
Woda odzyskana z serwatki może służyć do celów porządkowych
Niedobór wody jest poważnym problemem w przemyśle mleczarskim, ponieważ braki mogą prowadzić do zmniejszenia dostępności produktów żywnościowych i pasz oraz windować ceny żywności.
Woda jest potrzebna do wielu zastosowań, w tym do czyszczenia urządzeń. Do tego celu zużywa się aż do 60 litrów wody na każdy kilogram przetworzonego mleka.
Mając na uwadze zapotrzebowanie na wodę i jej ograniczone zasoby, na Uniwersytecie Stanowym Nebraski w Lincoln przeprowadzono badanie, opublikowane następnie w czasopiśmie Journal of Dairy Science®, którego celem było znalezienie metody odzyskiwania wody pochodzącej z przetwórstwa serwatki i wykorzystywanie jej w urządzeniach do czyszczenia na miejscu (clean-in-place).
Wyniki badania potwierdzają, że odzyskaną wodę można bezpiecznie wykorzystywać w zakładach produkujących żywność, wspierając tym samym ochronę zasobów wody i zrównoważoną produkcję żywności w całym łańcuchu dostaw.
Według obowiązujących w USA przepisów do czyszczenia powierzchni oraz urządzeń wchodzących w kontakt z żywnością można wykorzystywać wyłącznie wodę bieżącą. Obiecującą alternatywą jest uzdatnianie i ponowne wykorzystywanie wody, którą obecnie stosuje się do wstępnego mycia owoców, warzyw oraz sparzania mięsa.
Yulie Meneses i Rolando Flores z Uniwersytetu Stanowego Nebraski przebadali wodę pochodzącą z produkcji sera cheddar z serwatki. Wodę poddali procesowi odwróconej osmozy i ultrafiltracji oraz dodatkowo suszeniu rozpyłowemu.
Uzyskaną oczyszczoną wodą wymyto powierzchnie ze stali nierdzewnej pokryte biofilmem. Rezultaty okazały się obiecujące zarówno pod kątem ilości bakterii, jak i analizy z użyciem mikroskopu elektronowego.
„Połączenie ultrafiltracji i odwróconej osmozy pozwala odzyskać 47 procent wody z serwatki”, powiedziała główna autorka badania, Yulie Meneses said.
„Zademonstrowaliśmy skuteczność naszej metody na przykładzie wody poprocesowej, która sprawdziła się w urządzeniach do czyszczenia na miejscu równie dobrze jak woda pitna”, podsumował kierownik projektu, Rolando Flores.
Jeszcze więcej wody można odzyskać dzięki zastosowaniu w tym procesie suszenia rozpyłowego i kondensacji; po odpowiednim oczyszczeniu taką wodę można również użyć do czyszczenia lub innych czynności, w których zużycie wody jest znaczne.
„Zrównoważone przetwórstwo i produkcja są priorytetami w przemyśle mleczarskim. Nowe badanie pokazało, że produkt uboczny przetwórstwa mleka (serwatki) może służyć do wyprodukowania czystej wody i żywności na sprzedaż, i stać się źródłem dodatkowego dochodu dla producentów”, powiedział naczelny pisma Journal of Dairy Science, Matt Lucy.
Zważywszy na potencjał dochodowy i potrzebę oszczędzania zasobów naturalnych, wspomniane metody odzysku wody są bardzo interesujące. Konieczne są dalsze badania, aby wyjaśnić ewentualne ryzyko oraz ich wpływ na środowisko.
Źródło: http://www.thedairysite.com