Grupy producentów warzyw chcą sprzedawać bez pośredników
Autor: Tomasz Kodłubański
Grupa producentów warzyw Fresh-Kal zajmuje się produkcją, konfekcjonowaniem i dystrybucją świeżych warzyw. Powstała wiele lat temu na bazie własnego gospodarstwa rolnego w miejscowości Blizanówek, dzięki czemu największą zaletą działalności grupy jest ogromne doświadczenie w niezwykle wymagającym sektorze gospodarki, jakim jest rynek warzyw.
Dostarczaniem warzyw firma zajmuje się już od 1994 roku. Początkowo pochodziły one jedynie z własnego gospodarstwa. Od kiedy firma nawiązała współpracę z ogólnopolskimi sieciami sklepów produkcja ta okazała się niewystarczająca. Chcąc zapewnić swoim kontrahentom ciągłość dostaw oraz szeroki asortyment warzyw grupa rozpoczęła dokupowanie najpotrzebniejszych towarów od innych – wcześniej rzetelnie sprawdzonych – producentów rolnych z okolicznych miejscowości powiatu Blizanowskiego. Ci rolnicy stali się zalążkiem nowo powstałej grupy producenckiej ‘Fresh-Kal’. Grupa rozpoczęła działalność w 2008 roku i dzisiaj jest w 3 roku po zakończeniu 5-letniego planu dochodzenia do uznania.
– W skład grupy wchodzi 7 producentów uprawiających asortyment od warzyw kapustnych, cebuli i ziemniaków, a skończywszy na marchwi oraz pietruszce na ogólnym areale ok. 150 ha ziemi – opowiada Marcin Rogacki z grupy Fresh-Kal. Rolnicy z grupy mają przeważnie ok. 40 ha ziemi uprawnej.
Produkty świeże wyprodukowane przez członków grupy są przechowywane w ich gospodarstwach a następnie są bądź sprzedawane na rynku lub do sieci bądź dostarczane jako surowiec , aby uzyskać odpowiednią jakość i powtarzalność dostarczanego do odbiorców towaru , na miejsce przetwarzania warzyw w Blizanówku.
Tutaj produkty są odpowiednio przygotowane przed dostawą . Poza tym na miejscu za pomocą profesjonalnych urządzeń są dokładnie sortowanie, oznakowane oraz schłodzone według wymagań kontrahenta.
Na przełomie marca i kwietnia 2015 roku w Blizanówku rozbudowana została istniejąca linia do pakowania warzyw o kolejne silosy, wagi oraz sortowniki o wyższej wydajności. Zwiększona została zatem efektywność już posiadanych urządzeń, a – co za tym idzie – zakres zdolności produkcyjnych.
– Obecnie posiadane przez grupę producentów Fresh-Kal magazyny umożliwiają przechowanie około 2 tysiące ton warzyw, a dzięki nowoczesnym technicznym rozwiązaniom członkowie grupy są w stanie przygotować towar w ilości pozwalającej na załadowanie kilku ciężarowych samochodów – dodaje Rogacki.
Poddostawcami grupy są jedynie zaufani producenci, z którymi firma współpracuje od dłuższego czasu, a gatunki i odmiany uprawiane przez nich są na bieżąco konsultowane. Procesy produkcji przebiegają zgodnie z Dobrą Praktyką Rolniczą, do czego członkowie grupy przykładają ogromną wagę.
Proces dochodzenia do uznania grupy umocnił jej pozycję na rynku, a środki finansowe (pozyskane przede wszystkim z funduszy pomocowych), pozwoliły na wyposażenie w najnowsze urządzenia do przechowania i przygotowania warzyw oraz opakowania ich w zgodzie z obecnymi trendami.
Członkowie grupy uprawiają takie warzywa jak pietruszka, seler, brokuły, buraki ćwikłowe, marchew, kapusta, kalafiory i cały asortyment sprzedają poprzez grupę.
Obecnie plantatorzy grupy najbardziej nastawiają się na uprawę cebuli, marchwi i buraczków ćwikłowych.
– Mamy zaplecze cebulowe – kupiliśmy maszyny przyjęciowe dla cebuli i obieralnię w której jeszcze się trochę ręcznie przerabia – mówi z dumą Rogacki. Plany są takie by kupować w najbliższym czasie szczotkarkę i obcinarkę i pakowaczkę do opakowań carry bag, tak by przygotować cebulę na wejście do sieci handlowych. Sieci handlowe są zainteresowane kupowaniem towaru bezpośrednio od producentów z pominięciem pośredników.
Drugi produkt na który stawiają plantatorzy z Fresh-Kal to marchew.
– W 2017 będzie ponad 70 ha uprawy – podkreśla plantator. Dzisiaj jest 50 ha uprawy marchwi. Poza tym w 2017 roku planujemy zakup jeszcze jednego magazynu w którym będzie chłodnia. Stanie tam także linia do mycia obrabiania i pakowania marchwi, na której będziemy też przygotowywać buraczka z pominięciem tylko jednej maszyny.