
Jabłka organiczne zdobywają nowych klientów w Polsce
Ekologiczna produkcja owoców i warzyw w Polsce jest coraz bardziej popularna głównie z powodu przekonania konsumentów, że produkty ekologiczne są lepszej jakości oraz wyhodowane bez zastosowania tzw. ‘chemii’, którą są często szpikowane produkty wytwarzane masowo.
Autor: Tomasz Kodłubański
Do niedawna najczęściej kupowanymi produktami spożywczymi z działu eko były owoce i jajka jedna od pewnego czasu rolnicy przekonują się do nowych ekologicznych odmian jabłek.
Do eko upraw nadają się tylko odmiany jabłoni o wysokiej odporności na choroby, szczególnie istotną rolę w doborze odmian ogrywa ich odporność na parcha jabłoni (Venturia inequalis). Dysponujemy dość dużą grupą odmian odpornych na tę chorobę, wciąż trwa także praca hodowców nad nowymi odmianami. U odmian dziś znanych odporność na parcha warunkowana jest przez jeden gen i może być dosyć łatwo przełamana, w związku z tym dąży się do otrzymania odmian, u których odporność ta będzie warunkowana przez kilka genów. Obok odporności bardzo istotnym w eko sadownictwie czynnikiem jest regularność owocowania, gwarantująca sukces ekonomiczny. U niektórych odmian mających tendencję do przemiennego owocowania możemy stosować zabieg przerzedzania zawiązków, pamiętajmy jednak o tym, że odmiany z dużą skłonnością do przemiennego owocowania nie nadają się do sadu ekologicznego.
Całkiem nowymi odmianami jabłoni są odmiany Merkur®, Karneval® oraz Solaris®. Odmiany te szczepione są na podkładce klonu M-26, która siłą wzrostu porównywalna jest z podkładką M-9.
Każda z tych odmian zawiera gen Vf kontrolujący odporność na grzyba Ventura inaequalis odpowiadającego za rozwój parcha jabłoni.
Owoce tych odmian są średniej wielkości, o regularnym, kulistym lub stożkowatym, lekko spłaszczonym kształcie. Owoce mają żółtą bądź żółto-czerwoną barwę zasadniczą z czerwonym do purpurowego rumieńcem, pokrywającym 60-90% powierzchni lub złoto-żółtymi paskami. Odmiany te wybarwiają się bardzo dobrze w chłodniejszym klimacie. Owoce mają miąższ żółty, kremowo-żółty, kruchy i soczysty. Smak tych odmian jest lekko kwaśny, słodki, a przy odmianie Merkur® o lekkim posmaku moreli, o bardzo intensywnym aromacie. Owoce przechowują się lepiej niż Gala nawet do drugiej połowy kwietnia i nie tracą walorów smakowych przez cały okres zimowy oraz są mało podatne na choroby przechowalnicze. Owoce tych odmian utrzymują się na drzewach długo, zachowując soczystość i aromat. Wszystkie trzy odmiany szczególnie nadają się do sprzedaży bezpośredniej już na początku dojrzałości zbiorczej przypadającej na początek października i długo zachowują świeżość w obrocie handlowym.