Home Artykuły Przewaga rolnictwa ekologicznego nad konwencjonalnym
Przewaga rolnictwa ekologicznego nad konwencjonalnym

Przewaga rolnictwa ekologicznego nad konwencjonalnym

0
0

Od wielu lat w Polsce trwa zacięta dyskusja, który typ rolnictwa jest bardziej opłacalny dla rolnika, dla środowiska: ekologiczny czy konwencjonalny? Trudno jest jednoznacznie określić, że dany rodzaj jest jedynym słusznym, jednak na pierwsze miejsce wysuwa się ten pierwszy. Dlaczego rolnictwo ekologiczne jest lepsze od konwencjonalnego?

Rolnictwo konwencjonalne – lata tradycji

 

Głównym założeniem rolnictwa konwencjonalnego jest maksymalizacja plonów. Rolnictwo konwencjonalne to wysokowydajny, wyspecjalizowany typ uprawiania roślin czy hodowli zwierząt. W systemie tym wykorzystuje się różnego rodzaju środki produkcji pochodzenia biologicznego, chemicznego, mechanicznego i elektronicznego. W głównej mierze chodzi o pasze, nawozy, nowoczesne maszyny. Rolnictwo konwencjonalne wykorzystuje od lat ten sam system. Od wielu pokoleń ludzie starali się wynajdywać różnego rodzaju sposoby, aby uzyskiwane plony były jak największe, a praca, którą trzeba wykonać, jak najmniejsza.

 

Mimo, że jest to bardzo efektywny typ rolnictwa, posiada również wiele wad. Pierwszym i najbardziej znaczącym jest skażenie oraz degradacja środowiska. Chemia, która jest wykorzystywana do maksymalizacji plonów trafia do gleby, do rzek zanieczyszczając je. Również plony otrzymywane tą metodą są gorszej jakości.

 

Rolnictwo ekologiczne – warto postawić na jakość

 

Rolnictwo ekologiczne jest nastawione na ochronę środowiska naturalnego, krajobrazu, a przy tym na uzyskaniu wysokiej jakości upraw. Nie dopuszcza stosowania nawozów syntetycznych, pestycydów, regulatorów. Ten typ rolnictwa wykorzystuje naturalne związki w przyrodzie, symbiozę. Podstawowym cyklem, który stanowi podstawę funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego jest gleba-roślina-zwierzę. Samowystarczalność jest tutaj kluczem do sukcesu.

 

Przez ograniczenie nawozów i innych chemikaliów wytwarzana żywność jest najwyższej jakości biologicznej. Półki sklepowe są zalane różnego rodzaju chemią, która jest niesamowicie szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Ograniczenie lub zaniechanie chemizacji to klucz do zdrowego, silnego społeczeństwa. Rolnictwo ekologiczne staje się coraz bardziej popularne. Ludzie stają się świadomymi konsumentami i chętniej sięgają po zdrową żywność, zdając sobie sprawę, że to droga do lepszego życia. Liczne dotacje unijne, większe wpływy ze sprzedaży, sprawiają, że rolnicy chętniej prowadzą ekologiczne gospodarstwa, dostarczając nam wysokiej jakości produkty.

 

 Efekt końcowy – wciąż ten sam

 

Choć rolnictwo ekologiczne i konwencjonalne to dwie zupełnie odmienne wizje prowadzenia gospodarstwa, to cel, który chcą osiągnąć rolnicy stosujący zarówno pierwszy, jak i drugi typ jest ten sam – produkt. Jest to ostateczny efekt, przez którego pryzmat ocenia się pracę ludzi, którzy zdecydowali się w swoim życiu zająć się uprawą ziemi.

Cel jednak nie uświęca środków. Dlatego warto zastanowić się, czy rolnictwo konwencjonalne, nadal jest opłacalne? W dalszej perspektywie przynosi więcej strat, niż pożytku, a w dobie świadomych konsumentów przestaje być atrakcyjne.

Autor: Marcin Polak

Facebook Comments