Home Artykuły Szybki rozwój wiejskiej przetwórni drobiu w Woli Cyrusowej
Szybki rozwój wiejskiej przetwórni drobiu w Woli Cyrusowej

Szybki rozwój wiejskiej przetwórni drobiu w Woli Cyrusowej

0
0

Autor: Tomasz Kodłubański

 

 

Przetwórnia Drobiu “PIÓRKOWSCY” z siedzibą w Woli Cyrusowej w gminie Dmosin w woj. łódzkie założona została przez Teresę i Jerzego Piórkowskich w październiku 1996 roku.
 

W roku 2001 rozpoczęto budowę nowego zakładu w miejscowości Koziołki. Inwestycje rzędu milionów złotych ze środków funduszu SAPARD zainwestowane w budowę nowoczesnej ubojni spowodowały, że wciągu 15 miesięcy powstał nowoczesny zakład.

Pierwsze próby uboju kurczaka przeprowadzono w maju 2004 r.

– Całkowita powierzchnia produkcyjna to 6,5 tys. m2. Obecnie zdolność produkcja ubojni kształtuje się na poziomie 10,2 tys. sztuk kurcząt na godzinę. W 2017 roku planujemy docelowo zwiększyć zdolność produkcyjną naszej ubojni do ponad 12 tys. sztuk na godzinę – mówi Jerzy Piórkowski.

– Produkcja pochodząca z naszego zakładu pokrywa obecnie około 4% zapotrzebowania rynku polskiego na mięso drobiowe. Dzisiaj mamy podpisane długoterminowe umowy na dostawy kurczaka żywego z ponad 120 kontrahentami – dodaje.

Aktualnie w Ubojni Drobiu Państwa Piórkowskich zatrudnionych jest około 200 osób. W miarę zwiększania produkcji oraz rozbudowy zakładu pozyskiwani będą nowi pracownicy. W chwili obecnej jest to największy pracodawca na terenie gminy Dmosin.

– W świeżego kurczaka zaopatrywanych jest ponad 400 kontrahentów zlokalizowanych na terenie całego kraju. Firma nasza dysponuje własną siecią sklepów i hurtowni w takich miastach jak Stryków, Głowno czy Łowicz. Poza tym eksportujemy także nasze produkty do krajów europejskich takich jak Niemcy czy Wielka Brytania oraz do krajów Europy południowo-wschodniej – opowiada Jerzy Piórkowski.

– Surowiec jest pozyskiwany głównie z centralnej Polski, w ramach podpisanych umów długoterminowych z ponad 200 dostawcami kurczaka żywego. Firma jest udziałowcem wytwórni pasz, która zaopatruje hodowców współpracujących z zakładem w produkt ekologiczny wysokiej jakości – mówi Jerzy Piórkowski.

 Ubojnia specjalizuje się w produkcji wędlin i garmażu drobiowego. W ofercie firmy znajdują się wysokiej jakości produkty drobiowe, dostosowane do potrzeb i oczekiwań klientów oraz spełniające wszelkie obowiązujące standardy i wymagania.

Ubojnia Drobiu posiada wdrożony system HACCP potwierdzony certyfikatem TÜV Rheinland Group oraz jest w fazie prac związanych z wprowadzaniem systemu zarządzania jakością zgodnie z normami serii ISO 9000. Posiadamy również uprawnienia eksportowe umożliwiające firmie dokonywanie wymiany wewnątrz wspólnotowej.

 Obok ubojni drobiu, w zmodernizowanym i specjalnie dostosowanym zakładzie w Woli Cyrusowej rozwija się produkcja pożywienia dla zwierząt– karma dla zwierząt MAX. Do współpracy zaproszeni zostali wybitni specjaliści w tej dziedzinie – pracownicy akademii rolniczych w Krakowie i Poznaniu. Produkty komponowane są ze świeżego mięsa i dodatków: warzyw, zbóż, witamin.

Zakład sponsoruje również miejscową drużynę piłkarską która odniosła już sporo sukcesów w kraju. Właściciele zakładu wybudowali obok siedziby firmy boiska do piłki nożnej oraz koszykówki na których grają także pracownicy zakładu.

 

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT