By uzyskać dobry plon liczy się pora nasadzenia i odmiana
Autor: Tomasz Kodłubański
Jednym z wiodących plantatorów zajmujących się uprawą warzyw w powiecie łęczyckim jest Mariusz Błachowicz z Pokrzywnicy k/Piątku, który prowadzi 37 hektarowe gospodarstwo produkujące kapustne i kalafiory.
Kalafior jest bardzo wymagający
– Kalafior ma największe wymagania glebowe oraz klimatyczne ze wszystkich roślin kapustnych. Jego uprawa wiąże się z wieloma wyzwaniami, aby im sprostać, należy rozpocząć produkcję od wyboru odmiany – mówi Mariusz Błachowicz.
Zdaniem plantatora wysoki plon można osiągnąć tylko na żyznych glebach o wysokiej kulturze i odpowiedniej zasobności w składniki mineralne. Kluczową rzeczą jest również dostępność wody. Powodzenie uprawy zależy od wielu czynników, m.in. od: gleby, nawożenia, odmiany, jakości rozsady oraz warunków atmosferycznych.
– Często spotykanym błędem jest uprawa odmian jesiennych w okresie lata – tłumaczy Błachowicz. Róże kalafiorów wiążą się w temperaturze ok. 14–16 stopni Celsjusza. Kiedy wystąpią wysokie temperatury po zawiązaniu się róż, następuje przyspieszenie wegetacji kosztem plonu i jakości. Z kolei gdy wysokie średnie dobowe temperatury utrzymują się powyżej 20 stopni Celsjusza, wówczas rośliny wytwarzają nowe liście, a nie wiążą róży. Zawiązywanie się róż następuje dopiero kilka – kilkanaście dni po zakończeniu fali upałów.
Odmiany letnie z rozbudowanym systemem korzeniowym
Przy planowaniu produkcji na zbiory w miesiącach letnich rolnik wybiera typowe odmiany, które przystosowane są do wiązania róż w wysokich temperaturach i dodatkowo – po zawiązaniu się róż w okresie letnim – nie występuje u nich przyspieszenie wegetacji, jak to bywa przy odmianach jesiennych sadzonych latem.
– Sadzę typowe odmiany letnie, które charakteryzują się mocnym i rozbudowanym systemem korzeniowym przy średniej długości liści. Stosunek powierzchni liści do powierzchni systemu korzeniowego jest o wiele korzystniejszy niż w przypadku typowych odmian jesiennych.
Duża powierzchnia korzeni przypadająca na część nadziemną sprawia, iż rośliny radzą sobie doskonale w warunkach niskiej wilgotności i wysokiej temperatury. Na liściach dodatkowo znajduje się gruba warstwa nalotu woskowego, która odbija promienie słoneczne i ogranicza parowanie. Nalot woskowy wpływa również na większą zdrowotność roślin oraz mniejsze porażenie przez szkodniki – zwłaszcza mszyce, które są bardzo trudne do zwalczenia latem.
– Blaszka liściowa jest pełna i rozpoczyna się od początku liścia, a światło odbijające się od gleby czy chwastów nie wnika do wnętrza róży. Odmiany o niepełnej blaszce liściowej mają tendencje do zielenienia głąbików, co nie występuje w różach odmian sadzonych przeze mnie. Liście są bardzo mocno pofałdowane, nawet podczas suszy nie rozkładają się na boki, lecz dobrze osłaniają różę.
Odmiany letnie charakteryzują się dużą liczbą liści okrywających różę bez tendencji do zasychania. Rośliny tych odmian nawet podczas suchej, upalnej i wietrznej pogody nie mają problemów z pobieraniem wapnia.
– Aby uzyskać wysokie plony kalafiorów latem, odmiany letnie sadzę w zagęszczeniu 30–33 tys./ha. Dodatkową zaletą tych odmian jest odporność na omszenia. Surowiec do przemysłu uzyskiwany z tych odmian charakteryzuje się kalibrażem różyczki 3–5 cm i jednolitą, śnieżnobiałą barwą- radzi rolnik.
Odmiany jesienne odporne na choroby i nadające się do mrożenia
Z kolei odmiany, które Błachowicz stosuje w uprawach letnich i jesiennych, zarówno na świeży rynek, jak i dla przemysłu mają wysoką odporność na kiłę kapustnych, cechują się również najwyższą jakością róży – śnieżnobiałym kolorem, brakiem omszeń, dużym ciężarem, odpornością na warunki stresowe oraz wysokim plonem.
– Z jesiennych odmian sadzę tylko takie nadające się do mrożenia. Odmiany te charakteryzują się bardzo dużą siłą wzrostu – długie liście i duże róże z wyraźnym zaznaczeniem gruzełkowatej budowy. Duża siła wzrostu sprawia, iż odmiany te sadzimy w zagęszczeniu 25–30 tys./ha. Zaletą sadzonych przeze mnie odmian jest wysoki plon różyczki oraz łatwość obróbki i wysoki uzysk. Najważniejszą rzeczą, która decyduje o powodzeniu uprawy odmian jesiennych jest termin sadzenia – od 25 czerwca do 10 lipca. Na przykład, przy sadzeniu w końcu czerwca zbieramy odmiany jesienne w końcu września, a przy sadzeniach po 5 lipca zbiory wypadają w październiku.