Home Artykuły Zioła w żywieniu zwierząt
Zioła w żywieniu zwierząt

Zioła w żywieniu zwierząt

0
0

Rośliny zielarskie od lat znajdują szerokie zastosowanie w żywieniu zwierząt. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, służą w leczeniu różnego rodzaju schorzeń, zarówno u ludzi jak i zwierząt. Mianem fitobiotyków określa się preparaty pochodzenia roślinnego pozyskiwane z ziół, które zawierają w swoim składzie substancje biologicznie czynne.

Popularność fitoterapii (ziołolecznictwa) rozpowszechniła się w momencie wprowadzenia do Unii Europejskiej w 2006 roku zakazu stosowania antybiotyków w paszach dla zwierząt. Preparaty ziołowe spełniają wiele funkcji m.in.:

  • polepszają zapach i smak paszy, tym samym zwiększając jej pobranie, co skutkuje wzrostem przyrostów masy ciała,
  • regulują trawienie w przewodzie pokarmowym,
  • działają przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo, antybakteryjnie,
  • pełnią funkcję witamin, a także biokatalizatorów, które przyśpieszają i regulują przemianę materii w organizmie zwierząt,
  • stymulują układ odpornościowy,
  • zmniejszają podatność na stres.

Zioła występują w różnej postaci. W żywieniu zwierząt gospodarskich stosuje się zazwyczaj: olejki eteryczne, zioła w formie pojedynczej lub gotowych mieszanek, a także w formie maceratu, naparu lub odwaru oraz preparaty ziołowe.

Tabela 1. Wykorzystanie oraz działanie wybranych ziół w żywieniu różnych gatunków zwierząt gospodarskich

Gatunek zwierząt Gatunek rośliny Nazwa łacińska Działanie substancji biologicznie czynnych
Koń Czosnek Allium sativum – przeciwzapalne

– przeciwgrzybicze

– przeciwpasożytnicze

Kminek pospolity Carum carvi – wpływa na wzrost produkcji mleka

– chroni przed kolkami (wspomaga trawienie zapobiegając gromadzeniu się gazów w przewodzie pokarmowym)

Mniszek pospolity Taraxacum

Officinale

– rozpuszcza kamienie układu moczowego
Krwawnik pospolity Achillea

millefolium L

– wzmacnia kościeć

– wpływa korzystnie na przemianę materii

Bydło

 

 

Pokrzywa

 

Urtica dioica L.

 

– wpływają na zwiększenie tempa wzrostu i zużycia paszy
Dziurawiec Hypericum perforatum L.
Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica L -mają działanie mlekopędne
Złocień pospolity Chrysanthemum

Vulgare

Bobik trójlistny Vicia. faba var.

minor syn. V. faba

var. equine

– wpływają stymulująco na układ immunologiczny
– wzmacniają i pobudzają mikroorganizmy żwacza
Szałwia zwyczajna Salvia officinalis L.
Rumianek Matricaria

chamomilla L.

Trzoda chlewna Jeżówka Echinacea

Purpurea

– poprawia wykorzystanie paszy
Babka lancetowata Plantago

lanceolata

– stymuluję produkcję kwasów trawiennych
Kozieradka Trigonella L. – zwiększają przyrosty masy ciała oraz aktywność fagocytarną
Nagietek Calendula L.
Koper Anethum L.
Przywrotnik Alchemilla L. – zwiększają apetyt
– stymulują przemianę materii u loch prośnych
– wpływają na szybszy przebieg porodu
Koper włoski Foeniculum vulgare

Mil L.

Drób Krwawnik pospolity Achillea millefolim – wpływa na krzepnięcie krwi
Bylica roczna Artemisia annua – obniża stopień uszkodzenia jelit w stanie chorobowym
Melisa Melissa officinalis – wpływają stymulująco na procesy trawienne
Mięta Mentha piperita

Autor: Patrycja Wróblewska

SKN Żywienia Zwierząt

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Facebook Comments