Sadownictwo

Stymulatory wzrostu- innowacyjne nawozy sadownicze. Co warto o nich wiedzieć?

Stymulatory wzrostu to specjalistyczne środki odżywcze, które w środowisku sadowniczym cieszą się coraz większą popularnością. Nie m w tym nic dziwnego, bowiem pomimo swojego intensywnego działania są one w pełni bezpieczne dla roślin. Pozwalają wzmocnić i zregenerować ich kondycję oraz wspomagają je w sytuacjach stresu i wzrostu. To odpowiednie nawozy sadownicze, które wykazują kompleksowe działanie […]

Wapń = jakość owoców

Jednym z kluczowych czynników decydujących o rozwoju sadów oraz opłacalności produkcji owoców jest ich jakość. Oczekiwania odbiorców i konsumentów docelowych stale rosną, ich zainteresowanie wzbudzają tylko produkty najwyższej jakości. Aktualnie istotny jest nie tylko wygląd owoców i ich walory smakowe, ważna jest także zawartość składników pokarmowych oraz brak pozostałości środków ochrony roślin. Przed sadownikami stawiane […]

Po zbiorach owoców

Okres po zbiorach owoców to w praktyce przygotowanie drzew do spoczynku zimowego –poprawa zimotrwałości oraz zwiększenie potencjału plonotwórczego drzew na przyszły sezon. Już w tej chwili warto zastanowić się nad wyborem technologii dokarmienia roślin sadowniczych przed nadejściem zimy, by zapewnić im komfortowe warunki spoczynku i optymalne do wiosennego wznowienia wegetacji.

Właściwe nawozy dolistne zatrzymują w glebie w sadach niezbędne pierwiastki

Andrzej Lucinowski  prowadzi 35 ha gospodarstwo sadownicze w Zawichoście w woj. Świętokrzyskim. Na 30 ha uprawia jabłonie, a na 5 ha  grusze. Wśród jabłoni dominują odmiany ‘Golden Delicious Reinders’, ‘Gala Must’, ‘Gala Galaxy’, ‘Red Jonaprince’, ‘Ligol’, ‘Idared’ i ‘Šampion’ oraz ‘Elstar’, wszystkie na podkładce ‘M.9’. W sadzie gruszowym rosną ‘Konferencja’ na gruszy kaukaskiej oraz od […]

Strategia ochrony jabłoni

Drzewa jabłoni, jako gatunku wieloletniego, narażone są na liczne stresy związane z czynnikami klimatycznymi, pogodowymi i środowiskowymi. Często niekorzystne warunki pogodowe w danym roku mają bezpośredni negatywny wpływ na plonowanie także i w następnym sezonie wegetacyjnym.