Home Aktualności Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności

0
0

Nawet 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach. To smutne wnioski płynące z raportu “Nie marnuj jedzenia 2015”, które przy okazji Światowego Dnia Żywności opublikowała Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ).

Fot. Minister Marek Sawicki podczas konferencji prasowej

Fot. Minister Marek Sawicki podczas konferencji prasowej

 – W  krajach wysokorozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone czy państwa Unii Europejskiej, na śmietnik trafia około 30 proc. zakupionej żywności Gdyby wyeliminować straty i marnotrawstwo, można by wyżywić na świecie nawet 1 mld głodujących ludzi – powiedział obecny na prezentacji raportu minister rolnictwa Marek Sawicki.

Minister Sawicki zwrócił uwagę, że wobec rosnących potrzeb żywnościowych świata kwestia racjonalnego wykorzystania już wyprodukowanej żywności będzie priorytetowa.

– To co mnie najbardziej smuci, gdy czytam ten, raport, to fakt, że najwięcej marnujemy warzyw, a więc towaru najbardziej wartościowego – podsumował Marek Sawicki.   

Minister przypomniał, że Polska od lat realizuje unijne programy wspierania najuboższych w żywność, a także organizowane przez Agencję Rynku Rolnego akcje: “Owoce i warzywa w szkole” oraz “Mleko w szkole”.

Źródło: MRiRW

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT