Home Artykuły Produkcja zwierzęca Żywienie zwierząt

Żywienie zwierząt

Żywienie krów mlecznych a mastitis

Mastitis, czyli zapalenie wymienia jest jednym z najczęstszych i najbardziej kosztownych schorzeń występujących u krów mlecznych. W ostatnich latach obserwuje się trend spadkowy w liczbie przypadków mastitis, jednakże schorzenie to nadal pojawia się u około 35% zwierząt. Na pojawienie się stanu zapalnego wymienia wpływa wiele czynników takich jak: niewłaściwa higiena ściółki, źle zaprojektowany lub utrzymywany […]

Wysłodki buraczane

W żywieniu zwierząt gospodarskich od lat popularne są produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego np. wysłodki buraczane. Szacunkowo, podczas produkcji cukru z jednej tony buraków cukrowych otrzymuje się ok. 150 kg cukru i ok. 250 kg wysłodków buraczanych.

Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy

Pojęcie  mikrobiom powstało na przełomie XX i XXI wieku i oznacza wszelkie drobnoustroje, w tym bakterie i grzyby, zasiedlające organizmy żywe. Mikrobiom zlokalizowany jest w określonych miejscach w organizmie, np. na skórze, w układzie rozrodczym, oddechowym czy też pokarmowym. Z hodowlanego punktu widzenia, jednym z najważniejszych jest mikrobom układu pokarmowego. Najbardziej zaskakującym i różnorodnym mikrobiomem […]

Probiotyki w żywieniu przeżuwaczy

Dieta jest jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na dobrostan i stan zdrowia zwierząt, w tym przeżuwaczy. Oddziałuje na ich ogólną kondycję, płodność, wzrost, rozwój, a także wydajność użytkową. U młodych osobników racjonalne odżywianie powoduje prawidłowy przyrost masy ciała, umięśnienia, rozwój narządów wewnętrznych oraz kości. Dodatkowo wpływa na zwiększoną odporność na choroby.

Stosowanie pasz GMO w żywieniu zwierząt

GMO to genetycznie zmodyfikowane organizmy roślinne lub zwierzęce, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Innymi słowy GMO to organizm, do genomu którego celowo wprowadzono fragment DNA będący konstrukcją genową warunkującą nabycie nowej, pożądanej cechy. Takie zabiegi mają na celu udoskonalenie cech jakościowych lub agrotechnicznych […]

Analiza sitowa TMRu

Technologia żywienia bydła TMR (ang. Total Mixed Ration) to mieszanie pasz objętościowych, pasz treściwych oraz określonych dodatków witaminowo-mineralnych. Poszczególne komponenty są cięte i równomiernie mieszane w wozie paszowym, a każda porcja TMRu zawiera ten sam skład i wartość pokarmową.

Fermentowana śruta rzepakowa

Jednym z wiodących kierunków badań w dziedzinie żywienia zwierząt gospodarskich jest bezwątpienia poszukiwanie alternatywnych źródeł białka paszowego, które zastąpić (lub ograniczyć) miałoby stosowanie śruty sojowej, zwłaszcza zawierającej organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO), w diecie zwierząt produkcyjnych.

Węglowodany jako substancje antyżywieniowe

Pasze, którymi skarmiane są zwierzęta hodowlane są źródłem niezbędnych dla życia składników pokarmowych – energii, białka, związków mineralnych oraz witamin. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że pasze te są równocześnie źródłem niepożądanych, a nawet szkodliwych, składników żywieniowych takich jak toksyny pleśniowe, czy metale ciężkie.

Czym jest NDF?

Włókno to jeden z najważniejszych składników żywieniowych w dawce pokarmowej zwierząt przeżuwających. Stanowi ono źródło energii oraz wpływa na motorykę przewodu pokarmowego bydła zapewniając prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Pasze zawierające włókno strukturalne stymulują wydzielanie śliny i buforowanie płynu żwacza, ułatwiają przeżuwanie oraz wydalanie gazów fermentacyjnych.