Home Artykuły Wyciągi z jagód mogą hamować wzrost bakterii Salmonella

Wyciągi z jagód mogą hamować wzrost bakterii Salmonella

0
0

Coraz rzadsze korzystanie z antybiotykoterapii w produkcji drobiu doprowadziło do rozpoczęcia poszukiwań alternatywnych substancji antybakteryjnych. W jednym z ostatnich wydań pisma „Journal of Applied Poultry Research” przedstawiono badanie przeprowadzone przez S. Salaheena i współpracowników, w którym sprawdzili, czy bioaktywne składniki znajdujące się w jagodach mogą spełniać podobne zadanie.

Dbanie o zdrowie zwierząt hodowlanych jest istotne dla ich dobrobytu, ale także dla zdrowia ludzkiego.

Produkcja drobiu organicznego i z wolnego wybiegu staje się coraz bardziej popularna dzięki temu, że konsumenci poszukują producentów, którzy mogą pochwalić się lepszą dbałością o dobrostan zwierząt. Z drugiej jednak strony kontakt ptaków ze światem zewnętrznym i innymi gatunkami zwierząt zwiększa ryzyko chorób i śmiertelności.

To powoduje dodatkowe znaczne obciążenia finansowe producentów, zwiększając tym samym zapotrzebowanie na naturalne produkty zapobiegające chorobom.

Główne choroby dotykające stada tego typu a także ptaki w słabiej rozwiniętych regionach świata to tyfus kur i puloroza, wywoływane przez dwa gatunki bakterii Salmonella: Salmonella Gallinarum (S. Gallinarum) i Salmonella Pullorum (S. Pullorum).

Bakterie przenoszone drogą kropelkową i przez odchody są w stanie przetrwać w paszy i ściółce przez wiele miesięcy. Powodują anoreksję, biegunkę i odwodnienie, w rezultacie prowadząc do zmniejszenia produkcyjności.

Producenci w USA kontrolują te choroby poprzez szczepienia oraz stosowanie antybiotyków, z drugiej jednak strony szczepienia mogą sporadycznie powodować rozprzestrzenianie choroby i śmierć zwierząt, znane są także przypadki nabycia odporności na antybiotyki. Producenci drobiu organicznego w USA i innych krajach mają zakaz stosowania antybiotyków jako rutynowego sposobu zapobiegania chorobom.

Wszystkie te kwestie zwróciły uwagę naukowców na niedoceniane źródło związków przeciwdrobnoustrojowych, którym są jagody, owoce i ich produkty uboczne. Jagody zawierają dużo związków fitoodżywczych, np. kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, antocyjany i inne flawonoidy, które nadają im ciekawe właściwości. 

Wcześniejsze badania wykazały, że jagody i ich pochodne hamują wzrost szkodliwych mikroorganizmów bez wywierania wpływu na dobrą florę jelitową, przez co dają naukowcom nadzieję na znalezienie użytecznych sposobów zastosowania tych substancji w produkcji drobiu.

Z wysuszonych produktów ubocznych produkcji soku z jeżyn i borówek amerykańskich naukowcy wyekstrahowali składniki bioaktywne a następnie dodali je do kultur dobrych i złych bakterii wyhodowanych na pożywce. Zbadali również wpływ różnych stężeń ekstraktu z jagód na wzrost bakterii zawartych w odchodach (odzwierciedlenie warunków panujących w jelitach) i wodzie, sprawdzili także, jak oddziałują na bakterie innych gatunków.

Wykazali, że wyciąg z jagód ma silne właściwości blokujące wzrost bakterii S. GallunarumS. Pullorum w pożywce, ale najlepsze wyniki osiągnięto w przypadku tej ostatniej. Wyciągi nie miały wpływu na namnażanie Lactobacillus plantarum, nawet gdy zastosowano je w wyższych stężeniach.

W przypadku bakterii zawartych w odchodach każdy z wyciągów zachował się inaczej, ale oba spowolniły wzrost szkodliwych bakterii, bez wpływu na wzrost probiotyku. Do zatrzymania rozwoju patogenów w odchodach wystarczyły wyciągi z jagód w niższych stężeniach niż na pożywce, co może oznaczać, że bakterie są bardziej wrażliwe w środowisku przypominającym wnętrze jelit.

Po 72 godzinach od dodania wyciągu z jagód do kultury bakterii kałowych nastąpił wzrost ilości L. Plantarum, co może oznaczać, że bakterie zaczęły wykorzystywać wyciąg jako źródło składników odżywczych.  

Oba wyciągi szybko poradziły sobie z zahamowaniem wzrostu Salmonelli w wodzie, jednak wyciąg z jeżyn był w tym przypadku bardziej skuteczny. Wynika z tego, że ekstrakty nadawałyby się jako suplement zapobiegający przenoszeniu szkodliwych bakterii w wodzie.  

Różnice w skuteczności obu wyciągów mogą zależeć od właściwości chemicznych tych dwóch jagód.

Rozwój Salmonelli hodowanej w towarzystwie probiotyku został zmniejszony, a po dodaniu wyciągów z jagód wyniki jeszcze się poprawiły i to bez wpływu na wzrost L. plantarum. Taki wynik wskazuje, że probiotyk i wyciągi mogą wykazywać synergizm działania.

We wcześniejszych badaniach autorzy odkryli również, że wyciągi z jagód mogą hamować inne mikroorganizmy, takie jak Campylobacter i E. coli.

W podsumowaniu autorzy badania stwierdzili, że wyciągi z jagód nadają się do zastosowania jako suplement spowalniający wzrost patogenów zarówno w organizmach ptaków, jak i w ich otoczeniu.

Źródło: http://www.thepoultrysite.com

Facebook Comments Box

LEAVE YOUR COMMENT