Home Artykuły Produkcja zwierzęca Żywienie zwierząt

Żywienie zwierząt

Kiedy zbierać kukurydzę na kiszonkę?

Odpowiedź na pytanie – kiedy zbierać kukurydzę? –  wydaje się oczywista. Gdy będzie gotowa do zbioru! Jednak określenie gotowości roślin do żniw, tak oczywiste już nie jest. Wpływa na nią wiele czynników, jak choćby odmiana, przebieg wegetacji, warunki pogodowe czy region uprawy. Zależy także od kierunku użytkowania.

Natłuszczanie pasz dla trzody chlewnej

Natłuszczanie pasz dla trzody chlewnej niesie ze sobą szereg korzyści m.in. zwiększa koncentrację energii, poprawia smakowitość i wykorzystanie paszy, jest źródłem witamin lipofilnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Współczesne rasy świń osiągają dzienne przyrosty masy ciała na poziomie ok. 1000 g, co wiąże się z wysokim zapotrzebowaniem energetycznym. Tłuszcze roślinne zapewniają odpowiednią koncentrację energii w paszy, […]

Produkty pszczele w żywieniu bydła

Pszczoły jako owady użytkowe dostarczają człowiekowi wartościowych produktów tj.: miód, pyłek, propolis. Najpopularniejszy miód, ceniony jest przede wszystkim za antybakteryjne oraz odżywcze działanie na organizm, a także za walory smakowo-zapachowe. Okazuje się, że zarówno miód jak i inne produkty pszczele znajdują zastosowanie w żywieniu zwierząt przeżuwających. Po raz pierwszy zauważyli to nowozelandzcy hodowcy bydła mlecznego, […]

Choroby metaboliczne bydła wywołane nieprawidłowym żywieniem

Świadoma hodowla bydła nastawiona jest na doskonalenie cech wpływających na wydajność mleczną krów. Postęp, jaki dokonał się w tej dziedzinie jest ogromny. Należy jednak pamiętać, że krowy o wysokim potencjale produkcyjnym, wymagają wysokiego poziomu dobrostanu. Pojęcie to dotyczy nie tylko warunków utrzymania, ale także systemu zadawania paszy oraz jej jakości. Błędy popełnione w tym zakresie […]

Żywienie bydła w okresie zimowym

Właściwe żywienie w poszczególnych okresach życia zwierząt gwarantuje intensywny wzrost, prawidłowy rozwój oraz efektywne wykorzystanie paszy. Skarmianie pełnowartościową dawką pokarmową o wysokiej jakości wpływa pozytywnie na wydajność zwierząt, wspierając tym samym aspekt ekonomiczny chowu i hodowli bydła. Zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe zmienia się w zależności od wieku, płci, typu użytkowego oraz stanu fizjologicznego. Jednakże […]

Zioła w żywieniu bydła

Zioła od wieków pełnią ważną rolę w tradycji polskiej, dawniej stosowane były w trakcie leczenia, profilaktycznie w codziennej diecie, a nawet w obrzędach kulturowych. Jednakże warto przypomnieć jak wielkie znaczenie mają one w żywieniu zwierząt m.in. bydła.

Żywienie cieląt preparatami mlekozastępczymi.

Podczas intensywnego wzrostu i rozwoju cieląt nie ma lepszej paszy niż pełne mleko matki. Mleko matki charakteryzuje się wysoką strawnością oraz obecnością związków biologicznie czynnych (hormony, enzymy, czynniki wzrostu), które odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. W tradycyjnym systemie odchowu, cielęta przez pierwsze 5-6 dni życia dostają siarę (pierwszą wydzielinę gruczołu mlekowego). W […]

Żywienie krów mlecznych a mastitis

Mastitis, czyli zapalenie wymienia jest jednym z najczęstszych i najbardziej kosztownych schorzeń występujących u krów mlecznych. W ostatnich latach obserwuje się trend spadkowy w liczbie przypadków mastitis, jednakże schorzenie to nadal pojawia się u około 35% zwierząt. Na pojawienie się stanu zapalnego wymienia wpływa wiele czynników takich jak: niewłaściwa higiena ściółki, źle zaprojektowany lub utrzymywany […]