Trzoda chlewna

Natłuszczanie pasz dla trzody chlewnej

Natłuszczanie pasz dla trzody chlewnej niesie ze sobą szereg korzyści m.in. zwiększa koncentrację energii, poprawia smakowitość i wykorzystanie paszy, jest źródłem witamin lipofilnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Współczesne rasy świń osiągają dzienne przyrosty masy ciała na poziomie ok. 1000 g, co wiąże się z wysokim zapotrzebowaniem energetycznym. Tłuszcze roślinne zapewniają odpowiednią koncentrację energii w paszy, […]

Rola aminokwasów w żywieniu prosiąt

O jakości i wartości odżywczej białka decyduje przede wszystkim zawartość aminokwasów niezbędnych, odpowiednia ich podaż ma szczególne znaczenie dla osobników w okresie wzrostu i rozwoju. Wśród nich najistotniejsze są aminokwasy ograniczające, czyli te, których jest w białku najmniej w stosunku do potrzeb zwierzęcia. Aminokwasami, które najczęściej ograniczają pokrycie zapotrzebowania u prosiąt jest lizyna i metionina. […]

Jak nie dać się oszukać na mięsności?

Prawidłowo i rzetelnie wykonana ocena mięsności jest obowiązkiem zakładu ubojowego, a stanowi podstawę przychodu dla producentów tuczników. Mięsność oceniono w przypadku 20,9 mln ubitych tuczników w 2017 roku. Niejednokrotnie można jednak spotkać się z zastrzeżeniami dotyczącymi niewłaściwie sklasyfikowanych dostarczonych tuczników.

Metody poprawy mięsności tuczników

Zdecydowana większość zakładów ubojowych w Polsce rozlicza się z dostawcami tuczników za mięsność. W konsekwencji mamy do czynienia wśród producentów z „pogonią za procentami mięsności”. Jest to trend uzasadniony ponieważ może przynieść dodatkowe dochody. W zależności od spojrzenia można sklasyfikować kilka głównych czynników, które mogą przyczynić się do poprawy mięsności tuczników w prowadzonym stadzie.

Ekologiczna produkcja świń

Zmieniające się trendy konsumenckie silnie kształtują współczesną produkcję zwierzęcą. Moda na ekologiczną żywność zagościła na dobre wśród europejskich obywateli. Rolnictwo ekologiczne w Polsce stale się rozwija w tempie ok. 10-16% w ciągu roku. Aspekt ten dotyka również produkcji świń, stąd warto rozważyć czy nie podjąć się ich ekologicznej produkcji.

Wpływ żywienia loszek na użytkowość rozpłodową loch

Odchów loszek remontowych jest dla hodowców trzody chlewnej okresem szczególnie istotnym, ponieważ wpływa on na wyniki produkcyjne zwierząt w czasie ich użytkowania rozpłodowego. Okres odchowu powinien nieść ze sobą jak najlepsze przygotowanie zwierzęcia do reprodukcji przy jak najkrótszym czasie jego trwania. Na poprawny rozwój organizmu w tym czasie największy wpływ ma żywienie, które stanowi również […]