Home Artykuły Jak oszczędzać na kosztach energii w produkcji pieczywa wiejskiego
Jak oszczędzać na kosztach energii w produkcji pieczywa wiejskiego

Jak oszczędzać na kosztach energii w produkcji pieczywa wiejskiego

0
0

Autor: Tomasz Kodłubański

 

GS „Samopomoc Chłopska” w Ozorkowie jest przykładem jak właściwie przeprowadzona termomodernizacja budynku produkcyjnego i efektywne odzyskiwanie ciepła w produkcji pozwala na duże oszczędności w wydatkach.

 

GS „Samopomoc Chłopska” z Ozorkowa dzięki właściwemu dostosowaniu się do zmieniających się warunków rynkowych nie tylko przeszła przez trudny okres przekształcenia gospodarczego, ale stała się kwitnącą spółdzielczą jednostkę handlowo-produkcyjną.

W tym czasie spółdzielnia uniknęła losu wielu podobnych jednostek i przetrwała trudny okres dzięki trzem zasadom które konsekwentnie wprowadzano w życie: po pierwsze – uczciwość wobec spółdzielców i rolników.

 

Oszczędność energii naszą siłą

 

Spółdzielnia ma w planach dalsze inwestycje zarówno w bazę przetwórczą jak i w odnawialne źródła energii.
– Rozwijamy się bardzo dynamicznie. Spółdzielnia nasza zrealizowała dwa projekty doradcze z funduszy PHARE –wdrożenie systemu HACCP i strategie rozwoju firmy.
Obecnie stawiamy na produkcję. W naszych planach mamy wybudowanie drugiej suszarni warzyw. W tym wypadku liczymy na jeszcze dostępne dotacje unijne w nowej perspektywie do 2020 roku. Oszczędzamy także na energii, która jest coraz droższa.

W roku 2013 spółdzielni dokonała dwóch inwestycji, które znacznie przyczyniły się do znacznych oszczędności energii uzyskiwanych w procesie produkcyjnym.

Ciepło produkcyjne dla piekarni w Ozorkowie jest wytwarzane w dwóch piecach piekarniczych natomiast ciepło do centralnego ogrzewania budynku piekarni w kotle pracującym na ekogroszek.

Zauważyłem, że sporo tego ciepła się marnuje w piekarniczym procesie produkcyjnym. Postanowiliśmy zbudować taką instalację, która umożliwiłaby odzysk energii cieplnej i ponowne jej zastosowanie – opowiada D. Szpakowski.

Pomysł na wykorzystanie ciepła spalin, które są odpadem nie używanym podczas produkcji pieczywa narodził się prawie rok temu gdy zauważono, że ciepło wytwarzane przez piece piekarnicze jest wykorzystane w zaledwie 50% podczas gdy reszta bezproduktywnie idzie do komina.

Zdawałem sobie sprawę, że gdyby udało się wykorzystać pozostałe ciepło z produkcji oszczędności byłyby bardzo duże. Postanowiłem, że zamontujemy bufor gromadzący ciepło niewykorzystane zarówno z pieców piekarniczych jak i z pieca na ekogroszek oraz, że zbudujemy specjalną rozdzielnię, która rozprowadzała by ciepło na poszczególne piony w piekarni – dodaje D. Szpakowski.

Inwestycja została przeprowadzona w roku 2014 i dzisiaj w rozdzielni można kontrolować na specjalnych czujnikach temperaturę oraz ilość ciepła jaka trafia do poszczególnych segmentów piekarni.

Kluczową inwestycją jest stworzenie instalacji, która jednocześnie odprowadzi spaliny poprodukcyjne, a z drugiej strony przejmie ciepło ze spalin. Okazuje się, że wykorzystujemy jedynie 150 stopni Celsjusza ciepła jakie wytwarzają piece piekarnicze. Pozostałe 150 stopni C jest niewykorzystane- przekonuje D. Szpakowski.

Spółdzielnia planuje również nowe inwestycje w montaż kolektorów słonecznych.

 

Planujemy inwestycje w instalacje solarne – podkreśla z przekonaniem D. Szpakowski. Dach budynku piekarni, na którym umieścimy panele słoneczne jest jeszcze przed modernizacją. Zamierzamy zamontować dwanaście próżniowych paneli słonecznych. Kolektory słoneczne są już zamontowane na naszej hurtowni warzywniczej.

Prezes GS-u w Ozorkowie liczy na duże oszczędności w opłatach za energię jakie co miesiąc ponosi spółdzielnia.

– Według naszych obliczeń odzysk ciepła w procesie produkcji pieczywa oraz montaż następnych solarów pozwoli nam na redukcję kosztów jakie przeznaczamy na konsumowanie energii o co najmniej 50% – przekonuje D. Szpakowski.

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT