
Jak poprawić dochodowość produkcji mleka – kilka wskazówek
Dobra cena płacona hodowcom za mleko zachęca do pomnożenia nakładów na poprawę warunków hodowli. To zaś przynosi większą produkcję oraz lepsze zdrowie zwierząt i w konsekwencji większe zyski dla hodowcy. Popatrzmy jak można rozsądnie przeznaczyć zaoszczędzone środki finansowe tak by znacznie polepszył się dobrostan stada i zysk z mleka.
Autor: Tomasz Kodłubański
Wielu hodowców posiada obory postawione kilkanaście bądź kilkadziesiąt lat temu. Warunki przebywania dla istniejącego stada są w takim obiekcie niezbyt korzystne. Można wydłużyć bądź powiększyć taki budynek gospodarski ale bez zwiększania liczby krów za to zwiększając powierzchnię przypadającą na jedno zwierzę, co w efekcie usunie stres spowodowany ciasnotą i poprawi dobrostan oraz zdrowotność stada.
Warto także regularnie szczepić krowy np. przeciwko BVD, a szczególnie cielęta. Znacznie bardziej opłaca się wydać więcej na profilaktyczne zabezpieczenie zwierząt niż wydawać kilkukrotność nakładów przeznaczanych na szczepienia, po to by leczyć chore krowy.
Wreszcie kluczowym krokiem poprawiającym dochodowość produkcji mleka jest inwestowanie w dobrej jakości genetykę. Już po kilku latach można uzyskać wyrównanie stada pod względem prędkości oddawania mleka, co sprawia, że podnosi się jakość dojenia. Kluczowy dla efektywności w gospodarstwie mlecznym jest również odpowiedni dobór buhajów pod względem cech płodności , długowieczności oraz składu mleka. Trzeba brać pod uwagę, że także w przyszłości zawartość kazeiny w mleku, która poprawia wartość przerobową ‘białego płynu’ będzie brana pod uwagę przez mleczarnie produkujące sery ze skupowanego mleka. Polepszenie tej cechy można osiągnąć w 3-4 pokoleniu dlatego można zdecydować się na wybór do kojarzeń buhajów z genotypem kappa-kazeiny BB.