Home Artykuły Najważniejsza jest chęć rozwoju i konsekwencja

Najważniejsza jest chęć rozwoju i konsekwencja

0
0

Jak ważne jest przechowywanie i dystrybucja, wie każdy producent owoców i warzyw.

Pod nazwą Aura działa od dwóch lat w Dobrzelinie pod Kutnem (woj. łódzkie)  grupa producentów owoców i warzyw. Zrzesza dziewięciu rolników, producentów warzyw, jednych z najlepszych w regionie łowicko-kutnowskim. Stawia na efektywność, dynamizm, a także na  działania skuteczne i racjonalne. Grupa postanowiła zadbać o zapewnienie swoim członkom środków technicznych umożliwiających zbiór, przechowywanie, pakowanie oraz wprowadzanie do obrotu ich produkcji – wybudowała bazę przechowalniczo-dystrybucyjną. I dalej inwestuje.

 

W Dobrzelinie  znajduje się  nowoczesny  obiekt  chłodniczo-przechowalniczy  z  funkcjonalnym  zapleczem sortująco – pakującym i administracyjno-socjalnym.

Budynek składa się z przechowalni z czterema komorami przechowalniczymi oraz pomieszczeniami do przygotowania warzyw do sprzedaży. W obiekcie wydzielono pomieszczenia socjalne i sanitarne dla pracowników oraz biuro. Powierzchnia obiektu wynosi 1900 m kw. Ma on konstrukcję stalową obudowaną płytą warstwową. Każda z czterech komór przechowalniczych ma kubaturę 1612 m sześciennych. W jednej komorze przechowalniczej można pomieścić np. kapusty głowiastej 300 ton albo kapusty pekińskiej 150 ton lub selera 300 ton.

Sortownia posiada wymiary 29,4 m długości 20 m szerokości i 6,5 m wysokości zajmuje 588 m kw. W pozostałej części obiektu znajdują się pomieszczenia przeznaczone na ekspedycję towarów opakowanych i gotowych do transportu oraz część socjalna. Powierzchnia zabudowy części socjalnej wyniesie 132,40 m2.

Na terenie działki wykonane zostały place parkingowe i drogi oraz waga samochodowa.

Realizacja inwestycji przyczyni się do spełnienia warunków i kryteriów uznania wstępnie uznanej grupy producenckiej. We wrześniu 2014 roku zatrudniono dodatkowych 10 osób (poza  czterema  zatrudnionymi dotąd) na linii paczkowania i konfekcjonowania.

Członkowie naszej grupy sami produkują warzywa jednak dzisiaj ilość świeżych towaru z areału posiadanego przez grupę będzie za mała, by utrzymać ciągłość sprzedaży – mówi prezes grupy Eleonora Kapusta. – Będziemy skupować i kontraktować warzywa od okolicznych indywidualnych producentów. Przyniesie to obopólną korzyść, gdyż rolnicy będą mieli gwarantowany zbyt po wcześniej określonych cenach, natomiast grupa zapewni sobie ciągłość dostaw towaru. Dzięki uruchomieniu nowej linii do pakowania warzywa będą sprzedawane w sieciach detalicznych, hipermarketach oraz wysyłane na eksport.

Członkowie grupy stosują wszystkie procedury związane z systemem Integrowanej Produkcji, posiadają stosowne poświadczenia. Zapewniają, że najważniejsza jest dla nich jakość produktów.

Zainwestowano w niego – wraz z kompleksowym wyposażeniem czterech komór chłodniczych z  elektronicznie kontrolowaną atmosferą – ponad 7 milionów zł. Będzie tam można przechowywać  około dwa tysiące ton warzyw wprost w idealnych warunkach.  

– Dzięki tej inwestycji nasza grupa będzie mogła zapewnić znacznie wyższej jakości towar, lepiej go przygotować i lepiej go spieniężyć , ale także pozyskiwać do współpracy okolicznych rolników i  dalej się rozwijać  – podkreślała Eleonora Kapusta, szefowa AURY.

Przedsięwzięcie to – tak jak wszystkie inne wydatki inwestycyjne w grupie – w 75 proc. sfinansowane zostało ze  środków ROW czyli wspólnej organizacji rynków owoców i warzyw w Unii Europejskiej. W  tym roku  przy pomocy pieniędzy  ROW-owskich  AURA będzie  kupowała kombajn  do zbioru pora i drugi kombajn do selera, marchwi i innych warzyw okopowych, wózki widłowe i ok. 20 tys. skrzynek do warzyw.

– W 2016 roku planujemy dalsze inwestycje, wykorzystując  maksymalnie szanse, jakie stworzył obecny system wspomagania  grup  producentów owoców i warzyw – dodaje Eleonora Kapusta.

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT