność produkcji bydła ma odpowiednie przygotowanie oraz konserwowanie pasz objętościowych, których źródłem mogą być dobrze prowadzone użytki zielone. Kiszonka z łąk, zapewnia – razem z kiszonką z kukurydzy – podstawową bazę paszową zadawaną przez cały rok. Właściwie przygotowana może pokryć nawet do 60% potrzeb pokarmowych przeżuwacza. Dlatego dobrze jest znać zasady produkcji […]

Znaczenie składników mineralnych w diecie zwierząt gospodarskich – Magnez w diecie krów mlecznych

Podstawą żywienia krów mlecznych, jest odpowiednie zbilansowanie dawki pokarmowej. Dawka pokarmowa uzależniona jest od stanu fizjologicznego krowy. Ważnym czynnikiem jest zapewnienie utrzymania prawidłowych poziomów składników mineralnych – określanych jako makroelementy – wapń (Ca), fosfor (P), sód (Na), potas (K), chlor (Cl), siarka (S), magnez (Mg) oraz mikroelementy – żelazo (Fe), miedź (Cu), mangan (Mn), cynk […]

ODMIANY KUKURYDZY ZALECANE NA KISZONKĘ

Kukurydza zwyczajna to jeden z najpopularniejszych gatunków uprawianych w Polsce, Europie i na świecie. Za sukces w produkcji kukurydzy odpowiada właściwy dobór odmian mieszańcowych o odpowiedniej wczesności dla konkretnego rejonu uprawy oraz dostosowanych do kierunku użytkowania. Wczesność mieszańców oznacza się liczbą FAO, tzn. mieszańce wcześniejsze mają mniejszą liczbę FAO w porównaniu do mieszańców późniejszych. Oprócz […]

JAK PRAWIDŁOWO PRZEPROWADZIĆ ZASUSZANIE KRÓW?

Wydajność mleczna krów zmniejsza się w miarę oddalania od początku laktacji. Przed porodem wymagane jest wprowadzenie krowy w okres zasuszenia, w którym zachodzi zaprzestanie produkcji mleka. Jest to najważniejszy czas w żywieniu i utrzymaniu krów mlecznych, ma on niebagatelny wpływ na zdrowotność samic. Okres zasuszenia powinien trwać przeciętnie 8-9 tygodni, i nie powinien być dłuższy […]

Jak przygotować krowy do wyjścia na pastwisko?

Dużymi krokami zbliża się sezon pastwiskowy, który pozwoli hodowcom bydła odetchnąć z ulgą. Pastwisko zapewnia bowiem krowom ruch na świeżym powietrzu, kąpiele słoneczne i swobodę zachowania. Co najważniejsze, pastwisko jest źródłem świeżej paszy przez ponad 6 miesięcy, co przekłada się na obniżenie kosztów żywienia bydła. Należy jednak podkreślić, że do wypasu należy przygotować zarówno pastwisko, […]

Argentyńska wołowina – dlaczego taka dobra?

Wołowina argentyńska przez wielu uważana jest za jeden z najwartościowszych produktów pochodzenia zwierzęcego. Uznanie zdobyła za sprawą cenionych przez konsumentów walorów smakowych i wysokiej wartości odżywczej. Pojawiają się jednak pytania, co czyni ją tak wyjątkową? Gdzie tkwi tajemnica doskonałej wołowiny? I co mogliby zrobić polscy hodowcy bydła mięsnego aby uzyskać mięso, którego walorami zachwycać się […]

Znaczenie składników mineralnych w diecie zwierząt gospodarskich – Wapń w diecie krów mlecznych

Podstawą żywienia krów mlecznych, jest odpowiednie zbilansowanie dawki pokarmowej. Dawka pokarmowa uzależniona jest od stanu fizjologicznego krowy. Ważnym czynnikiem jest zapewnienie utrzymania prawidłowych poziomów składników mineralnych – określanych jako makroelementy – wapń (Ca), fosfor (P), sód (Na), potas (K), chlor (Cl), siarka (S), magnez (Mg) oraz mikroelementy – żelazo (Fe), miedź (Cu), mangan (Mn), cynk […]

CO WARTO WIEDZIEĆ O HODOWLI BYDŁA RASY JERSEY?

Typowo mleczne bydło rasy Jersey pochodzi z angielskiej wyspy o tej samej nazwie położonej na Kanale La Manche. Początki istnienia bydła Jersey sięgają XVIII wieku, kiedy to około roku 1700, zostało wyodrębnione jako oddzielna rasa. Pierwsza notatka na temat rasy Jersey w powszechnej prasie pojawiła się w 1734 roku, w artykule autorstwa Philip’a Falle. W […]