Home Artykuły Brukselka nie boi się zimna
Brukselka nie boi się zimna

Brukselka nie boi się zimna

0
0

Jednym z częstych warzyw sprzedawanych w miesiącach zimowych jest kapusta brukselska. Popularną brukselkę zbiera się późną jesienią lub nawet w zimie gdy główki osiągną wymaganą wielkość.


Autor: Tomasz Kodłubański

Żniwa ‘brukselkowe’ w gospodarstwie Sebastiana Błecha z woj. Mazowieckiego odbyły się w połowie listopada i dzisiaj gospodarz zaopatruje rynek warzyw świeżych w kapustę odmian zimowych takich jak: Crispus F1, Helemus F1 czy Ajax F1, które bardzo dobrze przechowują się w długie mroźne dni i noce.
Gospodarz podzielił się kilkoma uwagami dotyczącymi uprawy oraz nawożenia roślin.
– Przede wszystkim trzeba zapewnić glebie obfitość składników bogatych w azot – radzi plantator. Będą to mączka z krwi, mączka z nasion bawełny lub przekompostowany obornik. Kapusta brukselska potrzebuje także więcej boru niż większość innych warzyw. Bor jest odżywką dla roślin, stosowaną w niewielkich ilościach dla wszystkich roślin. Przy jego niedoborze brukselka wytwarza wydrążone łodygi i małe pąki. Jeżeli twojej uprawie pojawiły się takie objawy, możesz dostarczyć brom do gleby stosując płaską łyżkę stołową nawozu zawierającego bor na 4,75 l wody i rozpraszając równomiernie mieszaninę na powierzchni 4,5 m 2. Niech cię nie pokusi, żeby podać więcej, ponieważ zbyt duża dawka powoduje problemy. Nie należy podawać boru także zanim wystąpią opisane wyżej objawy jego niedoboru.
Błech jest dumny z jakości główek swoich roślin. Radzi także by sadzenie odbywało się w odpowiednich odstępach.
– Moja kapusta brukselska osiąga duże rozmiary, dlatego wymaga sadzenia roślin w odległości 60 cm jedna od drugiej, w rzędach lub na zagonie. Jeżeli brukselka ma być sadzona w rzędach, to rzędy powinny być od siebie oddalone o 75 cm, aby zapewnić wystarczająco przestrzeni do przejścia pomiędzy nimi. Nie można pozostawiać długo sadzonek w pojemnikach, przesuszać ich i doprowadzać do skarlenia. Należy je wysadzić natychmiast. Sadzonki należy sadzić głęboko tak, aby tylko od 1 do 1/3 rośliny znajdowała się nad ziemią. Po posadzeniu podlać gruntownie, by zapewnić dobry wzrost. Po posadzeniu, stosuję nawożenie startowe w postaci wodnego roztworu emulsji rybnej. Następnie mulczowanie zapewnia utrzymanie niższej temperatury i wilgotności gruntu.
Jest również zwolennikiem dość późnego zbioru kapusty.
– Roślina dobrze znosi mróz nawet do -12 st. C i dlatego plony w moim gospodarstwie zbierałem nawet w drugiej połowie grudnia, dopóki nie nastąpi ostry mróz. Główki liściowe najlepszej jakości są wytwarzane, gdy dni są słoneczne, a noce lekko mroźne. Gdy nadchodzi zima, można przyśpieszyć dojrzewanie główek liściowych poprzez ścięcie wierzchołka rośliny około 3 tygodnie przed planowanym zbiorem. Jedna pełnowymiarowa, zdrowa roślina może przynieść od 0,9 do 1,3 kg plonów. Główki liściowe dojrzewają szybciej, gdy jest chłodniej, a wolniej, gdy następuje ocieplenie. W miejscu po zebrane główce liściowej nie formuje się następna główka. Dobrze rozwinięte główki liściowe dobrze trzymają się na roślinie w czasie chłodniejszych dni.
Zdaniem rolnika można doprowadzić różne odmiany kapusty do dojrzenia w praktycznie jednym okresie czasu.
– Jeżeli zetnie się 15 cm łodygi od wierzchołka rośliny, wtedy wszystkie główki będą gotowe do zbiorów w przeciągu 3-6 tygodni – mówi plantator. Liście kapusty brukselskiej zazwyczaj opadają podczas zbiorów małych główek liściowych, od dołu w kierunku wierzchołka. Ważne by obrywać liście towarzyszące każdej zbieranej główce liściowej, ale zostawiając jednocześnie te na szczycie, roślina będzie miała wystarczająco dużo energii.
Jak plantator poznaje, że główki brukselki są gotowe do zbioru?
– Brukselkę można zbierać, kiedy główki liściowe osiągną 2,5-5 cm średnicy i są twarde, jak malutkie kapustki. Główki zlokalizowane na dole łodygi rośliny dojrzeją na początku, ale niektórzy ogrodnicy obcinają wierzchołki, aby doprowadzić do jednoczesnego dojrzenia wszystkich główek liściowych – doradza Błech.

Facebook Comments Box