Home Artykuły Właściwe nawożenie papryki jest bardzo ważne

Właściwe nawożenie papryki jest bardzo ważne

0
0

Autor: Tomasz Kodłubański

Anna Osowska z ojcem Wiesławem Osowskim prowadzą 12-hektarowe gospodarstwo warzywnicze w miejscowości Długie w gminie Potworów, w którym uprawiają m.in. paprykę pod osłonami na powierzchni 2 ha oraz kapustę pekińską (0,5 ha).

– Na podstawie wieloletniego doświadczenia w uprawie papryki uważam, że odpowiednie nawożenie gleby jest kluczowym elementem decydującym nie tylko o wielkości plonu, ale również o jego wczesności. W przypadku papryki najwyższą cenę za owoce można uzyskać z najwcześniejszych zbiorów, dlatego zdecydowałam się stosować nawozy, które wpływają na wcześniejsze wybarwianie się owoców – mówiła A. Osowska.

Przed rozpoczęciem uprawy wykonywana jest analiza chemiczna gleby. W 2016 r. uprawa papryki w gospodarstwie Osowskich będzie wzmacniana nawozami zawierającymi koncentrat próchnicy glebowej z takimi kwasami jak humusowe i fulwowe, NPK i mikroelementy. W gospodarstwie w Długim paprykę planuje się zasilać dolistnie nawozem produkowanym na bazie ekstraktu z alg morskich, zawierającym hormony roślinne, aminokwasy, witaminy oraz mikroskładników. Natomiast do fertygacji w uprawie papryki Osowscy planują użyć nawozy mające w składzie azot, potas i rozpuszczalną saletrę wapniową w formie płatków, przeznaczoną do sporządzania roztworów wodnych stosowanych w także nawożeniu poza korzeniowym.

Rozsadę papryki posadzono w tunelu foliowym 27 kwietnia. Do uprawy wykorzystano następujące odmiany – żółto owocowe: Cupido F1, Shanghai F1 oraz Twingo F1, a także czerwono owocowe – Solario F1 i Yecla F1.

 

 

Zeszłoroczne obfite zbiory papryki

 

Pierwszy zbiór owoców papryki (ok. 550 kg) w minionym roku Osowscy zebrali 5 sierpnia, ale pojedyncze owoce były wybarwione już w ostatnim tygodniu lipca.

Drugi zbiór papryki przypadł – 27 sierpnia (ok. 500 kg), trzeci zbiór – 6 września (ok. 520 kg). Najbardziej obfity był czwarty i ostatni zbiór w październiku (700 kg).

Całkowity zbiór papryki w gospodarstwie Osowskich wyniósł w 2015 roku 2270 kg, co dało średnią z rośliny 2,97 kg. Zdaniem A. Osowskiej owoce odmiany Shanghai F1 były bardzo okazałe (średnio ok. 200 g). Technologia produkcji wprowadzona w gospodarstwie pozwoliła na uzyskanie owoców o średniej masie ponad 300 gramów. Ponadto, jakość owoców była bardzo wysoka – owoce były kształtne i wyrównane – ponad 95% zebranych plonów tej odmiany stanowiło klasę extra.

 

– Rok wcześniej w 2014 r. nawożenie gleby i dokarmianie roślin było realizowane w moim gospodarstwie również na podstawie analizy chemicznej gleby, ale stosowałam głównie pojedyncze nawozy. Wprawdzie koszt tych nawozów był niższy, ale owoce były znacznie słabszej jakości. Przed sadzeniem stosowałam nawozy zawierające głównie azot, bor oraz cynk. W moim gospodarstwie w produkcji papryki problemem jest występowanie suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców. Aby przeciwdziałać temu zaburzeniu fizjologicznemu 5-krotne stosowałam nawozy wieloskładnikowy nawóz dolistny z wysoką zawartością wapnia oraz z magnezem, manganem, borem i cynkiem w optymalnych proporcjach – informowała A. Osowska.

Anna Osowska dodaje – Warto stosować takie nawozy aby uzyskać owoce dobrej jakości.

Także w lipcu 2015 rośliny papryki zostały porażone przez grzyb – Cercospora unamunoi, co zostało spowodowane ciągłymi opadami deszczu oraz bardzo wysoką wilgotnością powietrza w tunelach foliowych.

– W obiektach, w których zastosowałam nawożenie dolistne choroba wystąpiła o 2 tygodnie później i w mniejszym nasileniu w porównaniu z uprawą, w której nie stosowałam dokarmiania makro – i mikroelementami. Ponadto owoce odmian dokarmianych dolistne uzyskały dojrzałość fizjologiczną – zabarwienie w kolorze zielonym, kwalifikującym je do sprzedaży 10 dni wcześniej niż owoce odmian, których rozsadę została posadzona w tym samym terminie, ale w trakcie uprawy rośliny nie były zasilane.

Plantatorka ma nadzieję, że zarówno zdrowa wegetacja roślin jak i bardziej korzystna pogoda przyczynią się do uzyskanie jeszcze lepszego plonu papryki niż w zeszłym roku.

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT