
Rolnictwo znane jest wszystkim od wieków. Jeszcze do niedawna nikt nie zastanawiał się nad tym, czy jest opłacalne, czy nie. Produkcja żywności zawsze była ważna. Obecnie jednak nie zawsze tak jest. Raporty wskazują, że obecnie zarabianie poniżej określonego areału nie będzie opłacalne. Ile hektarów trzeba zatem mieć, aby produkcję rolną uznać za opłacalną?
Każdy człowiek za swoją ciężką pracę chciałby otrzymać sowite wynagrodzenie. Nie inaczej jest z rolnikami. Niestety po analizie struktury polskiego rolnictwa specjaliści z Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Towarzystwa Ekonomistów Polskich stwierdzili, że opłacalność rolnictwa zgodnie orzekli, że wielkość opłacalnego gospodarstwa różni się w każdym kraju Unii Europejskiej. Jak zatem wygląda to w Polsce?
Kiedy da się zarobić na rolnictwie?
Aby mówić o opłacalności gospodarstwa rolnego, należy pamiętać o tym, że nie tylko jego wielkość ma znaczenie. Niemniej jednak ma ona znaczenie. Badania dowodzą, że aby móc utrzymać się w naszym kraju jedynie z rolnictwa, właściciel gospodarstwa powinien mieć co najmniej 30 do 50 hektarów. Jest to pułap znacznie niższy, niż w innych krajach Unii Europejskiej, gdzie mianem opłacalnego gospodarstwa określa się własność rolników, którzy posiadają co najmniej 100 ha. Warto w tym wypadku wspomnieć, że prawie połowa polskich rolników (aż 48%) nie posiada nawet 20 hektarów ziemi.
Nie tylko areał się liczy
Chcąc jasno określić sytuację polskich gospodarstw, eksperci przyjrzeli się także ekonomice rolnictwa w naszym kraju. Co się okazało? Aby uprawiać ziemię i żyć na poziomie, wartość produkcji powinna osiągać od 25 do 50 tys. euro. Jest to niewiele w porównaniu do Francji, czy Hiszpanii, w których wspomniana wartość waha się między 100 a 250 tys. euro, a także Niemiec i Wielkiej Brytanii, gdzie opłacalność gospodarstwa rolnego waha się między 250 do 500 tys. euro. Jak zatem widać polski limit jest kroplą w morzu potrzeb innych.
Jak rozwinąć gospodarstwo rolne, aby było opłacalne?
Branża rolnicza, z punktu widzenia konsumenta jest niezwykle istotna dla każdego Polaka. Warto zatem sprawić, aby gospodarstwo było w 100% opłacalne. Każdy powinien mieć na uwadze, że jeśli rolnik nie będzie odpowiednio zarabiał, nie będzie mógł się rozwijać. Warto zatem pomyśleć o konkretnych zamianach, aby prowadzenie gospodarstwa rolnego była opłacalna nie tylko dla konsumentów, ale przede wszystkim dla ciężko pracujących rolników.
Z raportu Fundacji EFRWP i TEP jasno wynika, że właściciele niewielkiej ilości gruntów powinni je odsprzedać tym, którzy mają powyżej 20 ha, wówczas nie dojdzie do niewydolności dochodowej polskiego rolnictwa. Niestety prawda jest taka, że wielu rolników nie chce sprzedawać własnej ojcowizny, przez co dochodzi do rozdrobnienia polskiego rolnictwa.
Choć eksperci twierdzą, że małe gospodarstwa są nierentowne, warto podkreślić, że to właśnie niewielkie gospodarstwa ekologiczne i sprzedaż bezpośrednia dobrych jakościowo plonów, które pochodzą od rolników posiadających niewielkie areały, są w stanie uratować polskie rolnictwo. Konsumenci bowiem wolą kupować produkty ze sprawdzonych gospodarstw. Mają bowiem pewność, że otrzymują mięso, warzywa i owoce najwyższej jakości, pozbawione antybiotyków, czy sztucznych nawozów.
Autor; Aneta Wojtczak