Copa i Cogeca wzywają Komisję Europejską i rządy do zintensyfikowania działań, żeby zatrzymać śmiertelną bakterię Xylella fastidiosa
Copa i Cogeca wezwały Komisję Europejską i rządy państw członkowskich do zintensyfikowania działań i poprawy koordynacji między poszczególnymi władzami w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa po tym, jak potwierdzono, że we Francji wystąpił drugi przypadek choroby.
Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen uprzedził: „Mimo że nie potwierdzono jeszcze, że wystąpienie bakterii we Francji jest powiązane z tym we Włoszech, Xylella fastidiosa stanowi bardzo poważne zagrożenie dla produkcji oliwy z oliwek w południowej Europie, ponieważ zabija zarażone drzewa. Jest ciepła pogoda i sezon turystyczny, więc należy polepszyć koordynację między poszczególnymi władzami i poinformować podróżujących o ryzyku rozprzestrzeniania się tej śmiertelnej choroby w krajach Europy południowej. Latające owady mogą być jej nośnikami i przenosić ją na ubrania i rośliny.” Następnie dodał: „Oliwa z oliwek pozytywnie wpływa na zdrowie i jego produkcja w południowej Europie ma kluczowe znaczenie gospodarcze, ponieważ przyczyniła się do powstania wielu miejsc pracy. Chodzi tutaj nie tylko o zatrudnienie przy produkcji oliwek, ale i w całym łańcuchu żywnościowym, w tym w spółdzielczych i prywatnych tłoczarniach oraz w turystyce i w ramach działań związanych z wprowadzaniem produktów do obrotu. Strony zainteresowane w UE, władze państw członkowskich, konsumenci i turyści z całego świata odgrywają kluczową rolę w polityce zapobiegania. Każdy powinien więc poczynić starania, aby Europa była wolna od agrofagów.”
Źródło: http://www.copa-cogeca.be