Home Artykuły Stale pogłębia swoją wiedzę o pomidorach szklarniowych

Stale pogłębia swoją wiedzę o pomidorach szklarniowych

0
0

Autor; Tomasz Kodłubański

Stanisław Kowalski z regionu Kalisza uprawia pomidory szklarniowe oraz sam zajmuje się profesjonalnym  doradztwem  oraz sam podnosi swój poziom wiedzy w zakresie  technologii   uprawy  pomidorów, zarówno  naszych polskich odmian w uprawie pomidora szklarniowego oraz odmian pomidorów mięsistych i standardowych.

Plantator rozwijał proces wegetacji na przestrzeni ostatnich sześciu miesięcy tego roku czterech najnowszych odmian pomidorów mięsistych: Brightina F1, Growdena F1, Macarena F1 oraz Bigdena F1 oraz mieszczącej się w handlowym rozmiarze BB standardowej odmiany T48273.

Porównując pierwsze półrocze roku bieżącego z rokiem poprzednim plantator stwierdził, że pogoda w okresie styczeń – kwiecień 2016 r., podobnie jak w roku poprzednim sprzyjała uprawie pomidora, co jednak nie przekładało się na ceny jakie oferował rynek.

– Nietypowym miesiącem w tym roku był maj gdyż nie było deficytu światła tak jak rok wcześniej, co skutkowało zebraniem przez plantatorów o 2-3 kg pomidorów z krzaka więcej niż w 2015 r.

Dużym problemem, zdaniem Kowalskiego jest zaprzestanie już w czerwcu ogrzewania szklarni, co przy możliwych opadach deszczu w lipcu i mocnym osadzaniu się rosy na roślinach, w niektórych przypadkach może skutkować zahamowaniem procesu powiększania i właściwego wybarwienia owoców oraz mniejszym plonem.

Plantator szczególny nacisk kładzie także na hodowlę odmiany Brightina F1 i jak podkreśla zainteresowanie hodowców tą odmianą jest coraz większe.

– To co wyróżnia tę odmianę od innych to generatywny charakter wzrostu oraz szybkie tempo tworzenia kolejnych gron – mówi Kowalski. Brightina F1 tworzy nawet 3 grona więcej w sezonie niż inne odmiany i ma duży plon wczesny. Po to by roślina nie utraciła wigoru po pierwszych czterech tygodniach wegetacji, powinno się ją szczepić lub wykorzystać metodę szczepienia 1:1. Taka metoda ma pozytywny wpływ na wielkość i jakość owoców.

Wśród pomidorów standardowych w gospodarstwie Kowalskiego króluje nowa odmiana T48273. Dużymi atutami tej odmiany są: odporność na mączniaka prawdziwego oraz silny wigor w pierwszym okresie wzrostu gwarantujący stabilne wiązanie owoców. Odmiana ta doskonale nadaje się na rynek lokalny oraz na rynek wschodni zainteresowany średnią wielkością owoców. Powierzchnia jest płaska i żebrowana. Odmiana ta ma w ciągu całego sezonu silny i dobrze zbalansowany wzrost i w początkowym okresie łatwo się nią steruje. Owoce tej odmiany mają dużą wagę 160 – 170 g.

Inne odmiany mięsiste takie jak Macarena F1 oraz Bigdena F1 obecnie szybko przyjmują się w nowoczesnych szklarniach. Odmiana Bigdena F1 najczęściej szczepiona jest na podkładce Arnold i prowadzona na 2 pędy. Nawet w przypadku silnego deficytu światła w okresie zimowym gdy roślina jest wnoszona do szklarni dobrze zawiązuje owoce na pierwszych gronach. Podkładka generatywna umożliwia łatwe sterowanie wzrostem szczególnie w okresie początkowym. Z kolei odmiana Macarena F1 przy sporej wadze od 190 do 220 gr ma duży plon wczesny i całkowity.

– Jeśli chodzi o odmianę Growdena F1 podkreślił, że odmiana ta przy odpowiednim regulowaniu liczby zawiązków w gronach do czterech owoców przyczynia się do uzyskania bardzo dobrej równowagi generatywno-wegetatywnej i szybkiego wzrostu.

Plantator korzysta z rozsad na łącznej powierzchni 2 ha, z czego 0,5 ha stanowią nowoczesne obiekty szklarniowe wyposażone w nowoczesne systemy nawadniania i ogrzewania, a klimat sterowany i kontrolowany jest poprzez komputer połączony elektronicznie z własną stacją meteorologiczną. System zalewowy z zamkniętym obiegiem wody służący do podlewania rozsad warzyw szklarniowych pozwala na racjonalne gospodarowanie wodą i nawozami.

Wysiew nasion i napełnianie tac podłożem oraz produkcja kostki torfowej odbywają się za pomocą automatycznych linii produkcyjnych. 

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT