Home Artykuły Najważniejsze zalety rolnictwa ekologicznego
Najważniejsze zalety rolnictwa ekologicznego

Najważniejsze zalety rolnictwa ekologicznego

0
0

Rolnictwo ekologiczne staje się coraz powszechniejsze. Świadomość Klientów powoduje, że rolnicy chętnie rezygnują z tradycyjnej hodowli zwierząt i upraw na rzecz naturalnych metod, które są przyjazne nie tylko dla środowiska, ale także dla ludzkiego zdrowia. Jeżeli masz wątpliwości, że warto postawić na ekorolnictwo, zapoznaj się z poniższym tekstem, w którym mówimy o największych zaletach ekologicznej uprawy roślin i hodowli zwierząt.

Rolnictwo ekologiczne różni się znacznie od tradycyjnego. Przede wszystkim do uprawy roślin i hodowli zwierząt wykorzystuje się zupełnie inne techniki. Również podnoszenie jakości produktów odbywa się w zupełnie inny sposób, ponieważ rolnicy ekologiczni wykorzystują naturalne nawozy, a także chronią zwierzęta przed rozmaitymi chemicznymi substancjami. Co więcej, usuwają także z ich diety wszelkie konserwanty odpowiedzialne za wzrost zwierząt.

Trochę historii…

Kiedy w Polsce królowały PGR-y, w produkcji rolnej wykorzystywano mnóstwo środków chemicznych, herbicydów i pestycydów, które — nie trzeba tego ukrywać — powodowały niezwykle niską jakość gleby. W konsekwencji oznaczało to, że do sprzedaży i spożycia trafiała żywność niskiej jakości.

Niestety nawet po upadku PGR-u, jakość gleby, na której gospodarowali rolnicy nie była najlepsza. Dopiero pod koniec lat 80. pojawili się pierwsi ekologiczni rolnicy, którzy pokazali konsumentom, że produkowana żywność może być zdrowa i pełna witamin. Z czasem rolnictwo ekologiczne zaczęło się coraz bardziej rozwijać.

Dlaczego w Polsce pomimo potencjału rolnictwo ekologiczne nie jest wykorzystywane na dużą skalę?

Przyglądając się obecnemu potencjałowi, aż trudno uwierzyć w to, że Polska nie wykorzystuje rolnictwa ekologicznego w 100%. Wszystko za sprawą małej opłacalności takiej produkcji. Okazuje się, że wraz z końcem dopłat do tego typu produkcji, ona również się kończy. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego wiele firm zagranicznych wykorzystuje polską żywność ekologiczną dla własnych celów? Przecież istnieje wiele zalet takiego gospodarowania. A właśnie… jeśli o zaletach mowa. Dlaczego warto walczyć o ekologiczne uprawy i hodowlę zwierząt. Co daje takie gospodarowanie zasobami? Pamiętaj, że decydując się na ekorolnictwo, nadal masz duży potencjał.

Atuty rolnictwa ekologicznego, o których nie możesz zapominać

W Polsce ekologiczne rolnictwo w dużej mierze polega na bezpośrednim przekazywaniu żywności między rolnikiem a konsumentem. Mniejsza ilość pośredników oznacza minimalizację kosztów, a co za tym idzie — znacznie mniejszą cenę produktów ekologicznych. Co więcej, sprzedaż bezpośrednia pozwala zwiększyć wiarygodność rolników wśród Klientów, dzięki czemu zyskują stałych nabywców.

Specjalne dotacje dla rolników decydujących się na ekorolnictwo to nie jedyne zalety ekorolnictwa

Bez względu na to, czy uprawiasz tradycyjne rolnictwo, czy jednak decydujesz się na rolnictwo ekologiczne, możesz starać się o dotacje dla rolników. Jednak nie tylko dotacje powinny przekonać Cię do tego, że warto rozpocząć przygodę z rolnictwem ekologicznym. Jakie atuty kryje tego typu gospodarowanie? Do najważniejszych argumentów należą:

  • możliwość zachowania naturalnych cykli — rolnictwo ekologiczne ma to do siebie, że jest podporządkowane naturalnym cyklom ziemi, które uwzględniają zdrowe: glebę, rośliny, krajobraz, zwierzęta, ludzi i żywotność. Dzięki prawidłowemu zarządzaniu można maksymalnie wykorzystać lokalne zasoby, dzięki czemu znacznie minimalizuje się koszty i pomniejsza straty.
  • otrzymanie wysokiej jakości plonów — wysokiej jakości plony to znak rozpoznawczy rolnictwa ekologicznego. Osoby zajmujące się tego typu produkcją przedkładają jakość nad ilość. Mowa tutaj nie tylko o plony, ale także pozostałe elementy występujące w gospodarstwie ekologicznym. Rozwiązanie to sprawia, że osoby ceniące sobie dobre warzywa i owoce, a także produkty zwierzęce chętnie wracają do rolników, którzy prowadzą ekologiczną działalność, co oznacza, że ci zbywają swoje produkty, a jednocześnie zarabiają.
  • etyka w podejściu do ziemi i zwierząt — stwierdzenie to mówi samo za siebie. Przyglądając się hodowli zwierząt można zauważyć, że te żyją bez klatek, a jednocześnie są karmione produktami wytworzonymi w gospodarstwie, dzięki czemu produkowana jest zrównoważona żywność, a rolnik nie ponosi kosztów związanych z zakupem żywności dla zwierząt.

Pamiętaj, że znaczek produktów ekologicznych zobowiązuje. Choć jest to jedna z zalet prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, nie jest najważniejsza. Tak naprawdę najważniejszym atutem, który powinien przekonać Cię do prowadzenia ekogospodarstwa jest Twój wkład w ochronę środowiska, poszanowanie zwierząt i ziemi, a także pokazywanie, że zrównoważony rozwój jest potrzebny i akceptowany.

Autor: Aneta Wojtczak

Facebook Comments