Home Aktualności O rolnictwie ekologicznym w mediach

O rolnictwie ekologicznym w mediach

0
0

Rolnictwo ekologiczne w mediach – Fakty i mity wpływające na świadomość społeczeństwa, to temat konferencji, która odbywała się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W konferencji uczestniczyła podsekretarz stanu Ewa Lech, która otwierając konferencję powiedziała, że rynek żywności ekologicznej rośnie na całym świecie.

Fot. Podsekretarz stanu Ewa Lech podczas konferencji o rolnictwie ekologicznym w mediach

Fot. Podsekretarz stanu Ewa Lech podczas konferencji o rolnictwie ekologicznym w mediach

– W Europie jest to wzrost o 3%, w Polsce o 0,2 %, chociaż biorąc rok do roku bywa, że nawet o ponad 20% –  zaznaczyła  wiceminister Lech.

Zwróciła także uwagę, że średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce to około 26 ha, podczas gdy gospodarstwa tradycyjnego – około 10 ha – zaznaczyła podsekretarz stanu i dodała, że mamy też w kraju około 560 zakładów przetwórczych.

Wiceminister stwierdziła, że idziemy w dobrym kierunku i realizujemy program rozwoju rolnictwa ekologicznego. Najważniejszymi celami jest zwiększenie konkurencyjności 
i utrzymanie bardzo wysokiego poziomu kontroli oraz zwiększenie wiedzy i świadomości konsumentów na temat produktów ekologicznych.

Eksperci, którzy uczestniczyli w konferencji zwracali uwagę na zasady dotyczące prowadzenia gospodarstw ekologicznych, system ich kontroli i certyfikacji.

Każdy produkt wprowadzany z tych gospodarstw na rynek musi posiadać odpowiedni certyfikat. W Polsce zarejestrowanych jest 10 jednostek certyfikujących, które posiadają akredytację. Każdy nabywca produktu ekologicznego może sprawdzić, na stronach internetowych Upoważnionych Jednostek Certyfikujących, czy posiada on ważny certyfikat.

 

Odnośnik otwierany w nowym oknie pobierz plik (.pdf 309,9 kB)

Źródło: MRiRW

 
Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT