Home Aktualności Rynek mleka koziego w Europie

Rynek mleka koziego w Europie

0
0

W Europie produkuje się 1,52 milionów litrów mleka koziego. Największym producentem jest Francja – 450 mln litrów oraz Hiszpania – 430 mln litrów. We Francji zauważa się lekko negatywny trend w produkcji mleka koziego. W minionym roku odnotowano spadek produkcji mleka koziego w tym kraju o 5,4%. W przypadku Hiszpanii produkcja mleka nie jest równomierna ze względu na zmiany klimatyczne. 
Dużymi producentami mleka koziego są także Grecja – 300 mln litrów oraz Holandia – 225 mln litrów. Greckie mleko kozie jest głównie przerabiane na fetę, ale wykazuje pewne tendencje spadkowe. Co ciekawe wzrost zainteresowania mlekiem i wyrobami kozimi zanotowano w Holandii. Tego typu produkty są wytwarzane głównie w mniejszych farmach, które są bardzo popularne w Holandii.

W Belgii i we Włoszech mleko kozie produkowane jest na poziomie 40 mln litrów rocznie. W obu tych krajach produkcja mleka pozostaje na stabilnym i niezmiennym poziomie. Na rynku brytyjskim poziom produkcji mleka koziego wynosi około 25 mln litrów, a na rynka niemieckim 15 mln litrów. 

Na świecie największymi producentami mleka koziego są Stany Zjednoczone – 100 mln litrów oraz Kanada i Ameryka łacińska – po 60 mln litrów oraz Meksyk – 50 mln litrów. Obecnie szacuje się, iż poza Unią Europejską produkuje się około 500 mln litrów mleka. 

Całkowita produkcja światowa mleka koziego jest określana na poziomie 2025 mln litrów. 

Materiał powstał podczas Media Tour w dniach 7-12 grudnia br. Forum Mleczarskie uczestniczyło w nim jako jedyne miedia z Polski na zaproszenie holenderskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Media Tour odbywał się w ramach rządowego projektu promującego holenderskie mleczarstwo za granicą pod nazwą: Dutch Dairy: Now and in the future. W wyjeździe uczestniczyło kilkunastu dziennikarzy branżowych z prasy i narodowych telewizji z 25 krajów (Europa, Ameryka Południowa, Azja, Afryka). Forum Mleczarskie było jednym polskim medium reprezentującym nasz kraj. Naszą wysłanniczką była Joanna Górska – specjalizująca się w rynkach zagranicznych oraz serach świata.

Źródło: http://www.forummleczarskie.pl

 

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT