Home Artykuły Fermentowana śruta rzepakowa
Fermentowana śruta rzepakowa

Fermentowana śruta rzepakowa

0
0

Jednym z wiodących kierunków badań w dziedzinie żywienia zwierząt gospodarskich jest bezwątpienia poszukiwanie alternatywnych źródeł białka paszowego, które zastąpić (lub ograniczyć) miałoby stosowanie śruty sojowej, zwłaszcza zawierającej organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO), w diecie zwierząt produkcyjnych.

W polskich warunkach produkcyjnych alternatywą taką jest śruta rzepakowa jednakże, charakteryzuje się ona mniejszą zawartość białka ogólnego i niektórych aminokwasów – głównie lizyny oraz zwiększoną zawartością włókna surowego. Ponadto śruta rzepakowa zawiera substancje antyodżywcze – glukozynolany, tj. nieaktywne biologicznie cząsteczki, których produkty rozpadu, wykazują negatywne oddziaływanie biologiczne na organizm zwierząt. Właściwości antyodżywcze glukozynolanów związane są z ilością śruty dodawanej do mieszanek paszowych. Produkty rozpadu glukozynolanów takie jak np. izotiocyjaniany odpowiadają za smak goryczy, natomiast nitryle wywierają negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia zwierząt. W celu zmniejszenia koncentracji tych niekorzystnych substancji obecnych w śrucie rzepakowej, stosuje się różne procedury technologiczne, jednym z obiecujących rozwiązań jest fermentacja.  

Fermentacja śruty rzepakowej jest skutecznym sposobem na redukcję substancji antyodżywczych (takich jak fosforan fitynianu lub glukozynolany) oraz na zwiększenie poziomu kwasu mlekowego w mieszankach paszowych, wykazując tym samym korzystny wpływ na pobudzenie układu odpornościowego, przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia prosiąt, zmniejszeniu nasilenia biegunek oraz śmiertelności. 

Sfermentowana śruta rzepakowa ze względu na swoje walory odżywcze (jako cenne źródło strawnego białka w tym aminokwasów siarkowych) oraz właściwości prozdrowotne (jako źródło korzystnych drobnoustrojów, enzymów trawiennych i związków przeciwutleniających) może poprawić parametry produkcji i strawność składników odżywczych, zmodyfikować mikroflorę jelitową, pobudzić procesy metaboliczne, a przede wszystkim pozytywnie wpłynąć na zdrowie zwierząt.  

Już niewielki dodatek fermentowanej śruty rzepakowej (ok 5% do 10%) w dawce dla loszek pierwiastek znacząco poprawia parametry produkcyjne, prowadząc do wzrostu liczebności prosiąt w miocie oraz wzrostu masy ciała prosiąt w 28 dniu życia. Dodatkowo fermentowana śruta rzepakowa korzystnie wpływa na poziom strawności białka surowego, tłuszczu i włókna surowego oraz pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej loch (szczególnie loszek w późniejszych etapach ciąży).

Zastosowanie fermentowanej śruty rzepakowej poprawiło wskaźniki wzrostu ptaków, a także wpłynęło na jakość mięsa. Dodatek fermentowanej śruty rzepakowej w mieszance dla brojlerów wpłynął na zmniejszenie całkowitej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwiększył całkowitą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mięśniach ud, w porównaniu z dietami zawierającymi śrutę rzepakową niefermentowaną. 

Autor: Martyna Wilk

Facebook Comments