Home Artykuły Produkcja warzyw na soki dla dzieci stawia duże wymagania

Produkcja warzyw na soki dla dzieci stawia duże wymagania

0
0

Autor: Tomasz Kodłubański

 

 

Producenci warzyw coraz częściej poszukują specjalistycznych nawozów, które pozwalają nie tylko zwiększyć efektywność i wydajność produkcji, ale wpływają również na inne ważne cechy, np. zawartość azotanów w korzeniach marchwi czy wczesność wybarwiania się owoców papryki. Nawozy te przyczyniają się do wzrostu wydajności i jakości zbiorów poprzez zwiększenie masy plonu, przyspieszenie rozwoju roślin, poprawę kwitnienia i procesów dojrzewania

Wojciech Nowak z Błonia w woj. mazowieckim gospodaruje wraz z synem Tomaszem na 50 ha gruntów (własnych i dzierżawionych). Uprawiają oni zboża, ziemniaki oraz marchew.

Jeszcze trzy lata temu zajmowałem się produkcją wyselekcjonowanych nasion cebuli dla PNOS w Ożarowie Mazowieckim. Jednak w ostatnim czasie zrezygnowałem z tej współpracy. Po kilku latach prób z różnymi odmianami cebuli postanowiliśmy z synem postawić na uprawę marchwi z przeznaczeniem na produkcję soków dla dzieci – mówił W. Nowak.

 

Plantatorzy testowali różne odmiany marchwi, m.in. Laguna F1 oraz Sirkana F1. Mimo, że przez kilka sezonów pogoda nie sprzyjała uprawie marchwi w tym rejonie, ze względu na obfite opady deszczu i okresowe zalewanie pól, odmiany te wyróżniały się dużym plonem i dobrym smakiem korzeni. Plantatorzy z Błonia uprawiali również odmianę Bolero F1 – o smacznych korzeniach, ale jej wadą było zazielenienie, zwłaszcza tych z najpóźniejszych zbiorów. Obecnie Nowakowie uprawiają odmianę Volcano F1.

Nasze dotychczasowe doświadczenia z tą odmianą wskazują, że jest on dość tolerancyjna na zmienne warunki uprawy – nadmierną wilgotność oraz suszę. Przekonaliśmy się, że nawet stosując niezbyt wysokie dawki azotu można uzyskać wysoki plon tej odmiany – informował plantator.

Na próbę w tym sezonie wysiał również nasiona odmiany Noveno F1, która także dobrze znosi niekorzystne warunki pogodowe, a ponadto nie ma tendencji do gromadzenia azotanów.

W produkcji marchwi z przeznaczeniem na soki lub inne przetwory dla dzieci trzeba rygorystycznie przestrzegać norm dotyczących pozostałości pestycydów, metali ciężkich oraz azotanów.

Korzenie z naszych plantacji wysyłane są do laboratorium w Niemczech, ponieważ tego wymaga odbiorca. Na początku współpracy mieliśmy problemy ze zbyt wysoką zawartością azotanów. Dzięki współpracy z doradcami zajmującymi się nawożeniem warzyw udało nam się poprawić jakość produkowanych korzeni marchwi i obecnie nie mamy problemów z nadmiarem azotanów – informował T. Nowak.

Jego zdaniem jednym ze sposobów ograniczenia azotanów w korzeniach marchwi jest stosowanie wolnodziałających nawozów. Plantator najpierw stosował nawóz azotowo-fosforowy, stały granulowany ze stabilizatorem formy amonowej azotu, o zawartości azotu 25%. Nawóz ten, który jego zdaniem bardzo korzystnie wpłynął na wysokość i jakość plonu. Obecnie rolnik zastąpił go wieloskładnikowym, bezchlorkowym nawozem wolnodziałającym. Oprócz azotu, fosforu i potasu w stosunku 12:8:16 zawiera on dodatek inhibitora nitryfikacji DMPP. Jest to związek, który blokuje czasowo aktywność bakterii Nitrosomonas. Skutkiem tego jest znaczne ograniczenie wymywania azotu oraz wydłużona dostępność tego składnika dla roślin. Poza tym nawożąc glebę produktem rośliny pobierają azot głównie w formie amonowej, co ogranicza zawartość azotanów w korzeniach i wpływa pozytywnie na większość parametrów jakościowych plonu. Nawóz ten zawiera także magnez, siarkę, bor, żelazo i cynk.

– Gospodarujemy głównie na glebach klasy III oraz IV. Część stanowisk, na których uprawiamy marchew to gleby lekkie i przepuszczalne. Dlatego szczególnie ważne jest dla nas stosowanie nawozów, które nie są łatwo wymywane z gleby – podkreślał W. Nowak.

Na polu przeznaczonym pod uprawę marchwi przedsiewnie stosuje on połowę dawki jaka jest zalecana przez producenta, czyli 400 kg nawozu azotowo-fosforowego.

Ponadto w gospodarstwie Nowaków stosowane są również nawozy dolistne z grupy Nitrophoska.

W uprawie marchwi, gdy rośliny wytworzą 3-4 liście właściwe stosujemy nawóz azotowy o stosunku NPK – 13:40:13 w ilości 3-5 kg/ha. Następnie oceniamy stan roślin na plantacji i w zależności od potrzeb, gdy marchew wytworzy ok. 6 liści dostarczamy nawóz zawierający zrównoważone ilości NPK ( 20:20:20, w dawce 3-5 kg/ha). Moim zdaniem nawozy te łatwo się rozpuszczają oraz zawierają szeroką gamę niezbędnych składników pokarmowych. Po ich zastosowaniu rośliny mają większy wigor. Wzrasta również ich odporność na choroby i szkodniki, co pozytywnie wpływa na wielkość i jakość plonu – podsumował W. Nowak.

 

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT