Home Artykuły Jak zwiększyć dochód w gospodarstwie rolnym — czy sprzedaż bezpośrednia to dobry pomysł?
Jak zwiększyć dochód w gospodarstwie rolnym — czy sprzedaż bezpośrednia to dobry pomysł?

Jak zwiększyć dochód w gospodarstwie rolnym — czy sprzedaż bezpośrednia to dobry pomysł?

0
0

Rolnicy ciężko pracują na to, aby konsumenci mogli nabyć zdrową i świeżą żywność. Dlatego też chcieliby, aby ich praca była doceniona. Stąd wielu decyduje się na samodzielną sprzedaż warzyw, owoców, czy mięsa. Sprzedaż bezpośrednia znacznie ułatwia rolnikom zbywanie produktów, które wytworzyli w swoim gospodarstwie.

Opłacalność prowadzenia gospodarstwa rolnego, szczególnie niewielkiego, na przestrzeni lat ciągle maleje. Rolnicy, którzy nie hodują zwierząt lub nie uprawiają warzyw na dużą skalę, szukają sposobów, które pomogą im podnieść rentowność gospodarstwa. Jednym z nich jest z pewnością sprzedaż bezpośrednia.  Co to takiego i jakimi prawami się rządzi? O czym musi pamiętać rolnik, aby legalnie zarabiać na takim sposobie dystrybucji?

Czego może dotyczyć sprzedaż bezpośrednia?

Rolnik, który decyduje się na sprzedaż bezpośrednią, musi liczyć się z tym, że może zbywać jedynie nieprzewożone produkty pochodzenia zwierzęcego. Dostaw produktów dokonuje bezpośrednio do klienta końcowego lub do lokalnych zakładów detalicznych, które sprzedają przyjęty towar konsumentowi indywidualnemu. Jakie produkty można sprzedawać w handlu bezpośrednim? Są to przede wszystkim:

  • drób (tusze i podroby) – w tym wypadku warto mieć na uwadze, że produkcja drobiu nie może przekraczać 10 tys. sztuk, a jeśli chodzi o indyki – 2,5 tys. sztuk;
  • zajęczaki (tusze i podroby) – hodowla zwierząt nie może przekraczać 5 tys. sztuk rocznie;
  • tusze i podroby zwierzyny łownej
  • ryby;
  • żywe ślimaki lądowe;
  • produkty pochodzące od pszczół (miód, mleczko i pyłek pszczeli);
  • jajka (w tym także od ptaków grzebieniowatych — kury, strusie, przepiórki);
  • mleko pozyskane od zwierząt gospodarskich, w tym także siarę lub surową śmietanę.

Gdzie można prowadzić sprzedaż bezpośrednią?

Zanim rolnik rozpocznie sprzedaż bezpośrednią, powinien ten fakt zarejestrować w odpowiednim urzędzie, a także zapoznać się z odpowiednimi wymaganiami prawnymi, w tym wypadku będzie to Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych. Każdy rolnik prowadzący sprzedaż bezpośrednią zobowiązany jest do posiadania aktualnej książeczki zdrowia, a także prowadzenia ksiąg sprzedaży, które musi przechowywać przez rok od momentu ich powstania.

Gdzie można bezpośrednio sprzedawać żywność?

Rolnicy prowadzący sprzedaż bezpośrednią, swoje produkty mogą sprzedawać:

  • w miejscu produkcji (w gospodarstwie, w pasiece, na statkach)
  • na targowiskach;
  • w formie dostaw do punktów np. sprzedawcy detalicznego lub do restauracji;
  • sprzedaż przydrożna;
  • na dowóz — pod drzwi konsumenta;
  • przez Internet — w tym wypadku końcowym etapem jest wysyłka do klienta lub dowóz pod drzwi.

Choć należy spełnić szereg wymogów, bez których sprzedaż bezpośrednia nie jest możliwa, warto zastanowić się nad jej prowadzeniem. Jest to bowiem jeden ze sposobów, który może pomóc niewielkim gospodarstwom w utrzymaniu się na rynku. Co więcej, jeśli wyroby danego rolnika przypadną do gustu konsumentom, może on sporo zyskać i wynagrodzić tym samym swoją ciężką pracę. Warto mieć na uwadze, że dzięki sprzedaży bezpośredniej rolnik otrzymuje cały zysk ze sprzedaży. Co więcej, zależność rolnik-konsument opłaca się także tym drugim. Klient nabywa bowiem dobre jakościowo i świeże produkty po dobrej cenie.

Autor: Aneta Wojtczak

Facebook Comments