Inne

Hodowla karpia to coraz trudniejszy biznes

Jadąc od strony Aleksandrowa Łódzkiego w kierunku na Bełdów już z daleka widać dwie wysokie wieże: kościoła p.w. Wszystkich Świętych oraz miejscowej gorzelni. Tutaj mieści się biuro Gospodarstwa Rybackiego Bełdów którego dzierżawcą od 15 lat jest Tadeusz Michaś. W 1974 roku ukończył SGGW i przeszedł w gospodarstwie drogę od stażysty do dzierżawcy całego gospodarstwa.

Stężenie amoniaku, a częstotliwość wentylacji

Monitorowanie stężenia amoniaku w kurnikach może pomóc producentom drobiu dostosować częstotliwość wentylacji i w ten sposób zapobiegać problemom, twierdzą Michael Czarick (inżynier) i Brian Fairchild (ekspert ds. drobiu) z Uniwersytetu Stanu Georgia w najnowszym wydaniu „Poultry Housing Tips”. Jednym z największych wyzwań, jeśli chodzi o utrzymanie optymalnej jakości powietrza w kurniku przy niskich temperaturach panujących […]

Groch i łubin jako składniki paszy dla zwierząt

autor: Tomasz Kodłubański Rośliny strączkowe (zwane również bobowatymi) są ważnym elementem zarówno rolnictwa konwencjonalnego jak i ekologicznego. Znaczenie roślin strączkowych w rolnictwie malało od lat 70-tych ubiegłego wieku z powodu intensyfikacji i chemizacji rolnictwa, a następnie w latach 90-tych z powodu napływu taniej, modyfikowanej genetycznie poekstrakcyjnej śruty sojowej. Współcześnie rośliny strączkowe zyskują znów na popularności. […]

Hoduję kozy by pomagać innym

Autor: Tomasz Kodłubański Na pytanie czy opłaca się hodować kozy odpowiada Stanisław Nowak z powiatu Zgierskiego odpowiada, że warto w zależności od tego, co się od hodowli kóz oczekuje. Jeżeli dużych efektów ekonomicznych, to trzeba zacząć od zapewnienia sobie bazy przetwórczej mleka. Jeżeli mniejszych efektów, to wystarczy zorganizować rynek zbytu mleka. Można też hodować kozy […]

Dlaczego hodowla owiec w Polsce kuleje

Autor: Tomasz Kodłubański Małgorzata i Ireneusz Markiewiczowie są właścicielami 50- hektarowego gospodarstwa w Hucie Wałowskiej w gminie Rawa Mazowiecka.
Przejęli je po rodzicach w 1992 roku. Ich chlubą jest hodowla owiec. Jest to tradycja rodzinna, kultywowana z dziada pradziada. Pasja i zamiłowanie do owczarstwa powoduje, że kolejne pokolenie – syn Markiewiczów angażuje się w kontynuowanie pracy […]

Sprawny skup i eksport żywca – większe rynki zbytu

Autor: Tomasz Kodłubański     Zakład mięsny Kryszpol znajduje się w Ignacowie Podleśnym w gminie Parzęczew. Firma powstała w 1990 r. z inicjatywy trzech braci Krysztofiaków: Mirosława, Bogdana i Sławomira. Ojciec braci Pan Tadeusz Krysztofiak w latach 80-tych przygotowywał kiełbasy i szynki na wesela i inne uroczystości które odbywały się na wsiach wokół Parzęczewa. Po […]

Dlaczego mikotoksyny obniżają produkcję i dochodowość przemysłu mięsnego?

Mikotoksyny są wtórnymi metabolitami syntetyzowanymi przez grzyby strzępkowe, które po spożyciu przez zwierzęta wyższych rzędów powodują u nich toksyczną reakcję (mikotoksykozę). Na chwilę obecną znamy ponad 400 różnych mikotoksyn. Te, które powodują najwięcej problemów, można podzielić na sześć głównych kategorii: aflatoksyny, trichoteceny, fumonizyny, zearalenon, ochratoksyny i alkaloidy sporyszu). Fusarium, Aspergillus i Penicillium są najpowszechniej występującymi […]