
Produkcja soków z własnych owoców to jedyne wyjście dające zyski
Autor: Tomasz Kodłubański
Produkcja świeżych, naturalnych soków wyciskanych z własnych owoców sadowników to dzisiaj czasami główna działalność gospodarstw biorąc pod uwagę niskie ceny jabłek.
Obecnie producenci modernizują bazę przetwórczą i wprowadzają swoje produkty na rynek tak jak to dzieje się w gospodarstwie sadowniczym Marii i Henryka Jakubowskich z Sadkowic w woj. łódzkim, którzy prowadzą produkcję owoców w sadach o powierzchni ponad 25 ha, a także produkcję świeżego soku z własnych drzew owocowych
Jakubowscy uprawiają wiśnie, śliwki oraz jabłka, które w części sprzedają na rynku w Broniszach, a także w sklepach owocowo-warzywnych.
– Przy korzystnej pogodzie zbieramy około 40 – 50 ton jabłek z 1 ha sadu. Jednak opłacalność produkcji jabłek na rynku nie daje odpowiedniego zysku z naszej produkcji. Obecnie przy dobrych plonach jest problem z nadmierną ilością towaru na rynku i niską ceną. Dla nas opłacalna w tej chwili jest tylko produkcja soków, a nie sprzedaż owoców na rynkach lokalnych czy dla grup producenckich. Nie ma z tego odpowiednich profitów – przyznaje Henryk Jakubowski.
Soki pochodzą z rodzinnego gospodarstwa sadowniczego, w którym produkuje się owoce BIO.
Tradycją gospodarstwa Państwa Jakubowskich jest zrównoważony rozwój produkcji ekologicznej bio, dobieranie odpowiednich odmian owoców i warzyw, które najlepiej czują się w środowisku naturalnym. Równie istotne jest dbanie o środowisko naturalne, zdrowie człowieka i zwierząt, jak również czyste powietrze i woda, tworzenie dobrego mikroklimatu oraz wizerunku gospodarstwa. Ekologiczne soki BIO produkowane są z owoców na podstawie certyfikatu produkcji i przetwórstwa w rolnictwie ekologicznym wystawionego przez AGROBIOTEST. Produkują soki z jabłek, gruszek, wiśni oraz w połączeniach smakowych tych owoców.