Rozmowy polsko-indonezyjskie
11 czerwca w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się spotkanie z przedstawicielami Izby Wyższej Parlamentu Indonezji.

Fot. Uczestnicy spotkania
Delegacji indonezyjskiej przewodził wiceprzewodniczący II Komisji Senatu Indonezji ds. Gospodarczych Rusman Emba. Natomiast polskiej stronie przewodniczyła radca generalny Zofia Krzyżanowska. W spotkaniu uczestniczyli również: prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz i eksperci z MRiRW.
Radca generalny Krzyżanowska szczegółowo przedstawiła indonezyjskim gościom informacje na temat polskiego rolnictwa, w tym strukturę produkcji, wielkość i cechy użytków rolnych, najważniejsze uprawy. Podkreśliła, że wymogi produkcji rolnej stawiane unijnym, w tym polskim, rolnikom są bardzo wysokie, dzięki temu żywność produkowana w naszym kraju należy do najbezpieczniejszych i najsmaczniejszych na świecie. Indonezyjscy goście zapoznali się także z zasadami wsparcia dla polskich producentów rolnych.
Podczas spotkania omówiono również kwestię braku dostępu polskich produktów pochodzenia roślinnego, przede wszystkim jabłek, do rynku Indonezji. Zofia Krzyżanowska poinformowała ponadto o oczekiwaniu strony polskiej na zakończenie procedury formalnej rejestracji kolejnych polskich zakładów mleczarskich do eksportu produktów do Indonezji.
– Polska jest zainteresowana dywersyfikacją kierunków eksportu produktów rolno-spożywczych. Jesteśmy w stanie eksportować zarówno wysokiej jakości produkty konwencjonalne, jak i ekologiczne. Rynek Indonezji jest dla nas niezwykle interesujący i bardzo liczymy na gotowość strony indonezyjskiej do większego otwarcia na znakomitą polską żywność – podkreśliła radca generalny Zofia Krzyżanowska.
Przedstawiciele parlamentu Indonezji zobowiązali się do szczegółowego przekazania tych kwestii do Ministerstwa Rolnictwa Indonezji oraz do możliwie jak najszybszego rozwiązania problemów w polsko-indonezyjskiej współpracy w obszarze rolnictwa. Indonezyjscy goście podkreślili także, że szansę wyraźnego zaistnienia na rynku Indonezji ma polski sok jabłkowy, którego wyjątkowe walory smakowe z pewnością znajdą uznanie wśród konsumentów tego kraju.
Źródło: MRiRW