Zboża

Nawożenie donasienne – dobry strat

Wielu polskich producentów zbóż nie stosuje nawożenia donasiennego, bowiem według ich opinii to zabieg zbędny i kosztowny. W praktyce jednak okazuje się, iż zaprawianie nasion jest najtańszym i najbardziej efektywnym sposobem zabezpieczającym plon. Jego ochronę zawsze powinno się analizować pod kątem zwrotu inwestycji. Mimo, iż nawozy donasienne  są produktami klasy „premium”, to profity jakie dzięki […]

Odmiany chlebowe pszenicy

Potencjał najlepszych odmian chlebowych pozwala na uzyskanie dobrego jakościowo plonu na poziomie 10 t/ha. Różnice w plonowaniu poszczególnych odmian przy tym samym poziomie agrotechniki mogą sięgać blisko 20%. Zatem, decydując się na uprawę pszenic z grupy B kluczowe znaczenie ma wybór odmiany.

Pszenica – wiosenne odżywianie

Kończy się zima. To ostatni moment, by przyjrzeć się oziminom i podjąć ostateczną decyzję co do wyboru wiosennego systemu nawożenia azotem. Warto zainwestować w efektywną technologię odżywiania roślin tym pierwiastkiem. Nawożenie uznajemy za efektywne, jeżeli zaspokojone są potrzeby pokarmowe roślin we wszystkich fazach rozwojowych, w których niezbędny jest dany składnik. W przypadku startowego, wiosennego nawożenia […]

Żyto jare czy ozime? Złoty środek – przewódkowe

Od lat spada powierzchnia zasiewów zbóż jarych. Tendencja ta jest spowodowana dużą różnicą plonowania odmian jarych i ozimych. Niższe plony odmian wysiewanych wiosną wynikają przede wszystkim z pogłębiającego się niedoboru wody w glebie i brakiem opadów w okresie wiosny i lata. Niższa tolerancja na suszę skutkuje zredukowaną liczbą wykształconych źdźbeł, a następnie kłosów, co bezpośrednio […]

Wyleganie zbóż

Wyleganie zbóż polega na przełamywaniu się źdźbeł w jego dolnych częściach lub dokłosiu. Roślina wraz ze wzrostem przemieszcza swój środek ciężkości, nabierający wagi kłos powoduje wyginanie się źdźbła, a nawet przewracanie całej rośliny – w przypadku gdy źdźbło jest mocne lecz roślina posiada słabo rozwinięty system korzeniowy, który nie jest w stanie utrzymać rośliny w […]

Choroby grzybowe upraw ozimych

Choroby grzybowe skutkują znacznym obniżeniem plonu, są zatem istotnym problemem, szczególnie dla upraw ozimych. Zakażenia chorobami grzybowymi, zwłaszcza w przypadku zbóż, przyczyniają się do zmniejszenia powierzchni asymilacyjnej liści, powodując spadek ilości ziaren w kłosach oraz zdrobnienie ziarna. Infekcja grzybowa uprawy może obniżyć docelowy plon o kilkanaście do kilkudziesięciu procent (w skrajnych przypadkach o ponad połowę). […]

Dokarmianie w trakcie kłoszenia

Stan zbóż ozimych na początku tegorocznego sezonu wegetacyjnego oceniany był dość dobrze. Ubiegłoroczne siewy około 80% rolnikom udało się przeprowadzić w optymalnym terminie. Jesienią stan wschodów oceniono na 3,8 w pięciostopniowej skali. To dobry wynik. Większość roślin prawidłowo się rozkrzewiła, a temperatura powietrza umożliwiła ich odpowiednie zahartowanie.

Tuning wiosennego startu ozimin

Stan spoczynku zimowego to kluczowy etap rozwoju wszystkich ozimin. Determinuje on wynik produkcyjny uprawy. Priorytetem każdego rolnika powinno być odpowiednie przygotowanie plantacji do nadejścia zimy oraz zregenerowanie pozimowych uszkodzeń, by zapewnić roślinom komfortowe warunki po wznowieniu wegetacji.