Home Artykuły Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych a regulacje prawne
Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych a regulacje prawne

Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych a regulacje prawne

0
0

Rolnicy mający małe gospodarstwa bardzo często stawiają na bezpośrednią sprzedaż produktów. Dzięki temu nie tylko są w stanie zaoferować swoim klientom świeży asortyment, ale także utrzymać swoje rodziny i bardzo często ojcowiznę. Warto jednak mieć na uwadze, że aby móc prowadzić sprzedaż bezpośrednią, należy przestrzegać określonych przepisów Co mówi prawo o sprzedaży bezpośredniej? Jakich paragrafów trzeba przestrzegać? Odpowiedzi na te pytania szukajcie w dzisiejszym wpisie.

Aby mówić o przepisach, warto zastanowić się nad tym, czym jest system Krótkiego Łańcucha Dostaw Żywności. Jest to zorganizowany system nie tylko produkcji, czy przetwórstwa, ale także dystrybucji i sprzedaży żywności. Jego zadaniem jest połączenie producentów żywności z konsumentami z określonego regionu. Dzięki temu rolnicy-producenci mogą sprzedać swoje wyroby, a konsumenci zyskać świeżą i smaczną żywność, pozbawioną chemii i konserwantów. Dzięki niemu możliwe jest wyeliminowanie jak największej liczby pośredników, którzy występują między producentami a konsumentem.

Dokument istotny dla rolników żyjących ze sprzedaży bezpośredniej

Wspólna polityka rolna po 2020 – polskie priorytety to dokument, jaki Rada Ministrów przyjęła 16 maja 2017 roku. Napisano w nim, że powinno się wspierać krótkie łańcuchy dostaw, a także lokalne rynki, które będą zwiększać udział rolników w łańcuch dostaw. Co więcej, wspiera on także rozwój niewielkich gospodarstw ekologicznych.

W związku z pojawieniem się wspomnianych wyżej wytycznych, w życie weszła zmiana, która okazała się najważniejsza dla sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych. Mowa tutaj o sprzedaży w formie Rolniczego Handlu Detalicznego. Jest ona niezwykle istotna dla KŁŻ.

Wspomniane wyżej przepisy regulują bowiem zarówno zbiorową, jak i indywidualną działalność każdego rolnika. Mowa tutaj nie tylko o samej produkcji, ale także o przetwórstwie i sprzedaży żywności.

Jakie wymogi muszą spełniać rolnicy, aby móc prowadzić sprzedaż bezpośrednią?

Każdy rolnik, bez względu na to, czy prowadzi gospodarstwo tradycyjne, czy ekologiczne, musi przestrzegać określonych przepisów, które pozwolą mu prowadzić sprzedaż bezpośrednią swoich wyrobów.

Pierwszym i najważniejszym aspektem są z pewnością wymogi sanitarne oraz podatkowe. Jakie dokładnie warunki należy spełnić, mówią ustawy i rozporządzenia, które regulują tzw. sprzedaż bezpośrednią.

W Polsce dopuszcza się aż 6 form sprzedaży dla rolników indywidualnych. Jedną z nich jest wspomniana wyżej sprzedaż bezpośrednia, która obejmuje nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego. Przepisem regulującym tę formę działalności jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r., które określa wymagania weterynaryjne w czasie produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, która przeznaczona jest do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703/2.

Tego typu forma działalności pozwala rolnikowi sprzedać swoje wyroby konsumentowi końcowemu (np. sklepom, stołówkom, czy restauracjom i gospodarstwom agroturystycznym).

Warto mieć przy tym na uwadze, że do sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego, które zostały wytworzone z surowców własnych rolnika. Co więcej, tego typu zbycie odbywa się na określonym obszarze.

Autor: Aneta Wojtczak

Facebook Comments