Home Aktualności O działaniach podejmowanych w sprawie Salmonelli
O działaniach podejmowanych w sprawie Salmonelli

O działaniach podejmowanych w sprawie Salmonelli

0
0

Komisja Europejska zorganizowała telekonferencję w sprawie ostatnich przypadków zatruć Salmonellą związanych z jajami pochodzącymi z Polski.

Foto. Jajka

Foto. Jajka

Uczestniczyły w niej wszystkie zaangażowane kraje. Strona Polska (GIW) poinformowała o podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną działaniach. Informacje te zostały również umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – Rasff.

W ścisłej współpracy z innymi krajami członkowskimi (Belgią, Holandią, Chorwacją) podjęto działania mające na celu wycofanie z obrotu partii jaj konsumpcyjnych objętych powiadomieniem alarmowym w systemie Rasff.

Na Polskim rynku nie znajdują się jaja zakwestionowane w powiadomieniu, ponieważ cała partia była przedmiotem wysyłki do Belgii, Holandii i Chorwacji.

Powiadomienia w systemie Rasff dotyczące obecności bakterii Salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj konsumpcyjnych pojawiają się w systemie Rasff regularnie i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 zgłoszenia w systemie Rasff dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

Do podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii 20 bm. wpłynęło powiadomienie alarmowe zgłoszone przez Holandię w sprawie potwierdzenia międzynarodowego ogniska zakażeń Salmonella enteritidis. Z informacji zawartych w powiadomieniu jednoznacznie wynika, że producentem kwestionowanych jaj jest ferma drobiu z Wielkopolski.

Inspekcja Weterynaryjna natychmiast podjęła następujące działania:

  1. Wydana została decyzja administracyjną zakazującą wprowadzania do obrotu jaj kurzych z tej fermy. Zakaz zawarty w decyzji, nie dotyczy jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).
  2. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella wymazy z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych.
  3. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm związanych ze ferma w której wystąpiłaSalmonella.
  4. W przygotowaniu są listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj z tej fermy do Holandii, Belgii i Chorwacji.

Główny Lekarz Weterynarii pozostaje w stałym kontakcie z Komisją Europejską oraz służbami weterynaryjnymi wszystkich zaangażowanych stron.

Źródło: MRiRW

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT