Home Aktualności Rozmowy polsko-indonezyjskie

Rozmowy polsko-indonezyjskie

0
0

11 czerwca w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się spotkanie z przedstawicielami Izby Wyższej Parlamentu Indonezji.

Fot. Uczestnicy spotkania

Fot. Uczestnicy spotkania

Delegacji indonezyjskiej przewodził wiceprzewodniczący II Komisji Senatu Indonezji ds. Gospodarczych Rusman Emba. Natomiast polskiej stronie przewodniczyła radca generalny Zofia Krzyżanowska. W spotkaniu uczestniczyli również: prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz i eksperci z MRiRW. 

Radca generalny Krzyżanowska szczegółowo przedstawiła indonezyjskim gościom informacje na temat polskiego rolnictwa, w tym strukturę produkcji, wielkość i cechy użytków rolnych, najważniejsze uprawy. Podkreśliła, że wymogi produkcji rolnej stawiane unijnym, w tym polskim, rolnikom są bardzo wysokie, dzięki temu żywność produkowana w naszym kraju należy do najbezpieczniejszych i najsmaczniejszych na świecie. Indonezyjscy goście zapoznali się także z zasadami wsparcia dla polskich producentów rolnych. 

Podczas spotkania omówiono również kwestię braku dostępu polskich produktów pochodzenia roślinnego, przede wszystkim jabłek, do rynku Indonezji. Zofia Krzyżanowska poinformowała ponadto o oczekiwaniu strony polskiej na zakończenie procedury formalnej rejestracji kolejnych polskich zakładów mleczarskich do eksportu produktów do Indonezji.

– Polska jest zainteresowana dywersyfikacją kierunków eksportu produktów rolno-spożywczych. Jesteśmy w stanie eksportować zarówno wysokiej jakości produkty konwencjonalne, jak i ekologiczne. Rynek Indonezji jest dla nas niezwykle interesujący i bardzo liczymy na gotowość strony indonezyjskiej do większego otwarcia na znakomitą polską żywność – podkreśliła radca generalny Zofia Krzyżanowska. 

Przedstawiciele parlamentu Indonezji zobowiązali się do szczegółowego przekazania tych kwestii do Ministerstwa Rolnictwa Indonezji oraz do możliwie jak najszybszego rozwiązania problemów w polsko-indonezyjskiej współpracy w obszarze rolnictwa. Indonezyjscy goście podkreślili także, że szansę wyraźnego zaistnienia na rynku Indonezji ma polski sok jabłkowy, którego wyjątkowe walory smakowe z pewnością znajdą uznanie wśród konsumentów tego kraju.

Źródło: MRiRW

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT