Home Artykuły Produkcja zwierzęca Żywienie zwierząt

Żywienie zwierząt

Czym jest NDF?

Włókno to jeden z najważniejszych składników żywieniowych w dawce pokarmowej zwierząt przeżuwających. Stanowi ono źródło energii oraz wpływa na motorykę przewodu pokarmowego bydła zapewniając prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Pasze zawierające włókno strukturalne stymulują wydzielanie śliny i buforowanie płynu żwacza, ułatwiają przeżuwanie oraz wydalanie gazów fermentacyjnych.

Potencjał roślin tropikalnych

Sorgo (Sorghum vulgare) z uwagi na podobieństwo morfologiczne do kukurydzy (Zea mays) zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Problemy w uprawie kukurydzy sprawiły, że hodowcy, zaczęli poszukiwać roślin alternatywnych, odpornych na niedobór wilgoci w glebie w okresie wegetacji, a równocześnie plonujących na satysfakcjonującym poziomie i nadających się do uprawy w warunkach klimatycznych oraz glebowych […]

Kiszonka z kukurydzy

Duża wydajność i wysoka wartość pokarmowa kukurydzy sprawiają, iż jest ona w krajach słabo rozwiniętych podstawą wyżywienia ludzi, a w wysoko rozwiniętych stosowana jest jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Ostatnio wykorzystywana jest coraz częściej do produkcji biogazu i bioetanolu.

Wartość pokarmowa runi pastwiskowej – na podstawie liczby wartości użytkowej

Wypas pastwiskowy to najtańszy sposób żywienia przeżuwaczy. Liczne czynniki wpływają na zmianę jakości runi, a w konsekwencji również pasz poddanych procesom konserwacji. Zmiany wartości pokarmowej wynikające ze składu botanicznego runi, charakterystyki biologicznej i składu chemicznego poszczególnych gatunków, nawożenia i technik konserwacji runi oraz przebiegu konserwacji zielonki dostarczają wstępnych informacji o parametrach żywieniowych otrzymanej paszy. Jednakże […]

Zastosowanie produktów ubocznych produkcji syropu kukurydzianego w żywieniu zwierząt

Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego coraz częściej znajdują zastosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich. Podczas produkcji syropu kukurydzianego, w procesie mielenia ziarna na mokro do powstałych produktów ubocznych zaliczyć można gluten kukurydziany oraz mączkę z glutenu kukurydzianego (CGM). Pomimo podobieństwa w nazwie, glutenu kukurydzianego nie należy mylić z mączką z glutenu kukurydzianego, są to pasze zupełnie inne […]

Rola aminokwasów w żywieniu prosiąt

O jakości i wartości odżywczej białka decyduje przede wszystkim zawartość aminokwasów niezbędnych, odpowiednia ich podaż ma szczególne znaczenie dla osobników w okresie wzrostu i rozwoju. Wśród nich najistotniejsze są aminokwasy ograniczające, czyli te, których jest w białku najmniej w stosunku do potrzeb zwierzęcia. Aminokwasami, które najczęściej ograniczają pokrycie zapotrzebowania u prosiąt jest lizyna i metionina. […]