Home Artykuły Produkcja warzyw oparta na pracy pożytecznych bakterii
Produkcja warzyw oparta na pracy pożytecznych bakterii

Produkcja warzyw oparta na pracy pożytecznych bakterii

0
0

Gospodarstwo Piotra Krajewskiego w powiecie łęczyckim produkuje warzywa – marchew, ziemniaki oraz kapustne od 1950 roku. Krajewski od 7 lat używa do upraw wyłącznie preparatów bio. Powierzchnia upraw przekracza 30 ha. Dzięki infrastrukturze do przechowywania warzyw, większość jest dostępna przez cały rok.

 

Plantator stosuje preparaty zawierające efektywne mikroorganizmy.

W jego opinii wpływają one na poprawę życia biologicznego gleby i zapobiegają występowaniu chorób odglebowych.

– Zalecam zaszczepianie gleby środkami zawierającymi EM- -y przed sadzeniem rozsady lub siewem nasion, z zastosowaniem 2–3 l produktu zawierającego efektywne mikroorganizmy na 100 m2. Dodatkowo rozsadę przed posadzeniem można zamoczyć w wodnym roztworze zawierającym efektywne mikroorganizmy (0,1 l/l wody).

Stosowanie 10% roztworu mikroorganizmów w czasie produkcji rozsady wpływa na przyspieszenie kiełkowania nasion, dobre ukorzenianie oraz zmniejszenie porażenia siewek przez patogeny.

– Aplikacja roztworu EM-ów (30– 40 l/ha) jesienią pozwala na ograniczenie nawożenia fosforem i potasem o 15–40% w kolejnych latach (poprawa dostępności tych pierwiastków dla roślin). 

EM- y wdrożone do uprawy warzyw umożliwiają utrzymanie plantacji w dobrej kondycji i uzyskanie dorodnych, wysokiej jakości plonów. Ich działanie jest przede wszystkim prewencyjne. 
– Pożyteczne mikroorganizmy zasiedlając glebę i uprawiane warzywa hamują rozwój chorób takich, jak np.: Fuzarioza, Verticiloza, Fytoftoroza, kiła kapuściana, zgnilizna twardzikowata i korkowatość korzeni. Oprócz tego np. stosowane w uprawie pomidorów powodują widoczny wzrost ilości kwiatów i zawiązanych owoców. – podkreśla plantator.

 

Niezależnie od tego, regenerując ekosystem sprawiają, że mszyce, przędziorki, wciornastki i inne szkodniki występują w ilości poniżej progów zagrożenia co zgodnie z zasadami integrowanej ochrony nie wymaga stosowania dodatkowych  zabiegów ochronnych.

– Producentom, w których gospodarstwach występują szczególne problemy z chorobami grzybowymi i szkodnikami, polecam – specjalnie przygotowane kompozycje mikroorganizmów przyczyniających się do ograniczania populacji opuchlaków, przędziorków i wielu innych szkodników oraz chorób. 

Gospodarstwo Piotra Krajewskiego współpracuje z kilkoma innymi gospodarstwami prowadzącymi produkcję bio warzyw w woj. łódzkim oraz Kujawsko-Pomorskim.

– Tworzymy grupę producentów warzyw ekologicznych, której już obecnie roczna produkcja przekracza 6 tys. ton, a docelowo ma być nawet do 12 tys. ton. Mamy już podpisane umowy z wszystkimi sieciami w Polsce i zaczynamy sprzedaż do marketów we wrześniu 2016 r. – mówi P. Krajewski.

Zarówno gospodarstwo Krajewskiego jak i inne w grupie producentów warzyw bio będzie sprzedawało cały asortyment produktów: buraki, cebulę, pomidora gruntowego, brokuły czy selery.

 

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT